Δίκη Πισπιρίγκου: «Βολές» Τσατσάκη σε Ράικο που ανίχνευσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Βολές» Τσατσάκη σε Ράικο που ανίχνευσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Τι κατέθεσε ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων της πλευράς Πισπιρίγκου - «Η εξέταση που έγινε από τον Ράικο δεν ήταν πλήρης, εγκλωβίστηκε και ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης»

pispirigkou
Ελλιπή χαρακτήρισε την έκθεση του καθηγητή τοξικολογίας, επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ, Ν. Ράικου o προταθείς από την υπεράσπιση μάρτυρας ειδικών γνώσεων καθηγητής Τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης. Ο μάρτυρας, διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, αμφισβήτησε την μεθοδολογία που ακολούθησε ο κ. Ράικος για να συντάξει την έκθεσή του, στην οποία, ως γνωστόν, στηρίζεται η κατηγορία που έχει αποδοθεί στην κατηγορούμενη μητέρα του παιδιού για ανθρωποκτονία της κόρης της με τη χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης που της προκάλεσε δηλητηρίαση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης του κ. Ράικου στο αίμα του μικρού κοριτσιού εντοπίστηκε ποσότητα κεταμίνης 6,5 μικρογραμμάρια (ανά ml αίματος).

«Η συνολική μου άποψη από αυτά που είδα είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα το οποίο γράφτηκε είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα που υπάρχει. Ότι δηλαδή έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτσι ή δεν είναι. Εγώ μιλάω επιστημονικά και για παρά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχω ερωτηθεί από τα ΜΜΕ για αυτό το θέμα και δεν έχω μιλήσει. Ήρθα εδώ για να καταθέσω μια καθαρά επιστημονική άποψη με βάση την τεράστια εμπειρία που έχω σε αυτά τα θέματα και να βοηθήσω το δικαστήριο», είπε ο κ. Τσατσάκης, ο οποίος απαντώντας με την έναρξη της κατάθεσής του σε ερώτηση της προέδρου της έδρας για τις σπουδές του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ο «πιο γνωστός καθηγητής τοξικολογίας», ότι έχει γράψει περισσότερες από 800 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πως έχει διατελέσει πρόεδρος των τοξικολόγων Ευρώπης.

Πρόεδρος: Σε τι συνίσταται η έλλειψη; Αμφισβητείτε την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει λόγος για αμφισβήτηση της κεταμίνης. Δεν αμφισβητείται η ποσότητα, ούτε ότι βρέθηκε. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα. Όταν ένας τοξικολόγος μιλάει για δηλητηρίαση και υποδεικνύει σαν αίτιο θανάτου τη δηλητηρίαση, αυτό σημαίνει ότι έχει αποκλείσει κάποια άλλα αίτια (…) Πρέπει να πούμε ότι βρέθηκε και στα όργανα, αυτή είναι μια κλασσική εξέταση. Στη συγκεκριμένη όμως εξέταση υπάρχουν μια σειρά από παρατηρήσεις. Στα ούρα είναι πολύ χαμηλή η συγκέντρωση (…). Αυτό που δεν είναι σωστό είναι να έχουμε έναν εμπλουτισμό του αποδεικτικού στοιχείου εν καιρώ. Έπρεπε να είχαμε όλα τα στοιχεία. Εγώ μιλάω για το πώς χειριζόμαστε την υπόθεση. Έχω τη μεθοδολογία και εδώ πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, αρά πρέπει να είμαστε ασφαλείς ως προς τα διαδικασία. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμπλουτισμό μετά.

Συνεχίζοντας, ο μάρτυρας άφησε να εννοηθεί ότι και ο ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης που επίσης αποδίδει το θάνατο του παιδιού σε δηλητηρίαση από κεταμίνη εγκλωβίστηκε από τα αποτελέσματα της τοξικολογικής έκθεσης του κ. Ράικου. «Με βάση αυτή την έκθεση του κ. Ράικου και ο ιατροδικαστής, ο κ. Μπουζιάνης, ενώ έκανε μια πολύ καλή νεκροτομική διαδικασία, κατέλεξε σε αυτό το συμπέρασμα της δηλητηρίασης από κεταμίνη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο κ. Τσατσάκης «η κεταμίνη είναι ένα ασφαλές νοσοκομειακό φάρμακο» ακόμη και στα χέρια ενός μη ειδικού, ενώ «όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε έχουν μια αλληλουχία φαρμακευτικών ουσιών για την ανάνηψη. Μιζαδολάμη, κεταμίνη και ροκουρόνιο».

Επιπλέον στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι ότι δίνουμε ένα αποτέλεσμα για υψηλή κεταμίνη και αν διαβάσει κανείς και τα φυλλάδια της κεταμίνης λένε πως ακόμη και μια δεκαπλάσια δόση είναι ασφαλής (…) Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα, όλα ήταν τοξικά. Θέλω να γίνει κατανοητό το μεθοδολογικό κομμάτι. Για να βγει συμπέρασμα θα έπρεπε να είχαμε πρώτα πιστοποιήσει τους μεταβολίτες, αυτά δηλαδή που έγιναν μετά γιατί είναι σοβαρή υπόθεση…».

Πρόεδρος: Δηλαδή αμφισβητείτε τη μεθοδολογία του κ. Ράικου;

Μάρτυρας: Η εξέταση που έγινε δεν ήταν πλήρης. Είναι λάθος από την πλευρά του εργαστηρίου. Στο φάκελο νοσηλείας του παιδιού ούτε η μιζαδολάμη αναφέρεται, αλλά βρέθηκε. Βρέθηκε δηλαδή αυτό που λέει το πρωτόκολλο. Και ξαφνικά ονομάζουμε την κεταμίνη εξωνοσοκομειακή; Και επιπλέον έπρεπε να δούμε και την μιζαδολάμη μήπως αυτή έκανε τη ζημιά. Αυτά που είδα εγώ δεν υποδεικνύουν το αποτέλεσμα της θανατηφόρας δηλητηρίασης από την κεταμίνη, δεν βλέπω τις υψηλές δόσεις στα ούρα και τα όργανα και φαίνεται κάτι διαφορετικό.

Πρόεδρος: Πότε δόθηκε για εσάς η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν μπορεί να το πει κανείς με ασφάλεια, θα μπορούσα να πω με ασφάλεια αν οι εξετάσεις είχαν γίνει σωστά από την αρχή. Αν η αιτία ήταν η κεταμίνη θα έπρεπε να είχε δοθεί 10, 15 και 20 λεπτά λίγο πριν από το θάνατο. Υπάρχει ασάφεια. Ακόμη και αυτό που βρέθηκε, το 6,5 είναι σε ένα καρδιακό αίμα. Φανταστείτε ότι θα έχουμε διαφορά αν το αίμα που ελέγχουμε είναι από την αριστερή ή την δεξιά κοιλία. Θα μπορούσε αυτό το 6,5 να ήταν από άλλη κοιλία και να μας έβγαζε 2. Για αυτό να μην πιανόμαστε σε αυτό το 6,5 και μην το αναγάγουμε αυτό σε βιβλιογραφία…..

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο μάρτυρας σημείωσε πως δεν έχει γίνει ούτε ιστολογική εξέταση.

Σύνεδρος: Μπορούν οι ιστοί να εξεταστούν, αφού έχουν μπει στη φορμόλη;

Μάρτυρας: Ναι, η κεταμίνη παραμένει στους ιστούς. Ένα μέρος της θα διαχυθεί στη φορμόλη…..

Σύνεδρος: Με ασφαλές αποτέλεσμα;

Μάρτυρας: Ναι, όταν γίνει σωστά…

Δ. Καράμπελας (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Γνωρίζετε τον κ. Ράικο;

Μάρτυρας: Βεβαία, πάρα πολύ καλός...

Καράμπελας: Στα χέρια ενός τρίτου που δεν έχει γνώση, η κεταμίνη είναι ασφαλής ουσία;

Μάρτυρας: Ναι, είναι γενικά πιο ασφαλής σε σχέση με κάποιες άλλες ουσίες που έχουν μικρό «παράθυρο» ασφάλειας….

Δ. Καράμπελας: Τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο κ. Ράικος τις γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Ναι, φυσικά τις γνωρίζω είναι αξιόπιστες….

Δ. Γεωργακόπουλος (έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Η θέση σας σε σχέση με τη μεθοδολογία ποια είναι; Η ιατροδικαστική και η τοξικολογική είναι λάθος; Είναι αναξιόπιστη;

Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε όχι. Εγώ είπα ότι δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει τελικό πιστοποιημένο εύρημα για ένα αποτέλεσμα όπως δόθηκε.

Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): 15.6.2022 ο κ. Ράικος έδωσε εξέταση ούρων. Γιατί το έκανε τρεις μήνες μετά την πρώτη του γνωμοδότηση; Για να ενισχύει την πρώτη έκθεσή του;

Μάρτυρας: Αυτή εξέταση θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή.

Αλ. Κούγιας: Μετά από 17 μήνες ο κ. Ράικος ήρθε και είπε ότι θα μας δώσει κάποιες άλλες εξετάσεις, με τις οποίες βρήκε μιζαδολάμη και ροκουρόνιο… Υπάρχει τέτοιος τοξικολόγος στο κόσμος; Πότε έπρεπε να κάνει αυτές τις εξετάσεις;

Μάρτυρας: Έπρεπε να τις έχει κάνει από την αρχή για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα…

Αλ. Κούγιας: Επιστημονικά το κατηγορητήριο επαληθεύεται;

Μάρτυρας: Επιστημονικά όχι

Αλ. Κούγιας: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης; Υπάρχει βιβλιογραφία;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπάρχει. Το 6,5 από μόνο του δεν αρκεί…..

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε κάποιο παιδί που να πέθανε από κεταμίνη με οποιαδήποτε δόση;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Υπάρχει παγκοσμίως μια περίπτωση;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω όλες τις περιπτώσεις, αν και ξέρω πολλές.



Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή που το λεωφορείο στη Βενετία πέφτει από τη γέφυρα - Βίντεο ντοκουμέντο

Με καλό καιρό οδεύουμε προς την κάλπη των Αυτοδιοικητικών εκλογών - Πού θα δούμε 30άρια

Δύο Τούρκοι στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. για το μακελειό στη Λούτσα, αναζητείται ένας ακόμη - Ποιος ο ρόλος τους


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης