Κακοκαιρία Daniel: Βυθισμένα στο νερό χωριά στη Θεσσαλία - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Κακοκαιρία Daniel: Βυθισμένα στο νερό χωριά στη Θεσσαλία - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Συνεχίζονται οι διασώσεις - Κατολισθήσεις και τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

apegklovismos-mak-nixta
Συγκλονίζει το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, όπου ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε  «λιμνοθάλασσα» μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Την ίδια ώρα, το «112» ηχεί διαρκώς προειδοποιώντας για κίνδυνο πλημμυρών σε διάφορες περιοχές στη Λάρισα και την Μαγνησία,  καθώς η στάθμη του Πηνειού παραμένει πάνω από τα όρια επικινδυνότητας παρά το ότι τα φαινόμενα έχουν σταματήσει στην περιοχή. Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι αγνούνται ενώ τουλάχιστον 11 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κατολισθήσεις στην Καρδίτσα

«Εκείνο που προέχει για μας είναι να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Μουζάκι» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, προσθέτοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης για όλη την περιοχή, η οποία δέχθηκε την ορμή της κακοκαιρίας Daniel.

Κλείσιμο
Οι καταπτώσεις βράχων και η έλλειψη ηλεκτροδότησης είναι άλλες δύο συνέπειες της κακοκαιρίας για την περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφονται και στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως και σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων σε δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως του δήμου Παλαμά, στον οποίο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Συγκλονιστικές εικόνες με απεγκλωβισμούς από κομάντος με Super Puma

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που δείχνουν τις επιχειρήσεις των κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων, που με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν στις πλημμυρισμένες περιοχές για να απεγκλωβίσουν πολίτες

Τα βίντεο κόβουν την ανάσα. Οι κομάντος επιχειρούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Κατεβαίνουν σε ταράτσες σπιτιών και βοηθούν τους πολίτες – ανάμεσά τους και παιδιά - να φύγουν από τις πληγείσες περιοχές και να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Δείτε τον απεγκλωβισμό 9 ατόμων από την Κόρδα Καρδίτσας 



Δείτε τον απεγκλωβισμό 5 ατομων από Αγία Τριάδα Καρδίτσας 




Δείτε τον απεγκλωβισμό 7 ατόμων από την περιοχή Κοσκινά Καρδίτσας και τη μεταφορά προμηθειών






Μπαράζ μηνυμάτων από το «112» στη Λάρισα

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας καθώς η στάθμη του Πηνειού παραμένει πάνω από τα όρια επικινδυνότητας.

Περίπου στις 20.00 εστάλη μήνυμα του «112» για εκκένωση του χωριού Ελευθέριο προς Λάρισα. «Αν βρίσκεστε στη περιοχή Ελευθέριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζει το μήνυμα του «112».

Δέκα λεπτά αργότερα, εστάλη μήνυμα του «112» στους κατοίκους της περιοχής Αλεξανδρινή να εκκενώσουν προς Ομόλιο λόγω πλημμυρικών φαινομένων.  «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αλεξανδρινή απομακρυνθείτε προς Ομόλιο λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».
Λίγο μετά τις 22.30 εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για εκκένωση του χωριού Νάματα προςΛάρισα μέσω Γλαύκης. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νάματα απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Γλαύκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Παράλληλα, ο δήμος Λάρισας κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας Νέας Σμύρνης να εκκενώσουν περιοχές δεξιά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Αώου και αριστερά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Πειρίθου μέχρι το τέλος της οδού Σωκράτους λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται και των διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Όπως τόνισε, «στη συνοικία επιχειρούν διασωστικά συνεργεία με πλωτά μέσα για να συνδράμουν στην εκκένωση. Λειτουργεί δομή υποδοχής στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή). Παρακαλούμε τους πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες των Αρχών».

🔻ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Καλούνται οι κάτοικοι της Συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας να εκκενώσουν τις περιοχές δεξιά της οδού...

Posted by Δήμος Λαρισαίων on Saturday, September 9, 2023
Σημειώνεται, ότι το απόγευμα του Σαββάτου στάλθηκαν μηνύματα από το «112» σε κατοίκους 35 περιοχών της Λάρισας να είναι σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.

Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και σε συνέχεια του μηνύματος 112 που έλαβαν οι κάτοικοι του Δήμου, προειδοποιώντας τους για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τις επόμενες ώρες συστήνει όπως «όλοι οι κτηνοτρόφοι να μετακινήσουν τα ζώα τους σε υψηλότερα σημεία άμεσα ή να τα απομακρύνουν προς άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση».

Αποκομμένες περιοχές στα Τρίκαλα


Στην Π.Ε. Τρικάλων ο Δήμος Πύλης κάνει γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, πως έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου και της ΠΕ Τρικάλων, επιχειρώντας από δύο διαφορετικά σημεία, κατόρθωσε να δώσει προσωρινή πρόσβαση, σε οχήματα αγροτικού τύπου, προς τα Στουρναραίϊκα και τα υπόλοιπα χωριά του ορεινού όγκου των Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων, Νεράϊδας και Μυροφύλλου, μέσω της Βλάχας - Σακάτικο - Διάσελο - Στουρναραίϊκα. Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σύντομα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου.

Η Π.Ε. Τρικάλων επίσης, ενημερώνει τις πληγείσες επιχειρήσεις ότι ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια Υπαλλήλων της Π.Ε. Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, δικαιούνται κρατική αρωγή.

Μεγάλες καταστροφές στη Φαρκαδόνα

Μεγάλες είναι η καταστροφές στη Φαρκαδόνα Τρικάλων από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Το νερό τα δυο προηγούμενα 24ωρα έφτασε έως και τα 5 μέτρα ύψος και πλημμύρισε τα πάντα μέχρι και την κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr στη Φαρκαδόνα επιχειρούν ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ με βάρκες, ενώ εκεί έφτασε το πρωί του Σαββάτου και ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος.

Δείτε φωτογραφίες:

farkadona
farkadona1
farkadona2
farkadona3

Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Πετρούνιας: Αποσύρθηκε από τον τελικό στην Ουγγαρία - Το μήνυμά του για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Μαρόκο: Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ - Αγωνία για όσους βρίσκονται στα ερείπια

ΓΕΣ: Παροπλισμένα τα ελικόπτερα Χιούι που πλημμύρισαν στο Στεφανοβίκειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης