Κακοκαιρία Daniel: Δραματική έκκληση από Παλαμά - «Όλο το χωριό εξαφανίστηκε, μόνο τα κεραμίδια φαίνονται»

Κακοκαιρία Daniel: Δραματική έκκληση από Παλαμά - «Όλο το χωριό εξαφανίστηκε, μόνο τα κεραμίδια φαίνονται»

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - «Στα 6 μέτρα το νερό, είμαστε στο έλεος του Θεού» δηλώνει κάτοικος της Μεταμόρφωσης στο protothema.gr - «Αρκεί να έρθουν, γιατί στο τέλος θα πνιγούμε»

palamas-mak
«Είμαστε στο έλεος του Θεού» λέει με απόγνωση στο protothema.gr o Κωνσταντίνος Τσιούκας κάτοικος του χωριού Μεταμόρφωσης στον Παλαμά Καρδίτας που από χθες δοκιμάζεται από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Η στάθμη του νερού σε όλο το χωριό έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα με αποτέλεσμα να φαίνονται μόνο τα κεραμίδια των σπιτιών.

Posted by Takis Kwstas Tsioukas on Wednesday, September 6, 2023


Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιούκας δυο κάτοικοι του χωριού με τις ψαρόβαρκες τους συνεχώς απεγκλωβίζουν κόσμο ενώ όλοι έχουν συγκεντρωθεί στην ταράτσα του κοινοτικού γραφείου. 
Κλείσιμο
«Η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνέχεια μιλάμε για πάνω από έξι μέτρα έχει φτάσει. Έχουμε ανέβει στην ταράτσα του κοινοτικού γραφείου και περιμένουμε. Είμαστε πάνω από 60 άτομα γιατί συνέχεια απεγκλωβίζουμε κόσμο με τις ψαρόβαρκες που έχουμε στην διάθεση μας και τους φέρνουμε εδώ. Μας ενημέρωσαν εδώ και ώρα πως θα έρθουν να μας πάρουν με ελικόπτερο με βάρκες με ό,τι μπορούν αρκεί να έρθουν γιατί στο τέλος θα πνιγούμε. Όλο το χωριό έχει εξαφανιστεί μόνο τα κεραμίδια φαίνονται τίποτε άλλο. Είμαστε στο έλεος του Θεού».

palamas__1_
palamas__2_
palamas__3_
palamas__4_
palamas__5_

Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων


Με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα από τα νερά που έχουν συσσωρευθεί στον κάμπο μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα απογειωθούν τρία ελικόπτερα - καθώς μέχρι και την ώρα που γράφεται το κείμενο (11:20) η νέφωση είναι χαμηλή και δεν δίνεται το «ΟΚ» από το ΕΚΣΕΔ.Φωτογραφίες από τον Παλαμά Καρδίτσας

palamas___1_
palamas___4_
palamas___3_
palamas___2_


Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα Super Puma έρευνας και διάσωσης και πιθανότατα Sikorsky S-70B ενώ εξετάζεται αν στην επιχείρηση θα συνεισφέρουν και τα Σινούκ της αεροπορίας στρατού η βάση των οποίων βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Ασπρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

stratos_1

stratos1
stratos2
stratos4
Λίμνη ο κάμπος στον Παλαμά Καρδίτσας

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα.

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Posted by Βαγγέλης Μπλ. on Wednesday, September 6, 2023


Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα.  Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ ενώ στην περιοχή μεταφέρονται και πέντε βάρκες του στρατού.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

palamas
Ο Παλαμάς βρίσκεται στο μέσο του κάμπου ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λάρισα


Στις 10:21, δε, ήχησε εκ νέου το 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό στα Τρίκαλα προκειμένου να τους δοθεί οδηγία να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, οδηγία που είχε σταλεί σλίγο πριν τις 6:30 Μαρτυρίες

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν: «Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvcfee4bsl4p)


«Είμαστε σκαρφαλωμένοι στο βουνό, xρειαζόμαστε νερό και φαγητό» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βλοχού.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvchy1pjod21)


Η περιοχή έχει γίνει «πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους» είπε στον ALPA άλλος κάτοικος της περιοχής.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvchvliet169)


Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων απηύθυνε έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, τόνισε, επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθένιση των φαινομένων στις περιοχές αυτές αναμένεται από αργά το απόγευμα σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο και το Λιμενικό για τον θάνατο του Αντώνη που τον έσπρωξαν από το Blue Horizon

Νεαρός Ουκρανός σκότωσε το ζευγάρι Αμερικανών που τον υιοθέτησε από ορφανοτροφείο στη χώρα του

Κύμα διαμαρτυριών για τη συναυλία των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ εν μέσω σφοδρής καταιγίδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης