Κλοπές οχημάτων στη Θεσσαλονίκη: Ο «τσιλιαδορος» που πλήρωσε τη ζημιά και η αθόρυβη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες

Κλοπές οχημάτων στη Θεσσαλονίκη: Ο «τσιλιαδορος» που πλήρωσε τη ζημιά και η αθόρυβη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες

Στα «πράσα» του έπιασε η Αστυνομία, αλλά κατάφερε να συλλάβει μόνο τον ένα - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή

shutterstock_1775230676
Ένας 18χρονος τσιγγάνος ο οποίος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδορου» σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Θεσσαλονίκης, ήταν εκείνος που τελικά πλήρωσε... τον λογαριασμό όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς που τον έπιασαν στα «πράσα».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα έγιναν ξημερώματα Σαββάτου, 12 Αυγούστου, όταν ο 18χρονος, μαζί με δύο συνεργούς του, εντοπίστηκαν να περιεργάζονται δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Ευκαρπίας, κοντά σε εκκλησία. Η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση και μόλις έφτασαν στο σημείο βρήκαν τους τρεις νεαρούς άντρες επί το έργον.

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, ο 18χρονος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδορου», ο δεύτερος ήταν σκυμμένος στη μοτοσυκλέτα και κρατούσε στα χέρια έναν "κάβουρα", ενώ ο τρίτος δράστης βρίσκονταν πλησίον ενός αυτοκινήτου που είχε κλαπεί λίγη ώρα νωρίτερα από την περιοχή της Άνω Πόλης και ο ιδιοκτήτης του δεν είχε προλάβει να δηλώσει την αφαίρεσή του.

Στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων οι τρεις άντρες τράπηκαν σε φυγή από διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να τους καταδιώκουν και κατάφεραν να ακινητοποιησουν τον κατηγορούμενο που έκατσε στο "σκαμνί" και να του περάσουν χειροπέδες. Μάλιστα, ο 18χρονος προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση, με τον αστυνομικό να καταφέρνει τελικά να τον ρίξει στο έδαφος και με τη βοήθεια των συναδέλφων του να του περάσουν χειροπέδες.

Κλείσιμο
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Μονομελές Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και ο 18χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έντεκα μηνών, με τριετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την εμπλοκή του στις δύο περιπτώσεις απόπειρας κλοπών, ενώ αρνήθηκε την εμπλοκή του στην τρίτη περίπτωση, όπως επίσης ότι αντιστάθηκε και προσπάθησε να χτυπήσει τον αστυνομικό κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Λίγο καιρό πριν η υπόθεση φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο 18χρονος πλήρωσε... τη ζημιά, στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και το θύμα δήλωσε πως δεν επιθυμεί την τιμωρία του καθώς είχε καλυφθεί οικονομικά για την αποκατάσταση των φθορών στο αυτοκίνητό του.

Στην απολογία του ο νεαρός Τσιγγάνος επέμενε ότι είχε τον ρόλο του "τσιλιαδορου" και ότι η συμμετοχή του δεν ήταν ενεργή. Όπως είπε, οι άλλοι δύο δράστες που κατάφεραν να διαφύγουν, τον πλησίασαν και του έδωσαν 50 ευρώ για να συμμετέχει μαζί τους. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι γνωρίζει την ταυτότητά τους και το μόνο που ήξερε είναι ότι διαμένουν σε οικισμό Ρομά της Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συνέργεια σε απόπειρα κλοπής και βία κατά υπαλλήλων.

Ο "αθόρυβος" τρόπος που ανοίγουν αυτοκίνητα

Αυτο που προκαλεί εντύπωση είναι ο τρόπος που οι τρεις άντρες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό των οχημάτων χωρίς να ηχήσει ο συναγερμός. Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, διαπιστώθηκε ότι ενήργησαν ως εξής: Αφαίρεσαν τα πλευρικά εμπρόσθια φλας - όχι για να τα κλέψουν - και κατάφεραν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα και να απενεργοποιησουν το συναγερμό και ύστερα συνέχισαν ανενόχλητοι το έργο τους.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από άτομα που εμπλέκονται σε περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων και θεωρούνται "επαγγελματίες". Μάλιστα, σε περιπτώσεις που δράστες γίνονταν αντιληπτοί και πιάνονται "επ' αυτοφώρω" από τους αστυνομικούς, όταν οδηγούνται στη δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις ισχυρίζονται πως είχαν σκοπό να αφαιρέσουν τα φλας των αυτοκινήτων και όχι ολόκληρο το όχημα που συνήθως έχει αξία άνω των 10.000 ευρώ ή ότι ήθελαν να τα διαρρήξουν για να κλέψουν αντικείμενα μικρής αξίας από το εσωτερικό τους.

Η ζημιά που προκαλούν οι δράστες στα οχήματα που βάζουν στο "στόχαστρο" είναι συνήθως μεγάλη. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός εκ των θυμάτων που τα ξημέρωματα τις 12ης Αυγούστου διαπίστωσε ότι το όχημά του έκανε "φτερά".

"Σηκώθηκα στις 02.30, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα ότι έλειπε το αυτοκίνητο. Κάλεσα την Άμεση Δράση και μου είπαν ότι είχε κλαπεί και εντοπίστηκε. Τα άτομα προκάλεσαν φθορές στις πόρτες, τα καλώδια κρέμονταν κάτω από το τιμόνι, έσπασαν διακόπτες, έκοψαν τα φλας για να κλείσουν τον συναγερμό, κ.α. Ακόμα δε γνωρίζω πόσο θα στοιχίσει η ζημιά καθώς το αυτοκίνητο βρίσκεται ημέρες στο συνεργείο", ανέφερε το θύμα που αποζημιώθηκε από τον 18χρονο κατηγορούμενο.

Ειδήσεις σήμερα:

Η «γκάφα» της Ράνιας Τζίμα στο δελτίο ειδήσεων - Έβγαλε τσιγάρο νομίζοντας ότι δεν είναι στον αέρα

Από αύριο έρχεται το «Καλάθι των Μαθητών» - Ποια είδη περιλαμβάνει


Ελ Νίνιο: Απειλεί με νέες ανατιμήσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, γράφουν οι Financial Times
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης