Οι ήρωες αστυνομικοί στη μάχη των πυρκαγιών: «Δεν φεύγω από εδώ, αν δεν φύγεις κι εσύ»

Οι ήρωες αστυνομικοί στη μάχη των πυρκαγιών: «Δεν φεύγω από εδώ, αν δεν φύγεις κι εσύ»

Οι ήρωες της μεγάλης μάχης στα Δερβενοχώρια -Τέσσερις νεαροί αστυνομικοί δίδαξαν ήθος και ηρωισμό αψηφώντας τον πύρινο εφιάλτη στη Δυτική Αττική προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
f1-ntallis-kalogria-rthrou
Τέσσερις αστυνομικοί, νέοι σε ηλικία, με τη στάση τους στη μεγάλη φωτιά της Δυτικής Αττικής αποτέλεσαν παράδειγμα θάρρους και απέδειξαν ότι πάνω απ’ όλα είναι το καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο, στην προσπάθειά τους να πείσουν πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου κινδύνευαν λόγω της φωτιάς.

Οταν ο Γιάννης Νταλλής κλήθηκε μαζί με την ομάδα του να σπεύσουν στη Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα ήξερε ότι αυτό που προείχε ήταν να διασφαλιστεί πως οι καλόγριες που διαβιούν εκεί θα εκκένωναν το μοναστήρι με ασφάλεια. «Εκείνη την ημέρα πήραμε εντολή από το Κέντρο να μεταβούμε στη Μάνδρα για απεγκλωβισμούς ατόμων. Μας ειδοποίησαν να πάμε στη Μονή της Παναγιάς Γοργοεπηκόου. Μόλις φτάσαμε στο σημείο είδαμε μοναχές να κρατούν την εικόνα της Παναγίας και να ψέλνουν κοιτώντας προς το μέτωπο της φωτιάς. Τότε ήταν που είδα τη γυναίκα αυτή, ήταν η ηγουμένη του μοναστηριού, να κάθεται μόνη της. Είχε ένα βλέμμα που με διαπέρασε και με άγγιξε», περιέγραψε ο αστυνομικός μιλώντας στο «ΘΕΜΑ».
f2--san-mana-mou-sto-lew
Με τη φράση «σαν μάνα μου σ’ το λέω» ο νεαρός αστυνομικός πείθει τη γυναίκα στο Κανδύλι Μεγάρων να απομακρυνθεί

Κλείσιμο
Η πραότητα που εξέπεμπε η γυναίκα καθώς και η θλίψη που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της ήταν αυτά που έκαναν τον 31χρονο αστυνομικό να γονατίσει μπροστά της και να προσπαθήσει να την πείσει ότι σε τέτοιες καταστάσεις αυτό που προέχει είναι η ζωή των ανθρώπων.

«Μόλις την είδα, ένιωσα ότι θέλω να της μιλήσω. Ενιωσα τη στενοχώρια της. Της είπα ότι αφού ξέρουμε και οι δύο ότι η Παναγία θα το σώσει το μοναστήρι, εμείς δεν πρέπει να σωθούμε; Μετά της είπα ότι αν δεν φύγεις εσύ, δεν θα φύγω ούτε εγώ. Τότε η γυναίκα λύγισε και την έπιασαν τα κλάματα. Της εξήγησα ότι δεν είμαι άξιος εγώ να δίνω σε εκείνη συμβουλές και της ζήτησα να μας ακολουθήσει. Μετά της πρόσφερα ένα μπουκαλάκι νερό και με ευχαρίστησε με τα μάτια της. Ηταν ξεχωριστή γυναίκα», περιέγραψε ο νεαρός αστυνομικός. Οπως λέει, θα το έκανε ακόμα και αν δεν φορούσε τη στολή του αστυνομικού. «Από μικρός ένιωθα ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και το σημαντικό είναι να έχεις μυαλό και καλό χαρακτήρα. Να είσαι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Το ότι φοράω μία στολή μου δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσω, όχι να επιβληθώ ή να το εκμεταλλευτώ. Το σημαντικό είναι κάποιος να είναι ταπεινός γιατί η ταπεινότητα είναι δύναμη - άσχετα που κάποιοι το βλέπουν ως αδυναμία. Η ανταμοιβή μου είναι το ευχαριστώ», κατέληξε.
axiniotis-skilos
Ο 25χρονος αστυνομικός Πόλυς Αχινιώτης απομακρύνει έναν τρομαγμένο σκύλο από την πύρινη ζώνη

Ο Πόλυς Αχινιώτης με την ομάδα του είχαν μείνει τελευταίοι να ελέγχουν σπίτια και οικόπεδα για τυχόν εγκλωβισμένους την ώρα που οι εκρήξεις από τους πυλώνες της ΔΕΗ και η αποφορά του καμένου είχαν μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο πολέμου.

«Βρισκόμασταν στην περιοχή της Μάνδρας από τις 8 το πρωί. Αρχικά είχαμε πάρει εντολή να κάνουμε περιπολίες και να ενημερώνουμε για τυχόν εντοπισμό μετώπων φωτιάς. Οταν η φωτιά μεγάλωσε και έγινε απειλητική δεχθήκαμε εντολή να προβούμε σε απεγκλωβισμούς ατόμων. Τότε, μαζί με έναν πολίτη, είδαμε το σκυλί αυτό να έχει εγκλωβιστεί στην αυλή ενός σπιτιού και να είναι εμφανώς τρομαγμένο», περιέγραψε ο αστυνομικός μιλώντας στο «ΘΕΜΑ». «Εσκαγαν οι πυλώνες της ΔΕΗ και από τον θόρυβο και την ένταση που επικρατούσε ο σκύλος είχε παγώσει. Προσπάθησαν κάποιοι στην αρχή να το απομακρύνουν, αλλά δεν κουνιόταν καθόλου. Το λυπήθηκα πολύ και αποφάσισα να το πάρω στην αγκαλιά μου και, με τη βοήθεια ενός πολίτη, να το μεταφέρουμε σε ασφαλές σημείο», πρόσθεσε. Ο 25χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη λέει ότι δεν τρόμαξε ούτε στιγμή: «Πάντα ήθελα να γίνω αστυνομικός για να προσφέρω. Το βασικό είναι να υπάρχει ανθρωπιά. Να λειτουργείς σαν να έχεις απέναντί σου τη μητέρα σου, τον πατέρα σου, κάποιον δικό σου άνθρωπο. Δεν υπάρχει χρόνος για φόβο παρά μόνο για προσφορά», σημείωσε.

Η διάσωση του παιδιού

Αδιαμφισβήτητα μία από τις εικόνες που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν αυτή του αστυνομικού που, κατά τη διάρκεια της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, πήρε στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί προκειμένου να το προστατέψει. Ο πατέρας του νεαρού ένστολου Χρήστος Τερζόγλου μίλησε για τη στιγμή αυτή λέγοντας πως όταν είδε τη φωτογραφία με τον γιο του να απομακρύνεται από τη φωτιά κρατώντας το παιδάκι ένιωσε μεγάλη συγκίνηση. «Οχι μόνο για τον γιο μου, γιατί όλα τα παιδιά μου τα μεγάλωσα με αρχές. Ενιωσα συγκίνηση για όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη εκεί. Και για τους πυροσβέστες και για όλα τα παιδιά της Αστυνομίας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
diaswsh-paidiou
Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η φωτογραφία του νεαρού αστυνομικού που κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί για να το σώσει

«Σαν μάνα μου σ’ το λέω...»

Καθηλωτική ήταν και η στιγμή από τον διάλογο που είχε ένας αστυνομικός με μία γυναίκα στο Κανδύλι Μεγάρων, όταν ο ένστολος άρχισε να την παρακαλά να ακολουθήσει την εντολή εκκένωσης που είχε σταλεί από το 112 και να αποχωρήσει από την περιοχή. Ο αστυνομικός προσπαθούσε επί ώρα να πείσει τη γυναίκα η οποία, βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν, αρνούνταν να εγκαταλείψει το σπίτι της. Τελικά κατάφερε να τη μεταπείσει όταν, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια, της ζήτησε να τον ακολουθήσει λέγοντας: «Σαν μάνα μου σ’ το λέω. Πάμε να φύγουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Ειδήσεις σήμερα:

Σινέντ Ο' Κόνορ: Η τραγική ηρωίδα της σύγχρονης μουσικής που έφυγε στα 56 της


Βίντεο: Ράγισαν καρδιές στην τελετή στο Πεντάγωνο προς τιμήν των δύο πιλότων του Canadair

Κορίτσι στην Αριζόνα που χάθηκε το 2019 βρέθηκε το 2023: «Θαύματα γίνονται», είπε η μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης