Συγκλονιστικές προσπάθειες για να σωθούν ζώα συντροφιάς από τις πυρκαγιές - Δείτε βίντεο

Συγκλονιστικές προσπάθειες για να σωθούν ζώα συντροφιάς από τις πυρκαγιές - Δείτε βίντεο

«Λύστε τα και ανοίξτε τις αυλές», λέει η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου στο protothema.gr - Με αυτοθυσία, πολίτες και εθελοντές τα μεταφέρουν ζώα σε ασφαλή σημεία

agios-xaralampos__5_
Μέσα στις φλόγες κάθε μεγάλης πυρκαγιάς παγιδεύονται δεκάδες ζώα συντροφιάς, θύματα και αυτά όπως και οι άνθρωποί τους.  Αν είναι τυχερά κάποιος θα τα διασώσει, αν όχι θα καταγραφούν στην στατιστική της καταστροφής - και πολλές φορές ούτε και σε αυτή.

Οι πυρκαγιές στην Αττική, που μαίνονται αυτές τις ημέρες πολύ κοντά ή και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, έφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu5j1wzz9tzt)


Μιλώντας στo protothema.gr η Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, τόνισε ότι από χθες γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ζώων συντροφιάς και παραγωγικών ζώων από τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Οι ενέργειες τους υπουργείου και των εθελοντών επικεντρώνονται τώρα στη Μάνδρα όπου υπάρχουν πάρα πολλά ζώα συντροφιάς. Τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς, είπε η κυρία Δημοπούλου.

👮Δεν αφήνουμε ζώα αβοήθητα, δεμένα ή εγκλωβισμένα... 👏Στιγμές από τον απεγκλωβισμό τετράποδου φίλου μας από οικόπεδο στη Μάνδρα #φωτια #Μανδρα #πυρκαγιά #ζώα #greece

Posted by Ελληνική Αστυνομία on Tuesday, July 18, 2023


Κλείσιμο
Οι σκύλοι και οι γάτες μεταφέρονται στο Γαλάτσι, όπου εξετάζονται από κτηνίατρους για τυχόν προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ζώα με εγκαύματα, έχουν όμως βρεθεί κάποια με τραυματισμούς.

Όλα τα ζώα στο Γαλάτσι θα καταγραφούν (και με τσιπάκι όσα δεν έχουν) πριν προωθηθούν στους ιδιοκτήτες τους ή σε καταφύγια με την προοπτική να υιοθετηθούν.

Όπως ακόμη τόνισε η ειδική γραμματέας υπάρχουν και φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων. Πολλοί φεύγουν και τα αφήνουν κλειδωμένα ή με αλυσίδα, σε μια περίπτωση, μάλιστα, εντοπίστηκε και διασώθηκε σκύλος που ήταν κλεισμένος σε αποθήκη με ελενίτ.

«Ανοίξτε τις αυλές, λύστε τα ζώα» ήταν η έκκληση της Μάρσας Δημοπούλου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu57d8hipbvt)


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu5i9k9842dl)


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu5hvjsj3wmx)


Επιχειρήσεις διάσωσης

Τη Δευτέρα ήταν σε εξέλιξη στην νοτιοανατολική Αττική μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων από την περιοχή και τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Οι δήμοι αναζητούσαν οχήματα για να μεταφέρουν σε στάβλους και καταφύγια όσα ζώα βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων, όπου ο τοπικός Δήμος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φιλοξενηθούν ζώα.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι διασώθηκαν πάνω από 200 ζώα συντροφιάς, ενώ άλλα 100 παραγωγικά ζώα και ιπποειδή μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες κάηκε στην φωτιά του Κουβαρά καταφύγιο ζώων, από το οποίο σώθηκαν μόνο επτά σκυλιά και μία γάτα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu5hntwn5h5d)


Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη, στη δυτική Αττική αυτή τη φορά, με την αστυνομία να αναφέρει ότι στην περιοχή της Μάνδρας, απεγκλωβίστηκαν 16 ζώα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο τις γραμμές 213 1364020, 213 1364933, 213 1364935, 213 1364036.



Ειδήσεις σήμερα:

Live update: Αγωνιώδεις μάχες με τις φλόγες - Ανεξέλεγκτα μέτωπα σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι, συγκλονιστικά βίντεο

Φωτιά στο Λουτράκι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος - Μαίνεται η πυρκαγιά στον Άγιο Χαράλαμπο

Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι συνάδελφοί μου υποψιάζονταν τη μητέρα, σκεφτήκαμε να βάλουμε κάμερες» κατέθεσε γιατρός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης