Η μεθαδόνη «μπαίνει» σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η μεθαδόνη «μπαίνει» σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου, θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η μεθαδόνη «μπαίνει» σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου, θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό ανακοινώθηκε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης, στον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα διαμορφωθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, ενώ στο «Παπαγεωργίου» θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Επίσης, εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στον Άγιο Δημήτριο.

«Είχαμε πει ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ, καθώς η θεραπεία θα γίνει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην Αθήνα προχωράει πολύ καλά το συγκεκριμένο σχέδιο, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι προχωράει γρηγορότερα. Η ημερομηνία θα τηρηθεί. Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συνοδευόταν στη σύσκεψη από τους υφυπουργούς, Μιχάλη Τιμοσίδη και Μάρκο Μπόλαρη.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι η διανομή της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί το μέτρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Κλείσιμο

Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στην προσπάθεια αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της Βόρειας Ελλάδας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας πολύ θετική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επάρκεια του προσωπικού και τη φύλαξη των χώρων. «Η εμπειρία μας από τη χορήγηση μεθαδόνης τα τελευταία 12 χρόνια είναι ότι γύρω από τα άρρωστα παιδιά περιμένουν και οι έμποροι ναρκωτικών» επισήμανε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

«Εάν στηθούν πρόχειρες μονάδες χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, μπορεί να μην προσφέρουν αυτά που πρέπει» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βέροιας, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.

Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, για το 2012 υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης