ΜΚΟ: Έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δείχνει πώς κλέβουν τα ταμεία των οργανώσεων

ΜΚΟ: Έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δείχνει πώς κλέβουν τα ταμεία των οργανώσεων

Διαχειριστές ΜΚΟ χρησιμοποιούν «τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας», βάζοντας χέρι στα ταμεία

money
Έκθεση για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν διαχειριστές ΜΚΟ για να παίρνουν παράνομα χρήματα από τα ταμεία δημοσιοποίησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι συντάκτες της 16σέλιδης έκθεσης διαπίστωσαν ότι η μεθοδολογία για τη διάπραξη των βασικών αδικημάτων ήταν κοινή σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

«Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες με τις οποίες συνδέονταν με τις ΑΜΚΕ, που υπέστησαν βλάβη, ήτοι του νόμιμου εκπροσώπου, του διαχειριστή, του πραγματικού δικαιούχου και του ιδρυτή αυτής (ή του στενού συγγενή αυτών) προκειμένου να τις “χρησιμοποιήσουν” και να αποκομίσουν περιουσιακά οφέλη», αναφέρει η έκθεση.

Μέσω του ρόλου τους, «οι δράστες είχαν αποκτήσει ισχυρές διαχειριστικές δυνατότητες τόσο των δραστηριοτήτων της κάθε ΑΜΚΕ όσο και των επιχορηγήσεων/δωρεών που αυτές λάμβαναν, με αποτέλεσμα να καθίστανται απόλυτοι κυρίαρχοι και να δημιουργούν συνθήκες μέσω των οποίων θα αποκόμιζαν κέρδη σε βάρος των εταιριών». Με αυτόν τον τρόπο, οι δράστες κέρδιζαν παράνομα χρήματα που προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερέβαιναν τις 120.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Σε όλες σχεδόν τις μεθοδολογίες, κοινό χαρακτηριστικό ήταν η χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη μεταφορά των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από την εγκληματική δραστηριότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι δεσμεύτηκε η περιουσία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του άλλοτε διευθυντή, πλέον εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) Παναγιώτη Δημητρά.


«Χρησιμοποίησαν τις αδυναμίες του συστήματος»


Η Αρχή για το Ξέπλυμα εξηγεί ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια».

Παράλληλα, στην έκθεση αναδεικνύονται «ενδείκτες κινδύνου» ή αλλιώς red flags που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί για να εντοπίσουν περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος μέσω ΜΚΟ. Μεταξύ αυτών είναι η πίστωση μισθοδοσίας από άλλη ΜΚΟ, η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΜΚΟ σε λογαριασμούς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό,

Εκτός των συνολικά οκτώ μεθόδων υπεξαίρεσης χρημάτων η Αρχή παραθέτει και μια σειρά από «ενδείκτες κινδύνου» ή αλλιώς red flags που οφείλουν να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται η πίστωση μισθοδοσίας από έτερη ΜΚΟ, η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΜΚΟ σε λογαριασμούς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή σε λογαριασμούς εταιριών/ας συμφερόντων διαχειριστή ή/και πραγματικού δικαιούχου ΑΜΚΕ ή συγγενή 1ου βαθμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ελληνικές εκλογές σε σκηνοθεσία... Γουες Άντερσον στο TikTok με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Δείτε βίντεο με την έκπληξη του Κουτσούμπα σε 26χρονο που είχε γενέθλια - Του πήγε την τούρτα!

Η Χερσώνα κάτω από το νερό μετά την έκρηξη στο φράγμα Κάχοβκα - Πλημμυρισμένα 14.000 σπίτια


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης