Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Τα 120 λεπτά της έντασης και το τεστ για τα ελληνοτουρκικά

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Τα 120 λεπτά της έντασης και το τεστ για τα ελληνοτουρκικά

Οι λεπτοί χειρισμοί που απέτρεψαν κλιμάκωση - Δίπλα-δίπλα σκάφη του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής - Βίντεο από την εικόνα που μεταδιδόταν live στο κέντρο επιχειρήσεων

ploia-mak
Η σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων το μεσημέρι της Παρασκευής, στα 9 ναυτικά μίλια βόρεια –βορειοδυτικά της Χίου σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, αφού υπήρξαν σκέψεις ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν και να προκαλέσουν επεισόδιο. Και αυτό γιατί μπορεί να έγινε σε διεθνή ύδατα, ήταν όμως σε περιοχή που τα όρια για την έρευνα και διάσωση συμπίπτουν με το FIR της Αθήνας και, κατά συνέπεια, την αρμοδιότητα την έχουν οι ελληνικές Αρχές. Το γεγονός, ωστόσο, πως στο σημείο έσπευσαν και τουρκικές δυνάμεις, αποδεικνύει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της να επεκτείνει το πεδίο ευθύνης της στο Αιγαίο σε αυτό τον τομέα.

Για 120 λεπτά, η κινητοποίηση στα κέντρα επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ παρουσία Κωνσταντίνου Φλώρου και στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου ήταν παρόντες ο υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης και ανώτατα στελέχη του Λιμενικού ήταν μεγάλη, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No1

Κατόπιν της απόφασης που ελήφθη από τις ηγεσίες, στο σημείο εστάλησαν drones, που παρείχαν live εικόνα, μαζί με τρία Super Puma, 6 πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο Ανοιχτής Θάλασσας ΠΛΣ και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με συνέπεια, όπως επεσήμαναν στο protothema.gr επιχειρησιακά στελέχη «όταν τουρκικές ακταιωροί κατέπλευσαν στη θαλάσσια περιοχή της σύγκρουσης, βρέθηκαν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Οι ελληνικές επιχειρησιακές δυνάμεις ήταν ανώτερες, 7 προς 1 με αποτέλεσμα οι Τούρκοι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είχαν επισήμως αρμοδιότητα, έμειναν παρατηρητές».

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No3
Κλείσιμο


Τις κρίσιμες στιγμές της παρουσίας των ελληνικών δυνάμεων στο σημείο της σύγκρουσης, προέκυψε, ωστόσο, ένα άλλο θέμα. Όταν το Λιμενικό επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους καπετάνιους των δύο πλοίων, ο ένας από αυτούς δεν ανταποκρίθηκε. Τα στελέχη του Λιμενικού κατάλαβαν ότι ο καπετάνιος είχε επικοινωνία και έπαιρνε εντολές από τους Τούρκους αποφεύγοντας συνειδητά κάθε επικοινωνία με την ελληνική διασωστική ομάδα. Όπως διαπιστώθηκε, στο συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου, τα 10 από τα συνολικά 13 μέλη του πληρώματος ήταν Τούρκοι.

Και στην περίπτωση αυτή τα αντανακλαστικά των Ελλήνων ήταν πολύ γρήγορα. Διασώστης «κατέβηκε» από Super Puma στο κατάστρωμα και κατέστησε σαφές στον πλοίαρχο ότι το πλοίο βρίσκεται σε περιοχή όπου αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση έχει η Ελλάδα και η μόνη βοήθεια μπορεί να του δοθεί από τις ελληνικές αρχές.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No4


Αφού ο πλοίαρχος του απάντησε πως «δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα», το πλοίο ξεκίνησε να κινείται με ίδιες δυνάμεις προς τις τουρκικές ακτές. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το ρήγμα, το οποίο είχε υποστεί, περιγράφεται ως «σοκαριστικό» από τα μέλη των ελληνικών δυνάμεων που το είδαν από κοντά, ενώ ήταν θετικό το γεγονός πως δεν προκλήθηκε ρύπανση.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No2


Το άλλο πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα σήμερα ταξιδεύει για την Μάλτα. Και τα δύο πλοία ήταν κενά φορτίου. Τα αίτια της σύγκρουσης είναι υπό διερεύνηση.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη

Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά. Κρίνεται θετικό το γεγονός πως καμία από τις δύο πλευρές δεν στρατιωτικοποίησε, τελικά, τη μίνι κρίση στα ανοιχτά της Χίου, αφήνοντας τους βασικούς χειρισμούς στην ελληνική ακτοφυλακή και το τουρκικό λιμενικό.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό: «Αναφορικά με τη σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου ''ΑΝΤ'' σημαίας Βανουάτου με το Φ/Γ πλοίο ''POTENTIA'' σημαίας Σιγκαπούρης, μεσημβρινές ώρες την 02/06/2023, στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου σε Διεθνή Ύδατα και εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, γίνεται γνωστό ότι το μεν Φ/Γ πλοίο ''ΑΝΤ'' σημαίας Βανουάτου κινήθηκε αυτοδυνάμως με τη συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς τον λιμένα Σμύρνης, όπου και εξήλθε με ασφάλεια από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ το πλοίο ''POTENTIA'' σημαίας Σιγκαπούρης κινήθηκε αυτοδυνάμως με προορισμό λιμένα Μάλτας. Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων».



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο: Εμπρηστές πετούν μολότοφ στη μεγάλη πυρκαγιά σε κατάστημα επίπλων στον Άλιμο

Η εξομολόγηση της Νόνικας Γαληνέα για τον Αλέκο Αλεξανδράκη: «Είχα πάθει ερωτικό αμόκ»

Θεσσαλονίκη: Τον καταδίωκε η Ασφάλεια και έπαιρνε τηλέφωνο την... αστυνομία για να τον βοηθήσει

----------------

Εκλογές 2023


Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης