Θεσσαλονίκη: Την ενοχή των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» που απήγαγαν γυμνασιάρχη ζήτησε ο εισαγγελέας

Θεσσαλονίκη: Την ενοχή των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» που απήγαγαν γυμνασιάρχη ζήτησε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν μοιράσει ρόλους για το πώς θα δρούσαν εκείνο το πρωινό

thematofilakes
Την ενοχή των 11 κατηγορουμένων για παράνομη κατακράτηση, πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» που κάθονται στο εδώλιο για την αρπαγή του διευθυντή γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας το 2021, όταν τον οδήγησαν με... χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα επειδή τηρούσε τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα οποία οι ίδιοι διαφωνούσαν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, δεν στοιχειοθετείται η πράξη της αρπαγής καθώς οι κατηγορούμενοι τον μετέφεραν σε ασφαλές μέρος, εννοώντας το αστυνομικό τμήμα.

«Οι κατηγορούμενοι δεν αμφισβήτησαν τα πραγματικά περιστατικά αλλά προσπάθησε ο καθένας να πει ότι δεν ήταν συμμέτοχος. Ο πρώτος μάλιστα... επίταξε το σχολείο ενώ η τρίτη κατηγορούμενη κάλυψε και τα έξοδα κάποιων για να μεταβούν στο σχολείο», ανέφερε ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι μόνο οι δύο εκ των κατηγορουμένων διαμένουν στο Αιγίνιο και οι υπόλοιποι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την περιοχή.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν μοιράσει ρόλους για το πώς θα δρούσαν εκείνο το πρωινό, ενώ επισήμανε ότι «σε όλο αυτό το διάστημα ο διευθυντής ήταν όμηρος, είχε αποστερηθεί την προστασία της πολιτείας και υπέστη εξευτελισμό».

Αναφερθείς στους τρεις κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί και βρίσκονται 18 μήνες στη φυλακή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μόνο γραφικοί, είναι και επικίνδυνοι. Και σήμερα να αφεθούν ελεύθεροι, πάλι τα ίδια θα κάνουν».

Μιλώντας ξανά για τα πραγματικά περιστατικά, ανέφερε ότι επτά από τους κατηγορουμένους πλησίασαν τον διευθυντή μόλις τον είδαν να φτάνει στο σχολείο και οι δύο τον έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες. «Μάλιστα, έκαναν λάθος και τον επιβίβασαν αρχικά σε άλλο αυτοκίνητο, για αυτό είπα για γραφικότητα. Στη συνέχεια τον έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Όλο αυτό το διάστημα ο διευθυντής ήταν όμηρος», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι οι κατηγορούμενοι τον μετέφεραν με το αυτοκίνητο ακριβώς όπως γίνονται οι μεταγωγές. Ένας καθόταν δεξιά, άλλος αριστερά και ο διευθυντής δε μπορούσε να κάνει τίποτα καθώς ήταν «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων. Τον παρέδωσαν στο τμήμα και είπαν τον συλλάβαμε και τον φέραμε».

Υπενθυμίζεται ότι το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωινό της 10ης Δεκεμβρίου 2021 όταν οι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», διαφωνώντας με τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, μετέβησαν στο σχολείο του Αιγινίου και απήγαγαν τον διευθυντή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομία. Ο γυμνασιάρχης χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας ενώ οι 11 συνελήφθησαν έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Οι σημερινές απολογίες

Νωρίτερα απολογήθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που δεν είχαν προλάβει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Κλείσιμο
Μεταξύ άλλων, ο όγδοος κατηγορούμενος που διαμένει στη Νάουσα, υποστήριξε στην απολογία του πως δεν ήταν υπέρ της επίταξης του σχολείου, ωστόσο πίστεψε ότι θα μπορούσε να γίνει, ενώ αρνήθηκε ότι γνώριζε πως σκοπός ήταν να... συλλάβουν τον διευθυντή του γυμνασίου.

«Έπρεπε να εφαρμόζονται πιο ελαστικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Εγώ στο μυαλό μου είχα ότι θα γίνονταν μια πολιτισμένη συζήτηση την οποία ήθελα να κάνω με τον γυμνασιάρχη για αυτό έδωσα τη συναίνεσή μου. Δεν είχαμε στο μυαλό μας να τον τρομοκρατήσουμε. Με τίποτα. Είχαν πει ότι αν δε δεχθεί να κουβεντιάσουμε θα τον κρατήσουμε εκεί και θα ειδοποιήσουμε την αστυνομία για να τον συλλάβει. Έμεινα έκπληκτος από την έκβαση του συμβάντος. Παρακολουθούσα θυμωμένος και έκπληκτος την έκβαση των πραγμάτων με τη βίαιη προσαγωγή του με χειροπέδες», ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι «πατριώτης», ότι πίστεψε πως θα μπορούσε να γίνει επίταξη του σχολείου και πως θα αναλάμβανε τη διοίκηση της μονάδας ο πρώτος κατηγορούμενος. «Είμαι πατριώτης και θέλω το καλό της πατρίδας μου. Υπάρχουν δικαιώματα και ένα σύνταγμα που κακός δε το γνωρίζουμε», είπε.

«Ήθελα να δω την επίταξη»

Ο επόμενος κατηγορούμενος, αγρότης στο επάγγελμα, υποστήριξε πως γνώριζε ότι θα γίνει μόνο μια ενημέρωση στο σχολείο σχετικά με την επίταξη.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος μου είπε ότι πέντε ημέρες νωρίτερα είχε κάνει επίταξη στο σχολείο. Τον ρώτησα πως έγινε αυτό, ήταν πραγματικά απορίας άξιο, αλλά θεώρησα ότι θα το μάθαινα στην ενημέρωση που θα γινόταν στο γυμνάσιο και ότι θα συμμετείχαν και όλοι οι γονείς που ήταν παρών λίγες ημέρες πριν στην πλατεία, 50-60 άτομα συνολικά. Θεώρησα ότι θα είναι και αυτοί οι γονείς για να κάνουμε συζήτηση με τον γυμνασιάρχη, για το αν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η πίεση που δέχονταν τα παιδιά από τα μέτρα του κορωνοϊού», είπε.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε ενεργό ρόλο στην απαγωγή του γυμνασιάρχη και τόνισε ότι εκείνο το πρωί "ήθελα να ακούσω και να δω την επίταξη που θα έκανε ο πρώτος κατηγορούμενος. Θα άκουγα πράγματα που δε γνώριζα».

«Ουδέποτε πίστεψα στην πανδημία»

Ο δέκατος κατηγορούμενος ανέφερε με τη σειρά του ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει κάποιον και πως πήγε τον γυμνασιάρχη στο Αστυνομικό Τμήμα πιστεύοντας ότι δε κάνει κάτι παράνομο.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκα να έχω μεγάλη απορία για το πως ξαφνικά υπήρξε τόσο μεγάλη επιθυμία των κυβερνόντων να μας προστατεύουν. Είχα επιθυμία να το ψάξω πάρα πολύ, αναζητούσα στοιχεία για να εξηγήσω όλη αυτήν την κατάσταση. Βρήκα πάρα πολλές πληροφορίες, έβλεπα ότι δεν έπαιζαν στα ΜΜΕ και υπήρχε τεράστια λογοκρισία. Ανέβασα στο Facebook ένα βιντεακι που μου έκανε εντύπωση και λογοκρίθηκε. Όλο αυτό με οδήγησε στο συμπεράσματα ότι τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν να ακούγεται η αντίθετη γνώμη. Η πίεση αυξάνονταν με τις μάσκες, τα rapid test και τους εμβολιασμούς. Ο κόσμος έσκυβε το κεφάλι στα μέτρα και όλο αυτό ήταν είναι παραλογισμός», ανέφερε στην αρχή της απολογίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλη αυτή η κατάσταση που πίστευε ότι είχε δημιουργηθεί, τον έφτασε στο «κόκκινο» συναισθηματικά, ενώ ανέφερε στο δικαστήριο πως ουδέποτε πίστεψε ότι υπήρξε πανδημία, παρά μόνο μια σοβαρή επιδημία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε... πειραματικά εμβόλια που πίστευε ότι θα γίνονταν υποχρεωτικά στα παιδιά και στην στιγμή που έμαθε για την επίταξη του σχολείου που ετοίμαζαν οι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και ήθελε από... περιέργεια να δει πώς θα το έκαναν πράξη.

«Δεν είχα καμία αίσθηση ότι κάνουμε κάτι παράνομο, πίστευα ότι είχαμε το δικαίωμα να πάμε κάποιον στην αστυνομία. Στεναχωριόμουν για τη βίαια προσαγωγή, αλλά εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν σε πλάνη και πίστευα ότι είναι νόμιμο. Στην κατάθεσή μου στην αστυνομία είπα ότι είναι απλά τα πράγματα: του ζητήσαμε να έρθει μαζί μας στην αστυνομία, δεν ήθελε, του βάλαμε χειροπέδες και τον φέραμε εδώ. Δεν είχα καμία αίσθηση ότι έκανα κάτι παράνομο. Είχα καλή πρόθεση για τα δικαιώματα των παιδιών», ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε το συμβάν ως μία «συμβολική πράξη» επαναλαμβάνοντας ότι βρισκόταν σε πλάνη.

Ο τελευταίος κατά σειρά εκ των κατηγορουμένων, παραδέχθηκε ότι μόλις έφτασαν στο σχολείο οι «11» χωρίστηκαν σε ομάδες έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εισόδους του σχολείου από τις οποίες θα μπορούσε να εισέλθει ο διευθυντής.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όμως είχε πρόβλημα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στα παιδιά, καθώς η κόρη του παραπονιόταν ότι την ενοχλούσε κατά τη διάρκεια μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο.

«Ήμουν θετικός στα μέτρα όμως ήθελα να είναι λίγο πιο ελαστικά στα παιδιά. Είχα δηλώσει ότι είμαι αντίθετος σε κάθε ιατρική πράξη χωρίς συναίνεση. Ήμουν αντιθέτως να πάει κλιμάκιο και να εμβολιάσει το παιδί μου στο σχολείο, όπως γράφονταν στο διαδίκτυο», είπε.

Σχετικά με τον ρόλο του στο συμβάν, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή και δεν γνώριζε ότι θα έδεναν με χειροπέδες τον γυμνασιάρχη.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων προανήγγειλε η Τσαπανίδου - Δείτε βίντεο

Παραστατίδης: Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ και γονικής κληρονομιάς γιατί είναι για τους έχοντες

Βίντεο που «παγώνει το αίμα»: Νεαρός πηδά στο νερό από σκάφος στις Μπαχάμες και χάνεται στα σκοτεινά νερά

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης