Στεμνίτσα: Σχολείο-φάντασμα το ΕΠΑΛ Αργυροχρυσοχοΐας

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας ζητά από το υπουργείο Παιδείας την κατάργηση του ΕΠΑΛ Στεμνίτσας

sxoleio-2
Η Στεμνίτσα είναι ένα μικρό ιστορικό χωριό στην ορεινή Αρκαδία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, 80 μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και μία πολύ γνωστή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που ιδρύθηκε το 1980 και λειτουργεί σήμερα ως Δημόσιο ΙΕΚ.

Από το σχολικό έτος 2020-2021 όμως απέκτησε και το ΕΠΑΛ Γορτυνίας που ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 2395/17.06.20 και ανήκει στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, με κατεύθυνση σπουδών Διοίκηση, Οικονομία και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Τελικά το ΕΠΑΛ στη Στεμνίτσα λειτουργεί με κύρια και μοναδική ειδικότητα την Αργυροχρυσοχοΐα. Μόνο που τελευταία έχει μετατραπεί σε σχολείο-φάντασμα, αφού στα χαρτιά λειτουργεί με 4 μαθητές εγγεγραμμένους, οι 3 στη Γ΄ Λυκείου και ο ένας στη Β΄ Λυκείου, ενώ για την απρόσκοπτη λειτουργία του και τη διδασκαλία των μαθητών έχουν τοποθετηθεί και 9 αναπληρωτές καθηγητές από το ΕΠΑΛ της Τρίπολης.

Για την ιστορία, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που λειτουργεί ΕΠΑΛ στη Στεμνίτσα, αφού από το 2012 έως το 2020 λειτουργούσε εκεί παράρτημα του ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης, ενώ το 2020 ιδρύθηκε το νέο ΕΠΑΛ Γορτυνίας με έδρα στη Στεμνίτσα.

«Κοστοβόρο και άνευ αποτελέσματος» 

Και ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται στο τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας Ιωάννης Γαληνός ζητά από το υπουργείο Παιδείας την κατάργηση του ΕΠΑΛ Στεμνίτσας. Από την άλλη πλευρά, στον Δήμο Γορτυνίας υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το μέλλον του ΕΠΑΛ, αφού ο δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης θέλει να το κρατήσει ανοιχτό με νύχια και με δόντια, ενόψει και των επερχομένων δημοτικών εκλογών. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, το ΕΠΑΛ Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα θεωρείται κοστοβόρο σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτει, αφού εκτός από τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, υπάρχουν οι μισθοί των εννέα αναπληρωτών καθηγητών από το ΕΠΑΛ της Τρίπολης που λαμβάνουν επίδομα εκτός έδρας, αλλά και τα μεταφορικά έξοδα των μαθητών.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας Ιωάννης Γαληνός έχει εισηγηθεί την αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας :
“Από το Νοέμβριο έχω εισηγηθεί το κλείσιμο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας λόγω ελλείψεων μαθητικού δυναμικού. Έκανα κάποιες επισκέψεις στη μονάδα από την αρχή της σχολικής χρονιάς και έβγαλα κάποια συμπεράσματα, τα οποία και έχω αναφέρει στην υπηρεσία μου. Υπάρχει διδακτικό προσωπικό και όχι μαθητές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία παιδιά στην Τρίτη Λυκείου και ένας μαθητής στη Δευτέρα. Έχω κάνει την πρότασή μου στο Υπουργείο Παιδείας γιατί πρέπει να κλείσει”.

Για το σύνολο των μαθητών που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Στεμνίτσας, το υπουργείο είναι ενημερωμένο μέσα από την ηλεκτρονική καταγραφή που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατφόρμα my school.
“Είναι κοστοβόρο και άνευ αποτελέσματος. Το υπουργείο πρέπει ν΄ αναλάβει την ευθύνη, εγώ δεν έχω δικαιοδοσία να το κλείσω, λέει ο κ. Γαληνός. Από την άλλη ο Δήμος, που κάνει τη δική του εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί να παραταθεί όλο αυτό. Το μαθητικό δυναμικό αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα παιδιά κι αυτό φαίνεται και μέσα από την ηλεκτρονική καταγραφή στο my school, όλοι έχουν εικόνα για την κατάσταση, γι΄ αυτό πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις”.
Κλείσιμο
sxoleio-1

Μισθοί καθηγητών και κόστος μεταφοράς μαθητών

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι εννέα καθηγητές που απασχολούνται στο ΕΠΑΛ δεν καλύπτουν κάποιες οργανικές θέσεις, καθώς είναι αναπληρωτές από το ΕΠΑΛ της Τρίπολης και λαμβάνουν και επίδομα εκτός έδρας. Στο σχολείο υπάρχει και θέση διευθυντή.

Για τους μαθητές που δεν διαμένουν στη Στεμνίτσα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει σχεδόν κάθε τρία χρόνια ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τη μεταφορά τους, ενώ όσοι χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα λαμβάνουν χρηματικό ποσό για τα καύσιμα που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρασχέθηκαν από το 2012 τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών.

Συγκεκριμένα την τριετία 2012-2015 στο σχολείο φοιτούσαν 42 παιδιά τα οποία μεταφέρονταν από την Τρίπολη στο ΕΠΑΛ Στεμνίτσας με λεωφορείο. Το 2015-2017 δεν υπήρξε ζήτηση για μεταφορά μαθητών.

Τα σχολικά έτη 2017-2019 ήταν 5 τα παιδιά που πήγαιναν με ταξί, ένα από τη Μεγαλόπολη, δύο από Δημητσάνα, ένα από Ζάτουνα και ένα από Τρίπολη.

Το 2019-2020 καταβλήθηκαν μεταφορικά για δύο μαθητές από Δημητσάνα, έναν από Ζάτουνα και έναν από Τρίπολη.

Το 2020-2021 πήγαιναν στο σχολείο 15 μαθητές με ταξί, τρία παιδιά από Μεγαλόπολη, ένα από Καρκαλού, τέσσερα από Δημητσάνα, ένα από Λαγκάδια, δύο από Τρίπολη, ένα από Ναύπλιο και τρία από Ζάτουνα.

Τα σχολικά έτη 2021-2023 15 παιδιά χρησιμοποίησαν ταξί, ένα από Βυτίνα, ένα από Δημητσάνα, ένα από Τρίπολη, ένα από Μεγαλόπολη, ένα από Αράχωβα, ένα από Ζάτουνα, ένα από Λαγκάδια, δύο από Μεγαλόπολη, ένα από Ναύπλιο (Νέα Κίο), ένα από Βυτίνα, τρία από Καλαμάτα και ένα από Τρίπολη. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έχουν αποφοιτήσει, με αποτέλεσμα το 2023 να φέρονται εγγεγραμμένοι μόνον τέσσερις μαθητές, τρεις στην Γ’ Λυκείου κι ένας στη Β’.
Παράγοντες της περιοχής με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι μόνο μια μαθήτρια παρακολουθεί τα μαθήματα και οι υπόλοιποι υπάρχουν μόνον στα χαρτιά.

Ανάλογα με το σύνολο των μαθητών το κόστος που επιβαρύνεται η Περιφέρεια για τη μεταφορά τους τις 180 σχολικές ημέρες μπορεί και να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, το λεωφορείο από Τρίπολη στοιχίζει 133 ευρώ την ημέρα και για όλη τη σχολική περίοδο πληρώθηκε συνολικά το ποσό των 23.940.

Το δρομολόγιο Ζάτουνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα χρεωνόταν με ταξί 52 ευρώ με την επιστροφή δηλαδή 104 ευρώ. Στη σχολική χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου πλήρωσε μόνο για το δρομολόγιο αυτό 18.720 ευρώ.

Το Μεγαλόπολη-Στεμνίτσα έχει κόστος 73 ευρώ και την ημέρα κοστίζει 146 ευρώ, ενώ συνολικά πληρώθηκε το ποσό των 26.280 ευρώ.

Το δρομολόγιο Τρίπολη-Στεμνίτσα κοστίζει 99 ευρώ, την ημέρα 198 ευρώ και συνολικά πληρώθηκε στο τέλος της σύμβασης το ποσό των 35.640 ευρώ.

Σήμερα το δρομολόγιο Βυτίνα-Στεμνίτσα στοιχίζει 67ευρώ, συνολικά 134 ευρώ με το τελικό κόστος να φτάνει στα 24.120 και το Δημητσάνα-Στεμνίτσα 39 ευρώ, δηλαδή 78 ευρώ την ημέρα και 14.040 πληρωτέο ποσό κατά το τέλος της σύμβασης.

Ένα ακόμη θέμα που χρήζει διερεύνησης είναι αν πρέπει να χρηματοδοτείται η μεταφορά όλων των μαθητών, καθώς μεταξύ τους υπάρχουν ήδη απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτός αν αυτό αποτελεί κίνητρο για την εγγραφή τους στο ΕΠΑΛ.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι τα ποσά αυτά για τα δρομολόγια τα οποία έχουν συμπεριληφθεί κατά τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό έχουν υπολογιστεί με έκπτωση 50%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης