Αιγαίο: Δύο νεκρά δελφίνια εντοπίστηκαν κοντά σε Χίο και Σάμο - Συναγερμός μετά την μυστηριώδη θανάτωσή τους

Αιγαίο: Δύο νεκρά δελφίνια εντοπίστηκαν κοντά σε Χίο και Σάμο - Συναγερμός μετά την μυστηριώδη θανάτωσή τους

Φέρουν εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης αποκαλύπτει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος»

delfini_
Δεύτερο νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στο βόρειο Αιγαίο, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα περίπου, μέλη της οργάνωσης «Archipelagos - Institute of Marine Conservation» εντόπισαν ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο δελφίνι στις ακτές της Σάμου. Όπως διαπίστωσαν, η ουρά του άτυχου θηλαστικού ήταν κομμένη, ενώ το σώμα του ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο, γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του.

«Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας» ανέφερε η οργάνωαη «Archipelagos - Institute of Marine Conservation».

Η ίδια περιβαλλοντική οργάνωση, σε νέα της, σημερινή ανάρτηση, αναφέρει πως βρέθηκε και δεύτερο δελφίνι νεκρό στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες κατέληξε το πρώτο δελφίνι. Και αυτό το δελφίνι φέρει εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης. 

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της γράφει: «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε στο ανοιχτό πέλαγος δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο, στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες κατέληξε το θανατωμένο δελφίνι με κομμένη ουρά και τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο. Και το δεύτερο δελφίνι φέρει εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης. Τα σκάφη του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δραστηριοποιούνται καθημερινά στην περιοχή, για τη μελέτη και την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και για τον εντοπισμό και άλλων θανατωμένων δελφινιών - σε αυτή την εκτεταμένη θαλάσσια έκταση και ακτογραμμή. Κύριο μέλημά μας είναι η καθημερινή υπεράσπιση των θαλασσών μας και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτές».

Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε στο ανοιχτό πέλαγος δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο, στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες...

Posted by Archipelagos - Institute of Marine Conservation on Thursday, May 18, 2023
Κλείσιμο
Για το πρώτο δελφίνι, η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή της:

«Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Η ουρά του δελφινιού ήταν κομμένη και ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο – γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του.

Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη - μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα συνεχίζουμε την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια».

Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Η ουρά...

Posted by Archipelagos - Institute of Marine Conservation on Friday, May 12, 2023


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Μετά τον σάλο, ο Κατρούγκαλος αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Δημήτρης Νατσιός, ο θεολόγος που έβαλε τη «Νίκη» στον εκλογικό χάρτη

ΗΠΑ: Βυθίζεται η Νέα Υόρκη από το βάρος των τεράστιων κτιρίων

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης