Θεσσαλονίκη: Τα 12 χτυπήματα της high tech συμμορίας στη Θεσσαλονίκη με λεία πάνω από €100.000

Θεσσαλονίκη: Τα 12 χτυπήματα της high tech συμμορίας στη Θεσσαλονίκη με λεία πάνω από €100.000

Διέθεταν ένα από τα πιο έξυπνα συστήματα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων που έχουν τα ATM - Συνελήφθησαν έξι άτομα, κυρίως Ρομά και Ρωσοπόντιοι

5751521
Συλλογή που προκαλεί αίσθηση, από πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι ρολόγια και χρυσά δαχτυλίδια, είχε εξασφαλίσει η λεγόμενη «high tech» σπείρα της Θεσσαλονίκης. Επικέντρωνε τα χτυπήματά της σε δημοφιλείς περιοχές, όπως το Πανόραμα, στοχοποιούσε επιχειρήσεις και ευκατάστατους κατοίκους, αφαιρώντας την ίδια στιγμή πολύτιμα είδη με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων.

Το κύκλωμα, που διέπραξε - με συστηματικό ρυθμό - τον τελευταίο χρόνο 12 διαρρήξεις και ληστείες, με τη λεία του να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να συλληφθούν έξι μέλη, κυρίως Ρομά και Ρωσοπόντιοι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν φορητούς πομποδέκτες συγχρονισμένους στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και συσκευές παρεμβολών ή παρακώλυσης συγκοινωνιών, τύπου «jammer». Κυκλοφορούσαν, δε, με ΙΧ που είχαν κρατικές πινακίδες και το σημαντικότερο, διέθεταν ένα από τα πιο έξυπνα συστήματα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων που έχουν τα ATM.

Από τη δικογραφία, που φέρνει στο «φως» το protothema.gr και στην οποία παρουσιάζεται η ακτινογραφία της παρονομίας, δηλαδή τα 12 χτυπήματα, προκύπτει ότι οι δράστες ενεργούσαν κατά κόρον μετά τα μεσάνυχτα, ενώ εντόπιζαν χώρους και επιχειρήσεις όπου στεγάζονταν ΑΤΜ. Στη «φαρέτρα» τους είχαν, δε, διαφόρων ειδών οχήματα και κρατικές πινακίδες.

Διέπραξαν, ειδικότερα, 12 αξιόποινες πράξεις, τέσσερις διαρρήξεις σε ΑΤΜ, δύο σε οικίες, τρεις κλοπές μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού και τρεις κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας. Η λεία τους ανέρχεται στα 103.240 ευρώ.

Η ακτινογραφία της δράσης του κυκλώματος έχει ως εξής:

Στις 7 Ιανουαρίου παραβίασαν τη γυάλινη πόρτα αγροτικού συνεταιρισμού και διέρρηξαν την πίσω πόρτα όπου βρισκόταν το ΑΤΜ. Από εκεί αφαίρεσαν 72.240 ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου παραβίασαν την κεντρική πόρτα καταστήματος στην πλατεία Λαγκαδικίων και προσπάθησαν χωρίς όμως επιτυχή έκβαση να διαρρήξουν έναν άλλο χώρο καταστήματος όπου βρισκόταν ΑΤΜ.

Μία μέρα αργότερα στις 19 Ιανουαρίου με αυτοκίνητο SEAT και πάλι προσέγγισαν τον εξωτερικό χώρο σουπερμάρκετ στο δεύτερο χιλιόμετρο Κουφαλιών-Χαλκηδόνας και κατευθύνθηκαν προς το ATM το οποίο προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να διαρρήξουν.

Στις 5 Απριλίου με αυτοκίνητο SEAT και πάλι διέρρηξαν την μπαλκονόπορτα μεζονέτας στα Πεύκα Θεσσαλονίκης όπου και εντόπισαν χρηματοκιβώτιο το οποίο αρχικά πήραν, στη συνέχεια ωστόσο το εγκατέλειψαν καθώς δεν ήταν εύκολο να το μετακινήσουν λόγω του όγκου του.

Κλείσιμο
Από τις 9 Απριλίου έως τις 11 του ίδιου μήνα επιβαίνοντας με αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, αυτήν τη φορά, έφτασαν στο Πανόραμα και αφαίρεσαν την πίσω κρατική πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου μάρκας Mini Club ONE που ανήκε σε εταιρεία εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Στις 9 Απριλίου με το αυτοκίνητο Mercedes και πάλι έφτασαν στην οδό Δημοκρατίας και παραβίασαν μπαλκονόπορτα μεζονέτας από την οποία αφαίρεσαν ένα γυναικείο ρολόι και τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, αξίας περίπου 10.000 €.

Από τις 9 έως και τις 10 Απριλίου επανέλαβαν το χτύπημα τους στο Πανόραμα για να αφαιρέσουν δύο κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας από αυτοκίνητο Suzuki.

Από τις 10 Απριλίου έως και τις 11 του ίδιου μήνα έκλεψαν στην Πυλαία Θεσσαλονίκης κρατικές πινακίδες πολυτελούς αυτοκινήτου, μάρκας BMW.

Στις 11 Απριλίου είχαν σκοπό να εισβάλλουν σε γνωστή επιχείρηση γαλακτοκομικών, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Καβάλας και αφού προκάλεσαν φορές σε τοίχο και παράθυρα μπήκαν και προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να διαρρήξουν την πόρτα ενός δωματίου στο οποίο υπήρχε μηχάνημα ATM. Ο συναγερμός χάλασε τα σχέδιά τους αφού έφυγαν όταν ακούστηκε ο συναγερμός. Σημειώνεται ότι το ΑΤΜ που επιχείρησαν να δοαρρήξουν περιείχε ποσό άνω των 76.000 €.

Η περιοχή της Αττικής δεν έλειψε από την παράνομη δράση τους αφού «χτύπησαν» και στη Νέα Σμύρνη όπου αφαίρεσαν μοτοσικλέτα μάρκας Honda.

Στις 26 Μαρτίου, στην Ερμού Θεσσαλονίκης, αφαίρεσαν ξανά μοτοσικλέτα.

Στο ίδιο μοτίβο, όσον αφορά στο αντικείμενο της κλοπής αλλά σε διαφορετική περιοχή, στις 9 Απριλίου στο Πέραμα Αττικής έκλεψαν άλλη μια μοτοσικλέτα.

Η συμμορίαχρησιμοποιούσε ως ορμητήριο ένα κτίριο επί της οδού Ανθέων στην Θεσσαλονίκη. Χτυπούσε με στρατηγική ακρίβεια και χρησιμοποιώντας τόσο τη συνδεσμολογία φιάλης οξυγόνου όσο και των υδραυλικών και ηλεκτρικών εργαλείων – διαστολέων, προέβαινε στη διάνοιξη των ATM και αφαιρούσε τα χρηματικά ποσά που περιείχαν.

Εκτός όμως από τα ATM, οι δράστες της συμμορίας είχαν βάλει στο στόχαστρό τους και οικίες λόγω της προηγούμενης πληροφόρησης που διέθεταν.

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν αρχικά δυο εκ των έξι κατηγορουμένων ξημερώματα περασμένης Πέμπτης, 11 Μαΐου, οι οποίοι προηγουμένως είχαν προβεί σε απόπειρα διάρρηξης εταιρίας στην περιοχή Καβαλαρίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν έρευνες στις οικείες τους καθώς και η σύλληψη των υπόλοιπων τεσσάρων μελών της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται δυο ακόμα άτομα.


Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Κοσμάς: Ο πατέρας που σκότωσε με τσεκούρι τον σχιζοφρενή γιο του για να λυτρώσει την οικογένειά του

Μήνυμα Ερντογάν στους νέους της Τουρκίας: Είμαι υπερήφανος για εσάς, μην αφήσετε να σας σύρουν άτομα που μόνο χάνουν

Βίντεο: Αποθεώθηκε ο Τζόνι Ντεπ στο κόκκινο χαλί για το Φεστιβάλ των Καννών


--------------
Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης