ΕΣΥ: Kρίσεις 126 Συντονιστών-Διευθυντών - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα νοσοκομειακών γιατρών

ΕΣΥ: Kρίσεις 126 Συντονιστών-Διευθυντών - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα νοσοκομειακών γιατρών

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 15 Μαΐου και ώρα 12.00 μ.μ.

nosokomeio_mesa_arthro
Την προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών-Διευθυντών του ΕΣΥ, σε διάφορα τμήματα και κλινικές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, δρομολόγησε το υπουργείο Υγείας, όπως άλλωστε είχε οριστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στον νόμο 4999/7-12-2022.

Με εγκύκλιο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, ορίζονται οι θέσεις ανά νοσοκομείο και ΥΠΕ, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στο υπουργείο Υγείας αλλά και τις ΥΠΕ επικρατεί αισιοδοξία για την ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη, καθώς πρόκειται όπως λένε για μία ανοιχτή προκήρυξη, με σαφή προαπαιτούμενα για τους ενδιαφερόμενους και με επίσης σαφή διαδικασία αξιολόγησης κατά τον τρόπο που αυτή διεξάγεται για την ένταξη των γιατρών και στις άλλες βαθμίδες στο σύστημα υγείας. Εκτιμάται ότι μέσω αυτής της προκήρυξης και γενικά όλης της διαδικασίας, μπορεί να προσελκυστούν γιατροί και από το ΕΣΥ και εκτός ΕΣΥ αλλά και από το εξωτερικό.

Η κατάσταση που επικρατεί τώρα σε πολλά τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ δεν είναι η καλύτερη δυνατή, κατά κοινή παραδοχή. Τα κενά σε ιατρικό δυναμικό, παρά τις προκηρύξεις που γίνονται, σε συνδυασμό με τους προσωρινά επικεφαλής σε πολλές κλινικές και τμήματα (οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναθέτουν τη διεύθυνση των κλινικών ώστε αυτές να μην μένουν ακάλυπτες επιστημονικά και διοικητικά) δεν δημιουργούν καλές συνθήκες για τη λειτουργία τους.

Κλείσιμο
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr από τις 15 Μαΐου, ώρα 12.00 (μεσημέρι) έως τις 24 Μαΐου, ώρα 24.00.

Η διαδικασία των κρίσεων θα ολοκληρωθεί όπως γίνεται προφανές, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, από την οποία και αποσυνδέεται. Οι κρίσεις των Συντονιστών Διευθυντών θα γίνουν από Συμβούλια που θα συγκροτηθούν με τη συμμετοχή γιατρών και διοικητικών εκπροσώπων των ΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Συντονιστή- Διευθυντή στο ΕΣΥ είναι 2.700 ευρώ. Στην Αττική οι Συντονιστές Διευθυντές δεν συμμετέχουν στις εφημερίες, ενώ στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα εφημέρευσης.

Αντιδράσεις από τον τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

«Σπουδή, πολιτικά απαράδεκτη και νομικά έωλη» καταλογίζει στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ανδρέας Ξανθός.

«Η αρμόδια για τα νοσοκομεία αν.Υπουργός ενδιαφέρεται όχι να καλύψει επείγουσες ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης αλλά να προβεί σε πελατειακού χαρακτήρα διευθετήσεις ημετέρων. Αυτό που χρειάζεται το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του είναι γενναία αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης και όχι μικροκομματικά «μαγειρέματα» για τις διευθυντικές θέσεις. Η άμεση ακύρωση της προκήρυξης είναι το αυτονόητο και επιβεβλημένο. Το στοίχημα είναι η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά πράγματα και η αντιστροφή του κλίματος πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Την αντίδρασή τους διατυπώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή), σημειώνοντας μεταξύ άλλων για τη συγκρότηση του Συμβουλίου επιλογής Συντονιστών Διευθυντών όπου θα συμμετέχουν ο διοικητής της εκάστοτε ΥΠΕ και ένας διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θεωρούν πως «φωτογραφίζει η προκήρυξης κάποιους συγκεκριμένους και ήδη ‘μιλημένους’ γιατρούς της προτίμησης της κ. Γκάγκα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε

Εκλογές στην Τουρκία: Μετά τον Economist και η Washinhton Post κατά Ερντογάν - «Ευκαιρία να αποτινάξουν το ζυγό»

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπέμπεται σε δίκη και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης