Ραφήνα: Πολίτες εγκαλούν τον δήμαρχο για τσιμεντοποίηση του ρέματος

Ραφήνα: Πολίτες εγκαλούν τον δήμαρχο για τσιμεντοποίηση του ρέματος

Η υπόθεση θα κριθεί στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν προσφύγει κάτοικοι της Ραφήνας

rafina_rema
Η συνταγματικότητα και η νομιμότητα διευθέτησης του ρέματος της Ραφήνας έχει περάσει στα χέρια των συμβούλων Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος, αποκαλούμενου και ως «οικολογικού Τμήματος», εκεί δηλαδή που υπηρέτησε, επί σειρά ετών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πριν επιλεγεί από την Βουλή για το ανώτατο αυτό αξίωμα.

Και είναι στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την αντιπρόεδρο και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο (4.10.2023) θα συζητηθεί η προσφυγή κατοίκων της Ραφήνας με την οποία προσβάλλουν την οριοθέτηση του επίμαχου ρέματος, ως ευθέως αντίθετης στο Ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρει η Κίνηση σε ανακοίνωσή της «οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

rema_rafinas_2


Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου

Κλείσιμο
Αντίθετα, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «ξεκίνησε το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική και η ένταξη στην κοινωνική ζωή της πόλης της διευθέτησης του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, με δημιουργία παράδειγμα του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομο και ζωνών φύτευσης».

Παράλληλα, ο δήμαρχος που εκπροσωπεί το σύνολο των κατοίκων της Ραφήνας, στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι δεν θα περάσει η πολίτικη όσων αντιδρούν στο επίμαχο έργο γιατί αφενός «είναι λίγοι» και αφετέρου «θέλουν σε ανασφάλεια του πολίτες».

Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μπουρνούς το ρέμα της Ραφήνας το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Πολιτεία με Προεδρικό Διάταγμα ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος», θα μετατραπεί σε «ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο» ενώ θα γίνει και «φύτευση». Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από την οικολογική καταστροφή που έρχεται σε ένα από τα ελάχιστα οικοσυστήματα που υπάρχουν στην Αττική, ενώ αόριστα επικαλείται ότι την οικολογική καταστροφή του ρέματος την επιθυμεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των κατοίκων της Ραφήνας, χωρίς να θεμελιώνει την πρόθεση των πολιτών από κάποια στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου υπογραμμίζει στην ανάρτησή τους: «Αυτοί που θέλουν σε ανασφάλεια τους πολίτες δεν θα περάσουν την πολιτική τους, γιατί είναι απλώς λίγοι, μπροστά στην συντριπτική πλειοψηφία που θέλει τη διευθέτηση του ποταμού της πόλης».

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι ο Ευάγγελος Μπουρνούς κατά την θητεία του δεν έχει επιδείξει οικολογικές ευαισθησίες, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες στην Εισαγγελία και στο Δασαρχείο Πεντέλης για αυθαίρετες και παράνομε υλοτομήσεις.

Για οικολογική βλάβη μιλούν οι κάτοικοι

Πέρα από τη δράση του Ευάγγελου Μπουρνούς, η Κίνηση, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργασίες στην τσιμεντοποίησης του ρέματος άρχισαν «εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου και τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται». Κι αυτό, «παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών».

Έτσι, συνεχίζει η Κίνηση, «η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη, αλλά και το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος».

rema_rafinaw_3


Παράλληλα, η Κίνηση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί με τσιμεντοποίηση στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής.

Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2.500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος υδατόρεμα Α προτεραιότητας, ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρ’ όλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ.στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες.

Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την … αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων.

Το έργο διευθέτησης του ρέματος προϋπολογισμού 101 εκ. ευρώ με ενωσιακή συχρηματοδότηση και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακολουθεί απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μεθόδους τσιμεντοποίησης, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση (και τον άνθρωπο ως μέρος της)και έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί. Τουναντίον, ενόψει της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κοίτη(renaturalisation) και έχει τεθείως στόχος μέχρι το 2030 η επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα των ποταμών της Ευρώπης.

Εφαλτήριο της επέμβασης ήταν δημοτικός χώρος 12 στρεμμάτων ζώνης πρασίνου Α και μέσα στην οριογραμμή του ρέματος, που ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σκανδαλωδώς παραχώρησε/μίσθωσε στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για απαγορευόμενη χρήση εργοταξίου για (5+2=) 7 χρόνια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και κάτοικοι-μέλη της Κίνηση για την προστασία και την ανάδειξη του μεγάλου ρέματος Ραφήνας έχουν προσφύγει διοικητικά και ήδη και δικαστικά κατά της παραχώρησης αυτής.

Η καταστροφή του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, που ξεκίνησε σήμερα δεν αποτελεί μια ακόμη άστοχη ενέργεια, αλλά προσχεδιασμένο οικολογικό έγκλημα».

rema_riafinas_1




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης