Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω -Τι ισχύει για ετεροδημότες και Έλληνες του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω -Τι ισχύει για ετεροδημότες και Έλληνες του εξωτερικού

Με λίγα κλικ μπορεί κανείς να μάθει πού θα ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές 2023

poupsifizo-ekloges2023-psifos
Σε ένα μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023, της 21ης Μαΐου, με τον κρατικό μηχανισμό να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία προετοιμασίας.

Όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:


• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),

• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.


Κλείσιμο
psifos
Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, όλοι οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, ημερομηνία την οποία ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές 2023: Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Την ώρα που μετρά αντίστροφα  ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023 οι πολίτες μπορούν εύκολα να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν. Μάλιστα έχουν ενσωματωθεί στους καταλόγους και οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη πλεόν η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε

Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς και passwords.

Αρκεί να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονιών σας και την χρονολογία γέννησή σας.

Ετεροδημότες - Η αίτηση στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως διοχετεύει και ανακατευθύνει στους δήμους ευθύνης, οι οποίοι εμπλέκονται στην ετεροδημότευση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες μέχρι την ένταξη του εκλογέα στους ειδικούς αυτούς καταλόγους, καθώς το αίτημα θα πρέπει να φτάσει στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Οι εκλογικοί κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.


Ετεροδημότες: Πώς γίνεται η μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων - Η αίτηση στο gov.gr


Αναλυτικά, για τους ετεροδημότες:

Οι ετεροδημότες που επιθυμείτε να ψηφίσετε στο τόπο διαμονής σας μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση.


Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετε:

στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής σας

στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στις πρωτεύουσες των νομών (εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης)

Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς στο Taxisnet.

Ετεροδημότες - Η αίτηση στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως διοχετεύει και ανακατευθύνει στους δήμους ευθύνης, οι οποίοι εμπλέκονται στην ετεροδημότευση.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες μέχρι την ένταξη του εκλογέα στους ειδικούς αυτούς καταλόγους, καθώς το αίτημα θα πρέπει να φτάσει στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Οι εκλογικοί κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.


Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν ως ετεροδημότες.

Πού θα δουν οι ετεροδημότες πού ψηφίζουν

Όσοι ετεροδημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:

-Επώνυμο, (ολογράφως)
-Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
-Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),
ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.


Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού – Βήμα βήμα η διαδικασία

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές, όταν πραγματοποιηθούν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η διαδικασία εγγραφής στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους είναι σχετικά απλή, αφορά ωστόσο έναν περιορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού και όχι το σύνολο των αποδήμων, εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις αποφάσεις εφαρμογής της.

Οπως ορίζει ο νόμος (4648/2019) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική. Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά:

• Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

• Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Ωστόσο οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Ελληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. 

Ειδήσεις σήμερα:

Κινήσεις ενότητας για αυτοδυναμία από Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Δεν ταυτίζομαι με τα λεγόμενα και τα πιστεύω της μητέρας μου, λέει η Κατερίνα Στεφανίδη

Survivor All Star: Στα Μπλε η ελληνοτουρκική «μάχη» με... MVP Μαρτίκα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης