Οι δικηγόροι καταδικάζουν τις καταχρηστικές πρακτικές των funds

Οι δικηγόροι καταδικάζουν τις καταχρηστικές πρακτικές των funds

Ο δικηγορικός κόσμος ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς κατά την προεκλογική περίοδο

dikigoroi1
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει φαινόμενα αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από την πλευρά των funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων) σε βάρος οφειλετών και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς κατά την προεκλογική περίοδο λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι παρατηρούνται φαινόμενα κατά τα οποία funds ζητούν ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί, ενώ μετά την γνωστή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», καθώς τα funds, προφανώς, την εξέλαβαν «ως «πράσινο φως» για την συνέχιση και επίταση την καταχρηστικών τακτικών».

Παράλληλα, η Ολομέλεια καλεί τους καλεί τους δικηγόρους των οφειλετών «να γνωστοποιήσουν επώνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: olomeleia@dsa.gr συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν και τεκμηριώνουν αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές συμπεριφορές», έτσι ώστε να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωσης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με απόφασή της καταδικάζει το φαινόμενο των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) σε βάρος τόσο οφειλετών-ευάλωτων οικονομικά πολιτών όσο και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το οποίο έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα και θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των πληρεξουσίων δικηγόρων των δανειοληπτών, που εμποδίζονται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Κλείσιμο
Μάλιστα, μετά τις τελευταίες δικαστηριακές εξελίξεις, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς οι Εταιρείες αυτές, προφανώς, τις εξέλαβαν ως «πράσινο φως» για την συνέχιση και επίταση την καταχρηστικών τακτικών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, η επικοινωνία των οφειλετών και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους με τις εταιρείες αυτές είναι εξαιρετικά δυσχερής, με μοναδική δυνατότητα την κλήση σε τηλεφωνικό κέντρο (με συνομιλητές συχνά υπαλλήλους μη καταρτισμένους και μη εξουσιοδοτημένους για συνεννόηση επί της ουσίας) και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με άδηλο χρονικό ορίζοντα διεκπεραίωσης, η νομιμοποίηση των δικηγόρων καθυστερεί αδικαιολόγητα καθόσον επανελέγχονται από τη νομική υπηρεσία οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις παρόλο έχουν συνταχθεί, κατά τα προδιατυπωμένα υποδείγματα που οι ίδιες οι εταιρείες απαιτούν, τα προτεινόμενα σχέδια ρύθμισης οφειλών είναι προαποφασισμένα και τυποποιημένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και έτσι καθίστανται ανεφάρμοστα.

Περαιτέρω, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στη χορήγηση βεβαιώσεων εξόφλησης, σε αιτήματα συμπλήρωσης/ διόρθωσης στοιχείων εκ

μέρους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020, στην οποία παρατηρείται ότι συμμετέχουν μόνο για μικρού ύψους απαιτήσεις καθιστώντας την στην ουσία μη λειτουργική και αποδοτική για τους οφειλέτες, στο άνοιγμα λογαριασμών εξυπηρέτησης των δόσεων είτε δικαστικών ρυθμίσεων είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των οφειλετών και των δικηγόρων τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εκπέσουν οι οφειλέτες από τις ρυθμίσεις αυτές.

Μάλιστα, σε οφειλέτες που ήδη τηρούν τη ρύθμιση του ν. 3869/2010 αποστέλλονται αόριστα και γενικόλογα εξώδικα έκπτωσης, με αφορμή την αιφνίδια αλλαγή λογαριασμού εξυπηρέτησης της δικαστικής ρύθμισης, ζητώντας ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί.

Αποτέλεσμα των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών αυτών πρακτικών και συμπεριφορών είναι οφειλέτες και δικηγόροι να ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα, οι Δικηγόροι να αδυνατούν να ασκήσουν τα εκ του νόμου καθήκοντά τους και οι πολίτες τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιουσία τους και ιδίως η πρώτη κατοικία τους.

Η Ολομέλεια καλεί τους πληρεξουσίους δικηγόρους των οφειλετών να γνωστοποιήσουν επώνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: olomeleia@dsa.gr συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν και τεκμηριώνουν τις άνω αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές συμπεριφορές των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, προκειμένου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος να ασκήσει κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που κατά νόμο έχει απέναντι στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Τέλος, η Ολομέλεια καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για αναστολή των πλειστηριασμών κατά την προεκλογική περίοδο και δη κατά το μέτρο που οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, λόγω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων ενόψει βουλευτικών εκλογών».
Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό - Χρέος μας η στήριξη απέναντι στην ακρίβεια

Εντοπίστηκε στο Κάβο Ντόρο το ναυάγιο του «Χρυσή Αυγή» – Η τραγική ιστορία του πλοίου

Η συγκλονιστική κατάθεση της ανήλικης για τον βιασμό από τον Κλέιμαν στο Κολωνάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης