ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Bullying στα σχολεία: Ξυλοδαρμοί που ανεβαίνουν στο TikTok και σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Bullying στα σχολεία: Ξυλοδαρμοί που ανεβαίνουν στο TikTok και σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Διαδοχικά περιστατικά σε βάρος ανήλικων από συμμαθητές τους - Από τον Εύοσμο στο Αρσάκειο και την Κρήτη, ο εκφοβισμός «χτυπά» από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια

bullying-m

Μάστιγα της εποχής αποτελεί, πλέον, το bullying μεταξύ ανηλικών εντός αλλά και εκτός σχολείων, προκαλώντας ανησυχίες και προβληματισμούς στις οικογένειες των παιδιών και στις Αρχές, που καλούνται να βρουν τρόπους να το περιορίσουν (έχει ψηφιστεί ήδη το νομοσχέδιο, που αφορά την «πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία»), πριν ξεφύγει ακόμα περισσότερο και οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Τον προηγούμενο, μονάχα, μήνα, αρκετές περιπτώσεις εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς είδαν το φως της δημοσιότητας σε αρκετά σημεία της χώρας, με τις περιγραφές των θυμάτων να είναι ανατριχιαστικές.

Εύοσμος: Την έδειραν δύο φορές οι συμμαθήτριές της και «ανέβασαν» το βίντεο στο TikTok

Φρίκη προκάλεσε η καταγγελία οικογένειας στον Εύοσμο για τη 14χρονη κόρη τους, η οποία έπεσε δύο φορές θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα συνομηλίκων της που της ασκούσε συστηματικά bullying, τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι δράστες τράβηξαν και βίντεο από ενέδρα που της έστησαν στην πλατεία του Ευόσμου και στο οποίο φαίνεται η στιγμή που μια μαθήτρια της επιτίθεται, τραβώντας την από τα μαλλιά και τη ρίχνει στο έδαφος, ενώ τρίτο άτομο καταγράφει το περιστατικό με την κάμερα κινητού τηλεφώνου.



Το συγκεκριμένο απόσπασμα από το βίντεο αναρτήθηκε στη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok και γρήγορα έγινε "viral" στο σχολικό περιβάλλον της 14χρονης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, οι γονείς της ανήλικης σκοπεύουν να προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν μήνυση ενώπιον της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τα δύο περιστατικά ξυλοδαρμού.

Αρσάκειο: Τύλιξαν με πετονιά τον λαιμό του και γελούσαν

Η άλλη ανατριχιαστική υπόθεση που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, εκτυλίχθηκε στο Αρσάκειο, εκεί που ομάδα 15χρονων περικύκλωσαν συμμαθητή τους και τύλιξαν γύρω από τον λαιμό του νήμα πετονιάς.

«Τον περικύκλωσαν, τον ακινητοποίησαν και χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, τύλιξαν γύρω από το λαιμό του νήμα πετονιάς, αποπειράθηκαν να το τυλίξουν σε όλο του το σώμα, προξενώντας σωματικές βλάβες στην περιοχή του λαιμού. Κατά τη διάρκεια της πράξης γελούσαν σε βάρος του…» αναφέρει η δικογραφία για το περιστατικό με θύμα τον, επίσης, 15χρονο, ενώ όπως προκύπτει, στην παρέα των έξι ατόμων που προχώρησαν σε αυτή την αχαρακτήριστη πράξη, ήταν και ένα κορίτσι.


Κηφισιά: Τον χτύπησαν και τον έβαλαν... να βρίσει τον εαυτό του

Άλλο ένα περιστατικό bullying με δράστες ανήλικους και θύμα έναν 12χρονο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, εκτός σχολικού περιβάλλοντος αυτή τη φορά, στην Κηφισιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ δράστες είναι δύο αγόρια ηλικίας 15 και 14 ετών τα οποία αφού απείλησαν με αιχμηρό αντικείμενo τον 12χρονο, στη συνέχεια τον υποχρέωσαν να βρίσει τον εαυτό του καταγράφοντας τα πάντα σε βίντεο. Οι δύο δράστες κατηγορούνται, επίσης, ότι χτύπησαν με κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι και τα πλευρά τον 12χρονο. Μαζί με τον 12χρονο ήταν ένας 14χρονος ο οποίος, όμως, κατάφερε να γλιτώσει από τους δύο ανήλικους δράστες.

Κρήτη: Bullying και σεξουαλική παρενόχληση σε... 7χρονη από μαθητές Δημοτικού

Κλείσιμο
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από περιστατικό με θύμα ένα 7χρονο κοριτσάκι σε δημοτικό σχολείο στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η μητέρα, η 7χρονη ήταν στην τουαλέτα του σχολείου την ώρα του διαλείμματος και τα παιδιά μεγαλύτερης τάξης του Δημοτικού προχώρησαν σε άσεμνες χειρονομίες σε βάρος του παιδιού της. Οι «νταήδες» συμμαθητές όμως δεν σταμάτησαν μόνο εκεί, αφού με βάση τις καταγγελίες, της κλωτσούσαν την τσάντα και την κοιτούσαν αγριεμένα, με συνέπεια το κορίτσι να φοβάται, πλέον, να πάει στο σχολείο του.

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 17χρονο σε σχολικό χoρό

Άλλο ένα άγριο περιστατικό βίας με θύμα έναν 17χρονο σημειώθηκε μέσα στον Μάρτιο έξω από κέντρο δεξιώσεων στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη σχολικός χορός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος κατήγγειλε στην Ελληνική Αστυνομία πως δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από δέκα συνομηλίκους του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Κίνητρο της επίθεσης, φέρεται να ήταν οι διαφορές που είχε το θύμα με τους δράστες για μία κοπέλα.

Σχολικός εκφοβισμός... ακόμα και στα νηπιαγωγεία

Αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού σε παιδιά ακόμα και νηπιακής ηλικίας διαπιστώνει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας KMOP, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των γονέων στην πλατφόρμα του «Live without Bullying».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του KMOP, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Αντωνία Τορρένς, φέτος «για πρώτη φορά λάβαμε πολλά μηνύματα από γονείς μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε, ακόμα και τεσσάρων ετών, που αντιμετωπίζουν περιστατικά bullying στο σχολείο».

Η κ. Τορρένς συνδέει την αύξηση των περιστατικών αυτών με τη γενικότερη αύξηση της βίας και της επιθετικότητας «στις ταραγμένες κοινωνίες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία». «Τα προβλήματα στην κοινωνία των ενηλίκων, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, μετακυλίονται στον κόσμο των παιδιών και η εικόνα που τους δημιουργείται είναι ότι πρέπει να αντιδρούν με επιθετικότητα, φωνές και βία».


Ειδήσεις σήμερα:

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια

Αρσάκειο: «Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη του σχολείου», λέει η μητέρα του 15χρονου

Πάσχα: Με βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα - Άστατος ο καιρός, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης