Οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου ζητούν την επιτάχυνση των έργων στον Φαληρικό Όρμο

Οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου ζητούν την επιτάχυνση των έργων στον Φαληρικό Όρμο

Τι αναφέρουν στο κοινό τους ψήφισμα και τι απαντά η Περιφέρεια Αττικής που έχει την ευθύνη του έργου

kallithea-mosxato-tavros
Την επιτάχυνση των έργων ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, που έχει μετατραπεί από το 2018 σε απέραντο εργοτάξιο, ζήτησαν με κοινό τους ψήφισμα οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου -Ταύρου. Τα δημοτικά συμβούλια σε κοινή τους συνεδρίαση, παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη προχώρησαν σε ψήφισμα στο οποίο απαριθμούν τα αίτια καθυστέρησης των έργων. Με τις υπογραφές του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου και του  δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου ζητούν την άμεση αποπεράτωση των εργασιών της α΄ φάσης του έργου και την απομάκρυνση των μπάζων που μαζί με εκείνα που έχουν μεταφερθεί από άλλα εργοτάξια της Αττικής ρυπαίνουν την περιοχή. Παράλληλα ζητούν τη σύσταση φορέα διαχείρισης του χώρου με τη συμμετοχή και των δύο δήμων, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν έχει δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση των έργων έως το τέλος Μαΐου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων και από τους δύο δήμους.

      Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε ανακοίνωση του τονίζει πως η περιφέρεια είναι εκείνη που πέτυχε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όχι μόνο η συνέχιση του έργου αλλά και η α΄ φάση με την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας την προκάτοχό του Ρένα Δούρου ότι δεν είχε εξασφαλίσει τους αντίστοιχους πόρους. Σήμερα, υποστηρίζει, έχει ολοκληρωθεί το 97% του έργου και απομένει η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για την ανανέωση των νερών του Κηφισού (μια περιβαλλοντικής φύσης παρέμβαση δηλαδή για τα στάσιμα θαλασσινά νερά). Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασηςτης compact μονάδας καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των νερών του ΚΑΝΕ για την τροφοδότηση της υπόγειας δεξαμενής που θα χρησιμοποοείται για την άρδευση του πάρκου. Αυτό το μέρος δεν έχει γίνει «για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ανεκτέλεστο κομμάτι του έργου ως γέφυρα με την επόμενη φάση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου της ανάπλασης και να μας επιστραφούν τα 110 εκ. ευρώ που έχουμε ήδη δαπανήσει από ίδιους πόρους για την α’ φάση». «Όσον αφορά τα προϊόντα εκσκαφής (μπάζα) θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της εκτέλεσης της Β’ φάσης του έργου και συγκεκριμένα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί. Μπορεί να ακούγεται λογικό ως επιχείρημα η απομάκρυνση των χωματισμών και η αποκατάσταση του χώρου, αλλά δεν συνάδει στην παρούσα χρονική στιγμή με το έργο. Τα υλικά εκσκαφής είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μην εκτοξευτεί το συνολικό κόστος της ανάπλασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

      Οι δύο δήμαρχοι απάντησαν μεταξύ άλλων ότι κακώς δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου που ακόμα… δεν έχει ολοκληρωθεί, ενω 2,5 χρόνια τώρα υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοπράτησης του αντιπλημμυρικού έργου στον Ιλισό. Τέλος καλούν την Περιφέρεια Αττικής να ακούσει τη φωνή της αυτοδιοίκησης και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης