Το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας τέθηκε από μερίδα επιστημόνων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αλλαγή της διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Πλέον δεν θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε ΜΕΘ covid-19, ούτε θα διαχωρίζονται οι Εντατικές σε covid-19 και non covid.
Με δεδομένο τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού και της δυνατότητας φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με εύρος σκευασμάτων κατά τη νοσηλεία τους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και το υπουργείο Υγείας δέχθηκε τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό σε όλες τις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει και για άλλα νοσήματα.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μη υγειονομικούς εργαζομένους των μονάδων υγείας, με το επιχείρημα ότι εργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Η πρόταση συζητήθηκε, πυροδοτώντας ενστάσεις από άλλα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, με την πλειονότητα της Επιτροπής να εκτιμά ότι είναι πρώιμη η χαλάρωση ή και άρση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στους υγειονομικούς σχηματισμούς.
Παράλληλα, άνοιξε και η συζήτηση για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 μέσα στα νοσοκομεία. Προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας ώστε να μην απομονώνονται αποκλειστικά σε κλινικές covid.
Για παράδειγμα, προτάθηκε οι ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη να εισάγονται και να νοσηλεύονται στις παθολογικές και τις πνευμονολογικές κλινικές, και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί πχ για κάποια επέμβαση, και βγαίνει θετικό το τεστ κατά τον προ εγχειρητικό έλεγχο, να παραμένουν στην κλινική εισαγωγής και να μην μετακινούνται σε κλινική covid.
Η κατάργηση των ΜΕΘ covid και non covid και η επιστροφή στην προ της πανδημίας κατάσταση θα τεθεί σε ισχύ με ΚΥΑ πιθανότατα από τον Απρίλιο.
Κλείσιμο
Όλα τα άλλα θέματα που εισηγηθηκαν οι ειδικοί, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.
Original Sacher-Torte, Sacher Cubes και Apple Strudel, συνοδευόμενα από τα signature ροφήματα του Sacher, σε ένα ξεχωριστό pop-up στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, από τις 15 Οκτωβρίου 2026 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2027.