Θρίλερ στην Κω με Σουηδό ντίλερ κοκαΐνης - Έφτασε στην Ελλάδα με διαβατήριο... ξαδέρφου

Θρίλερ στην Κω με Σουηδό ντίλερ κοκαΐνης - Έφτασε στην Ελλάδα με διαβατήριο... ξαδέρφου

Τι ζήτησαν οι σουηδικές Αρχές - Τα 15 κιλά αμφεταμίνης, το μισό κιλό κοκαΐνης και το διαβατήριο του... ξαδέρφου του

koskaini_arthro
Η υπόθεση του Σουηδού ντίλερ Τζόανελ Αράγια παρουσιάζει ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τον τρόπο που ο καταζητούμενος βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο συγγενικού του προσώπου.

Η παράνομη δράση του, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στο περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι πλούσια. Κατάφερνε μάλιστα να διαφεύγει από τις αστυνομικές Αρχές που τον έψαχναν τα τελευταία τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, κατά το το χρονικό διάστημα 2022-2023, η σουηδική αστυνομία ερευνά γραπτές συνομιλίες μέσω της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής πλατφόρμας Sky ECC. Με αυτόν τον τρόπο, οι σουηδικές Αρχές, καταφέρνουν να συνδέσουν τον λογαριασμό GIZYV2 με τον Τζόανελ Αράγια, κυρίως μέσω των μετακινήσεων του μεταξύ διαφόρων τοποθεσιών, των μηνυμάτων στον αριθμό τηλεφώνου και των συνομιλιών του με τρίτα άτομα. Οι σουηδικές Αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα- βάσει των συνομιλιών που εντοπίστηκαν στον εν λόγω λογαριασμό-, ότι ο Αράγια εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών. Το υλικό από τις επικοινωνίες μέσω της εφαρμογής Sky περιέχει εικόνες των ναρκωτικών τα οποία φέρεται να αγοράζει και να παζαρεύει.

Τα 15 κιλά αμφεταμίνης

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, ο Σουηδός ντίλερ, μαζί με ένα ακόμη άτομο, συμφωνεί μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021, να αγοράσει με παράνομο τρόπο 15 κιλά αμφεταμινών που θεωρείται η δεύτερη πιο διαδεδομένη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη μετά την κοκαΐνη και παράγεται ιδίως στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Πολωνία.

Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου ο Αράγια και ο συνεργός του- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- φρόντισαν για την αποθήκευση και επεξεργασία τους.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Αράγια, αναφέρεται και η εμπλοκή του σε δυο ακόμη υποθέσεις μεταφοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2020 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, ο Αράγια μεταφέρει 435 γραμμάρια κοκαϊνης σε τρίτο άτομο και ένα χρόνο μετά, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας εντοπίζεται με πέντε κιλά αμφεταμίνες.
diavatirio
Το διαβατήριο που παρουσίασε ο Σουηδός ντίλερ ναρκωτικών αποδείχθηκε ότι ήταν του.. ξάδερφου του

Η σύλληψη στην Κω

Ο Σουηδός ντίλερ εντοπίζεται στις 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 4 το μεσημέρι στην Κω όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, αξιοποιώντας πληροφορίες των σουηδικών Αρχών, τον πλησιάζουν τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί να εκδώσει εισιτήρια, μαζί με τρεις ομοεθνείς του, για να περάσουν στην Αλικαρνασσό.

Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου ο Αράγια παρουσιάζει διαβατήριο με διαφορετικό όνομα το οποίο δεν αντιστοιχεί στον ίδιο όπως δείχνει η δακτυλοσκόπηση. Αντίθετα στο σύστημα αναζήτησης εμφανίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του.

Απολογούμενος, ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι ήθελε να επισκεφτεί την Τουρκία για προσωπικούς λόγους και γι’ αυτό έκανε χρήση διαβατηρίου που ανήκει στον ξάδερφο του (!) με τον οποίο γνώριζε ότι έμοιαζε, δίχως όμως ο τελευταίος να γνωρίζει ότι έλειπε το διαβατήριο του.

Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στην Ισπανία και το 2020 στην Σουηδία.

«Οκτώ ημέρες πριν τη σύλληψη μου ήμουν στην Ισπανία και δεν με συνέλαβαν», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσον αφορά το πλαστό διαβατήριο το οποίο κρατούσα, ήταν του ξαδέλφου μου και το κρατούσα επειδή μπερδεύτηκα και όχι γιατί γνώριζα ότι διωκόμουν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης».

Σημειώνεται ότι οι σουηδικές Αρχές ζήτησαν από τις αντίστοιχες ελληνικές βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος και προκειμένου να προστατευθεί η έρευνα τους, να μην επιτραπεί στον Αράγια το επισκεπτήριο, η χρήση τηλεφώνου και γενικότερα η επικοινωνία με άλλους με κάθε τρόπο όπως η λήψη γραμμάτων και οποιαδήποτε άλλου είδους αλληλογραφία, κάτι στο οποίο αντέδρασαν οι συνήγοροι του.

«Οι αρχές της Σουηδίας, η οποία Σουηδία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί συστάσεις για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και άκρα φυλετικό διαχωρισμό, ζητά από τις ελληνικές αρχές να απομονώσουν τον εντολέα μου σε ένα κελί χωρίς την πρόσβαση τηλέφωνο χωρίς την δυνατότητα επισκέψεων και χωρίς επικοινωνία με τρίτους. Σκληρότητα η οποία επουδενί διέπει το πνεύμα νέας Δημοκρατίας. Σήμερα το δικαστήριο της Ρόδου απεφάνθη στην παράδοση του εντολέα μου πλέον πρόσβαλα με την απόφαση και το λόγο έχει ο Άρειος Πάγος», ανέφερε η συνήγορος του Αράγια, Ανθούλα Ανάσογλου σε επικοινωνία που είχε χθες μαζί της το protothema.gr.
ANASOGLOU
Η συνήγορος του Σουηδού ντίλερ , Ανθούλα Ανάσογλου

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία ελληνική υπηρεσία να καταλάβει το παραμικρό

Μητσοτάκης: Στίγμα για τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» στην πρώτη συνέντευξη μετά τα Τέμπη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σήμερα στα κεντρικά και βόρεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης