Σεισμός στην Τουρκία - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επίφοβο το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας για σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή

Σεισμός στην Τουρκία - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επίφοβο το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας για σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή

Η ανάλυσή του για τον σεισμό της Δευτέρας και τι τον απασχολεί για την Ελλάδα

papadopoulos-seismos
Στo ενδεχόμενο να σημειωθούν και νέοι ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία όπως αυτοί το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να προκύψει από «την τριπλή σύνδεση ρηγμάτων» προσθέτοντας ότι «το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Αναλύοντας τους σεισμούς της Δευτέρας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είχαν επίκεντρο στο τέρμα του μεγάλου ρήγματος. Όλο το ρήγμα που έσπασε με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου καλύπτει μια περιοχή περίπου 300 χλμ. και πλέον. Ο νέος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο αυτού του ρήγματος, εκεί που συναντάει το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, και κατευθύνεται προς τα νότια, ενώ συναντάει ταυτοχρόνως το βορειοανατολικό τερματισμό του κυπριακού τόξου. Αυτό συναντάει το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και ταυτοχρόνως το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας κι έτσι έχουμε το λεγόμενο triple Τζάκσον, την τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων. Αυτό δημιουργεί νέες προϋποθέσεις, ενδεχομένως για ακόμα και άλλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή».

Παρουσιάζοντας τον σχετικό χάρτη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι στο τερματικό σημείο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, αυτό που ενεργοποιήθηκε μέχρι τώρα. Υπάρχει αυτή η συνδεσιμότητα των ρηγμάτων που ανεβάζει τον κίνδυνο και προς το νότιο και προς το νοτιοδυτικό τμήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται ο σεισμός της Δευτέρας να μην είναι μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός: «Η περιοχή εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήρια. Ενδεχομένως να μην μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ ως μια τυπική περίπτωση μετασεισμού του μεγάλου, ο οποίος έγινε στα βορειοανατολικά. Μπορεί να είναι ένας σεισμός ο οποίος διεγέρθηκε από αυτόν των 7,8 ρίχτερ, ακριβώς εκεί που συνδέονται τα τρία ρήγματα. Μετέφερε τάσεις, μετέφερε δηλαδή πιέσεις, ενέργεια. Γι’ αυτό, αυτή η προς το νότο μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας -με σημαντικό μέγεθος, το 6,4- δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στα μεγάλα ρήγματα».

Η Κύπρος

Ως προς την Κύπρο, και τις ανησυχίες που εκεί υπάρχουν για ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο, παρατήρησε: «Οι κάτοικοι στην Κύπρο θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, διότι αυτά που λέμε είναι εν δυνάμει. Δεν είναι βεβαιότητες. Δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα, όπως και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι «με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ. Σε αυτή τη χώρα έχουμε πάρα πολλές σεισμικές πηγές, πάρα πολλά σεισμικά ενεργά ρήγματα. Εάν κάθε 10, 20, 30 χρόνια ενδεχομένως να συμβεί ένας σεισμός αλλοδαπός (ετερόχθων, που έρχεται δηλαδή απ έξω από τη χώρα) είναι ένας ακόμα σεισμός. Άρα ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα, η προετοιμασία, όλα τα μέτρα τα οποία κατά καιρούς λέμε. Και έτσι εάν θα έχουμε κάποια στιγμή και έναν έξωθεν, αλλοδαπό, αλλόχθονα σεισμό, θα είναι συν ένας σεισμός στους πολλούς που ούτως ή άλλως γίνονται σε αυτή τη χώρα και το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο».

Κλείσιμο
Σε ερώτηση για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και για φόβους που υπάρχουν για έναν ενδεχόμενο σεισμό εκεί, κάτι που με τη σειρά του θα σημάνει «συναγερμό» και στην Ελλάδα, ανέφερε: «Ναι, είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Δεν είναι βέβαιο το χρονικό διάστημα, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει. Όλη η πλάκα της Ανατολίας σταδιακά κινείται προς το Αιγαίο, προς τα δυτικά. Όταν λοιπόν έχουμε σε ένα μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων μία απότομη μετακίνηση η οποία κυμαίνεται από 1 έως 7 μέτρα κατά μέσον όρο, διότι εξωθείται από την Πλάκα της Αραβίας, τότε από μηχανική άποψη εξηγείται πάρα πολύ εύκολα ότι τείνει να μετακινηθεί και στο βόρειο τμήμα του. Άρα είναι πιθανό. Δεν γνωρίζουμε το πότε μπορεί να γίνει αυτό, αν θα γίνει αύριο η αν θα γίνει σε ένα ή σε πέντε χρόνια. Είναι πολύπλοκο το φαινόμενο.

«Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα μεγαλύτερα μεγέθη έχουν συμβεί εδώ» πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass, μεγάλη η ζήτηση – Τα κριτήρια και η διαδικασία

«Δεν την ακούμπησα ποτέ» λέει ο πρώην διαιτητής Ντόβας για την 12χρονη στον Κολωνό

Ο «μαϊμού» θάνατος του Sin Boy και η «Mama» με τα 15.000.000 views
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης