«Ευαγγελισμός»: H συνεφημέρευση με το ΝΙΜΤΣ μειώνει τα ράντζα - Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

«Ευαγγελισμός»: H συνεφημέρευση με το ΝΙΜΤΣ μειώνει τα ράντζα - Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ποια άλλα νοσοκομεία θα συνεφημερεύουν - Ο ρόλος του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών

evaggelismos
Την «πληγή» των ράντζων, που αιμορραγεί και πάλι σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, επιχειρεί να θεραπεύσει το υπουργείο Υγείας, αρχής γενομένης από τον «Ευαγγελισμό».

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και στο «Αττικόν», το Λαϊκό, το «Γ. Γεννηματάς», δεκάδες ράντζα – επικουρικές κλίνες κατά τις διοικήσεις των νοσοκομείων- αναπτύσσονται στις εφημερίες τις τελευταίες εβδομάδες, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία τους. Το κύμα της γρίπης και του κορωνοϊού επιδεινώνει την ήδη σοβαρή κατάσταση της χρόνιας αυτής «πληγής» του ΕΣΥ, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΙΜΤΣ την περασμένη Κυριακή ήταν...ανακουφιστική για το μεγαλύτερο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου που δέχεται πάνω από 1.300 ασθενείς σε κάθε εφημερία του. Στο ΝΙΜΤΣ πήγαν λίγες δεκάδες περιστατικά και εισήχθησαν 23 ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται προφανώς σε 23 ράντζα λιγότερα στον «Ευαγγελισμό». Βάσει της συμφωνίας υπουργείου Υγείας και Εθνικής Άμυνας, όπου υπάγεται το ΝΙΜΤΣ, το τελευταίο θα διαθέτει έως και 50 κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που θα διακομίζονται όμως μέσω του ΕΚΑΒ.

Στον «Ευαγγελισμό», σε κάθε εφημερία, το ΕΚΑΒ διακομίζει περίπου 150 περιστατικά, τα οποία έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα συμβάντα σε σχέση με τους ασθενείς που πηγαίνουν στα Επείγοντα με άλλα μέσα, και οδηγούν συνήθως σε εισαγωγή. Με βάση τις δυνατότητες των νοσοκομείων και της σύμβασης που υπογράφηκε εκτιμάται ότι έως και το 1/3 των περιστατικών του ΕΚΑΒ μπορεί να ανακατευθυνθεί πλέον στο ΝΙΜΤΣ, μειώνοντας σημαντικά το φορτίο του «Ευαγγελισμού» τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάγνωσης και διενέργειας εξετάσεων όσο και τους νοσηλευόμενους.

Η αυριανή συν-εφημέρευση αναμένεται με αγωνία από τα στελέχη των δύο νοσοκομείων. Αναμένουν την πορεία των επειγουσών διακομιδών μέσω του ΕΚΑΒ, από την οποία θα κριθεί ο αριθμός των εισαγωγών που θα χρειαστεί να γίνουν στο ΝΙΜΤΣ, και συνεπώς ο αριθμός των ράντζων που θα αναπτυχθούν στον «Ευαγγελισμό» και που πρέπει στη συνέχεια να απορροφηθούν. Στον «Ευαγγελισμό» δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι καθώς στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται ένα κομβικό έργο στο νοσοκομείο, από το οποίο εξαρτιόταν μέχρι τώρα κατά πολύ η διαθεσιμότητα των κλινών. Πρόκειται για την ανακαίνιση όλων των τουαλετών στους θαλάμους, που δεν επέτρεπε τη διαθεσιμότητα όλων των κρεβατιών. Αποδεσμεύονταν σταδιακά θάλαμοι κλινικών καθώς ολοκληρώνονταν οι εργασίες.

Από την προσεχή Δευτέρα το νοσοκομείο θα διαθέτει και τις 700 κλίνες του. Βεβαίως και πάλι την τελευταία λέξη έχει ο...κορωνοϊός. Τα περιστατικά covid-19 στους νοσηλευόμενους είναι συνεχή και οδηγούν συνεχώς σε καραντίνα ολόκληρους θαλάμους, στερώντας πολύτιμες κλίνες από τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Κλείσιμο
Το μοντέλο συν-εφημέρευσης έχει αποφασιστεί και για το Λαϊκό με την Παμμακάριστο. Κατά πληροφορίες, εγείρονται όμως ενστάσεις για το αν η Παμμακάριστος έχει το προσωπικό, τις ειδικότητες και τις Μονάδες που απαιτούνται για να διαχειριστεί και να στηρίξει τα επείγοντα περιστατικά που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ εκεί αντί για το Λαϊκό.

Η θεραπευτική παρέμβαση για την πληγή των ράντζων περιλαμβάνει τη συν-εφημέρευση «Γ. Γεννηματάς» και «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς και του «Αττικόν» με ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Το υπουργείο Υγείας ζητεί μερικές δεκάδες κλίνες νοσηλείας, έως 30 από κάθε ιδιωτική μονάδα, και αποζημιώνει με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών δεν έχουν ολοκληρωθεί.




Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσαν σοβάδες από πολυκατοικία και τραυμάτισαν πεζό στην Πάτρα - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

ΗΠΑ και Γερμανία ξεπέρασαν το αδιέξοδο και ετοιμάζονται να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Survivor All Star: Οι 4 του τάκου και το… σίριαλ των κρυφών συναντήσεων – Δείτε βίντεο

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης