Πτήση-θρίλερ από την Πολωνία - Μαρτυρία επιβαίνοντα: «Δεν μας είπαν τίποτα μέχρι να προσγειωθούμε»

Πτήση-θρίλερ από την Πολωνία - Μαρτυρία επιβαίνοντα: «Δεν μας είπαν τίποτα μέχρι να προσγειωθούμε»

Οι πρωτες δηλώσεις - Ποιος κωδικός ενεργοποιήθηκε - Η στροφή που πήρε το αεροσκάφος πριν από την προσγείωση

ptisi
Τρόμος επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής όταν ξαφνικά το αεροπλάνο Boeing 737, με 192 επιβαίνοντες, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα, έστειλε σήμα για βόμβα. Λόγω του έκτακτου συμβάντος «σηκώθηκε» ένα ζεύγος μαχητικών F-16 για να συνοδεύσει το αεροσκάφος της Ryanair που προσγειώθηκε στις 17:40, με ασφάλεια, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ειδικό χώρο.

«Μόλις προσγειωθήκαμε ανοίξαμε τα κινητά και μάθαμε από συγγενείς τι συνέβη», μια από τις πρώτες δηλώσεις επιβαίνοντα στο Boeing που μίλησε στις κάμερες.

«Όταν προσγειωθήκαμε είδαμε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν στον διάδρομο. Μας πήγαν σε κάποιον άλλον διάδρομο» δηλώνει ο επιβάτης για να προσθέσει τα εξής:

«Υπήρχε αναμονή μίας ώρας μέσα στο αεροπλάνο. Οι επιβάτες άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά από πίσω. Έπειτα ήρθαν κάποια σκυλιά, μύρισαν τις αποσκευές και τις περάσαμε από ειδικά μηχανήματα».

Δήλωση επιβάτη


Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι τις βραδινές ώρες, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε ανακοίνωσε στην οποία ξεκαθάριζε ότι δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στο αεροσκάφος. 

Κωδικός Renegade

Από τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε ο κωδικός Renegade που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρωτόκολλο Renegade είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στη χώρα μας ήταν με την τραγωδία Helios που ακυβέρνητο αεροσκάφος, συνοδεία F-16 κατέπεσε τελικά στο Γραμματικό οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμά του. 
aeroplano
aeroplano1


Όπως φαίνεται σε εικόνες, το αεροσκάφος βρίσκεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε ειδικό χώρο, ενώ λεωφορείο προσέγγισε το Boeing για να παραλάβει τους επιβάτες.  

Το χρονικό του θρίλερ

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επιτυχώς στον δυτικό διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17.40.

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ενημέρωση από το FIR των Σκοπίων. 

Λόγω της απειλής για βόμβα,  το αεροσκάφος συνοδευόταν από  ζεύγος F-16, συγκεκριμένα τα μαχητικά, της 330 Μοίρας, που βρίσκονταν σε Readiness, απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και προσέγγισαν το αεροσκάφος πάνω από το έδαφος των Σκοπίων. Στη συνέχεια, το συνόδευσαν μέχρι τον τελικό προορισμό του. 

Τα μαχητικά σημειώνεται ότι μετά την προσγείωση επέστρεψαν στον Βόλο. 

Απογειώθηκαν νωρίτερα και ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη λόγω της έκτακτης κατάστασης,  ενώ όπως προβλεπόταν από το πρωτόκολλο το Boeing πέταξε πάνω από θαλάσσιο χώρο.

Στο αεροδρόμιο είχε προβλεφθεί ειδικός χώρος για το αεροπλάνο από το Κατοβίτσε.   Εκεί μετέβησαν η Πυροσβεστική και οι αρμόδιο με ομάδα σκύλων της ΤΕΕΜ.

Η πορεία του αεροπλάνου προτού προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα, στην οποία φαίνεται η στροφή που πήρε για το λεκανοπέδιο της Αττικής: 

polland




Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, ξεκαθαρίζει ότι δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο».



Ειδήσεις σήμερα

Αίσιο τέλος για την πτήση της Ryanair - Δεν βρέθηκε τίποτα, δείτε φωτογραφίες από τον έλεγχο

Απόφαση - σταθμός για τους συζυγοκτόνους - Δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα θύματά τους

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης