Σπείρα «χτυπούσε» με δόλωμα την αγορά ή ενοικίαση ακινήτων στην Αττική - Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η λεία

Σπείρα «χτυπούσε» με δόλωμα την αγορά ή ενοικίαση ακινήτων στην Αττική - Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η λεία

Τα μέλη της σπείρας κατηγορούνται για 72 κλοπές σε διάφορες περιοχές - Τραυματίστηκε αστυνομικός κατά την επιχείρηση σύλληψής τους

akinita
Στην εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας η οποία από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε διαπράξει τουλάχιστον 72 κλοπές με τη λεία να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη δήθεν επιθυμία τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων (οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα) ή άλλων αντικειμένων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν προβεί σε σχετική ανάρτηση αγγελιών στο διαδίκτυο.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές με το πρόσχημα της ενοικίασης - αγοράς


Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (13/1) συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται στην Πεύκη όταν ένας από τους συλληφθέντες κινήθηκε απειλητικά με το όχημά του με αποτέλεσμα ο ένστολος να υποστεί κάταγμα στο χέρι από πτώση.

Σε βάρος των συλληφθέντων καθώς και σε βάρος επιπλέον έξι ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και τη νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ως προς τον τρόπο που δρούσαν, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι.

Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως.

Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Κλείσιμο
Με την ολοκλήρωση της πράξης τους και την αφαίρεση χρηματικών ποσών και αντικειμένων μεγάλης αξίας, φρόντιζαν για τη γρήγορη και ασφαλή διαφυγή τους, με μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα και με τον ρόλο της επιτήρησης του χώρου.

speira-leia
Ορισμένα από τα κλοπιμαία της σπείρας
speira-aftokinita
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σπείρα


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία τους έχει απασχολήσει για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών -πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα- για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Επίσης, σε βάρος συλληφθέντα διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για κλοπή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνολικά οικίες σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

7 αυτοκίνητα,
ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης,
24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino,
ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές,
565,5 ευρώ,
λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια,
μπρασελέ με 6 χρυσές λίρες και
10 χρυσές λίρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε επιπλέον περιπτώσεις συνεχίζονται.»

Ειδήσεις σήμερα:

Oι Survivors του ΣΚΑΪ... επαγγελματίες με σύστημα «καμήλα»

Κηδεία Κωνσταντίνου: Τι γράφουν τα διεθνή μέσα - Η Άννα Μαρία, το λαϊκό προσκύνημα και η ισπανική συμφιλίωση

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της οικογένειας Κράουτς από τους γονείς του Αναγνωστόπουλου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης