Καιρός: Βροχές σήμερα σε Εύβοια, νότιο και ανατολικό Αιγαίο - Έρχονται πολικές αέριες μάζες

Καιρός: Βροχές σήμερα σε Εύβοια, νότιο και ανατολικό Αιγαίο - Έρχονται πολικές αέριες μάζες

Το ατμοσφαιρικό βουνό φέρνει πιο κοντά τον χειμώνα - Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Collage_Maker-13-Jan-2023-05_10-AM
Ψυχρή εισβολή, με χιόνια και τσουχτερό κρύο, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι καθώς πολικές αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας. Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης συμφωνούν για αλλαγή του καιρού προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι ψυχρές εισβολές αναμένονται τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

«Κλειδί» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ για την πορεία του καιρού είναι το «ατμοσφαιρικό βουνό» που βρίσκεται στα πιο νότια τμήματα της Ευρώπης και θα παραμείνει εκεί τις επόμενες ημέρς μέχρι να κινηθεί, στη συνέχεια, προς τα ανατολικά.

«Τα σκληρά κρύα θα πρέπει να τα περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο πλέον όπου θα πρέπει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό να κινηθεί πιο βόρεια και να βοηθήσει τις πολικές αέριες μάζες να κινηθούν προς την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το διάστημα έως το τέλος Ιανουαρίου, ο καιρός θα είναι γενικώς άστατος, με τις βροχές να εναλλάσσονται με ηλιοφάνεια, ωστόσο η θερμοκρασία θα πέσει σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε πολλές ώρες ηλιοφάνειας και αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές. Τώρα θα έχουμε εμφάνιση βροχοπτώσεων, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τα φαινόμενα», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάκης Αρναούτογλου, που εκτιμά ότι ο καιρός, ενδέχεται να αλλάξει στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος, έδωσε νέα στοιχεία για την αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου, καθώς κρύες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη φαίνεται πως θα πλησιάσουν προς την περιοχή μας και θα μας θυμίσουν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Κλείσιμο
Ωστόσο, πριν από το σύστημα αυτό και ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή (15/1), θερμές μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν ξανά τον υδράργυρο στη χώρα.

Κατά κύριο λόγο, οι νοτιάδες θα επηρεάσουν την περιοχή μας από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται ότι μετά τις 21 με 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, «δεν θα έρθει κάποια ιδιαίτερη παγωνιά, όμως θα θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα».

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έρθουν και κάποια φαινόμενα μαζί με το κρύο.

Ο καιρός σήμερα

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στις Σποράδες, στην Εύβοια, σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως στη Χαλκιδική. Λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και κατά τόπους νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, οι οποίες το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 12, στην Ήπειρο από -1 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 3 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 7 έως 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cpq9s0kjf1rt)


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια- παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά διαστήματα είναι πιθανό να είναι ισχυρά, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στα Δωδεκάνησα είναι πιθανό να είναι κατά διαστήματα ισχυρά, από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια.
Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cpq9qu6xfhxt)


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-01-2023
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-01-2023
Στα βορειοδυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και στα νότια πελάγη σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου και θα εξασθενήσουν.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16-01-2023
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα όπου από το βράδυ, κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5, ενισχυόμενοι έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.



Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά - Στέιτ Ντιπάρμεντ σε Άγκυρα για το Φαρμακονήσι: «Αποφύγετε τις απειλές και τις προκλήσεις»

Εύα Καϊλή: «Συνάντησα δύο φορές τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ» - Η πρώτη της κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κανάρια νησιά, Ευρώπη και ΗΠΑ - Πού ζουν σήμερα τα πέντε παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης