Από τον Πειραιά, στα Τζουμέρκα: Τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα σε φωτογραφίες και βίντεο

Από τον Πειραιά, στα Τζουμέρκα: Τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα σε φωτογραφίες και βίντεο

Ο καιρός ήταν σύμμαχος σε πολλές περιοχές της χώρας με περισσότερο κόσμο να βουτά φέτος για τον σταυρό

stavros
Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε ΑθήναΠειραιά, αλλά και Θεσσαλονίκη οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων για τα Θεοφάνια.


Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Πειραιά στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και στην Αθήνα στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη ενώ ακολούθησαν οι ρίψεις του σταυρού στο κεντρικό λιμάνι  της χώρας και την Δεξαμενή στο Κολωνάκι.
Δήλωση Μαρινάκη για τα Θεοφάνεια
 

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου  Ιερώνυμου και του Αλέξη Τσίπρα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων


Τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ενώ το παρών έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Τραγάκης και Νόνη Δούνια, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

5772669
Από αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Μώραλης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Κλείσιμο
5772603
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά
 
5772388
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιάννης Μώραλης στην Μητρόπολη Πειραιά

theofaneia_peiraias___14_
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
theofaneia_peiraias___9_
theofaneia_peiraias_in__4_
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ
theofaneia_peiraias___8_
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης
theofaneia_peiraias___13_
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης
theofaneia_peiraias_in__5_
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
theofaneia_peiraias_in__6_
theofaneia_peiraias_in__2_
theofaneia_peiraias_in__3_
324122643_1372004466872452_2261062842546024031_n
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής Α' Πειραιώς & Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Μώραλης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης


Τον Αγιασμό των Υδάτων πραγματοποιήσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μια λαμπρή τελετή στο λιμάνι του Πειραιά υπό την παρουσία δυο πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού.

theofaneia_peiraias___15_
theofaneia_peiraias___16_
theofaneia_peiraias___17_
theofaneia_peiraias___18_


Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή τους προς τους δημοσιογράφους ευχήθηκε «να υπάρξει περισσότερο φως που το έχουμε ανάγκη ίδιως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι»

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpl0l9huxaux)

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης. Το 2023 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πορευθεί με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης της κοινωνικής στήριξης, των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή, σε όλες και όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους, Θεία Φώτιση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει μπροστά, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τις μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές για το 2023. Με υγεία».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά, ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανίων όλης της Ελλάδος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εύχομαι το φως των Θεοφανίων να φωτίσει όλους εμάς σε μια δύσκολη χρονιά για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλους τους Πειραιώτες».

Στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αφέθηκε, μάλιστα, ελεύθερο για συμβολικούς λόγους ένα περιστέρι συμβολίζοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

theofaneia_peiraias___10_
theofaneia_peiraias___11_
theofaneia_peiraias___12_
theofaneia_peiraias___1_

Στην Αθήνα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από ένα από τα παιδιά του, και του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου

Η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη στο Κολωνάκι στην οποία έδωσαν το «παρών» και δεκάδες πιστοί.

theofaneia_kolonaki_in__3_
theofaneia_kolonaki_in__4_
theofaneia_kolonaki_in__5_
theofaneia_kolonaki_in__1_
theofaneia_kolonaki_in__2_


Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας ιερείς και πιστοί κατευθύνθηκαν πεζή προς την Δεξαμενή όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η ρίψη του Σταυρού για τα Θεοφάνια.

Θεοφάνεια Κολωνάκι

theofaneia_kolonaki__3_
Θάνος Πλεύρης και Όλγα Κεφαλογιάννη
theofaneia_kolonaki__2_
Άγγελος Συρίγος
theofaneia_kolonaki__1_
Όλγα Κεφαλογιάννη


Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι μεγάλες πόλεις με τον αρκετό κόσμο που βούτηξε για τον σταυρό οι οποίες τράβηξαν τα βλέμματα. Λόγω του καιρού αρκετές περιοχές γιόρτασαν τα Θεοφάνια σε σχεδόν πρωτόγνωρες συνθήκες. Από τα Φώτα «πνιγμένα» στην ομίχλη των Ιωαννίνων μέχρι τους... καλοκαιρινούς εορτασμούς στην Κρήτη. 


Μαθητής Δημοτικού «έπιασε» τον σταυρό στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας

Αγιασμός των Υδάτων για τα Θεοφάνια πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 10:30 στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία.

Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αλμυροποτάμου, τρεις θαρραλέοι μαθητές του δημοτικού, επιχειρώντας να πιάσουν πρώτοι τον σταυρό, σύμφωνα με το evima. Ο ένας λοιπόν, από τους τρεις μαθητές κατάφερε ν’ αγγίξει πριν από τους άλλους το σύμβολο της ορθοδοξίας.

Ο Αγιασμός των υδάτων στον Αλμυροπόταμο


Θεσσαλονίκη: 39χρονος έπιασε για 18η φορά τον σταυρό

Με τη συμμετοχή 28 ατόμων ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα και ένα 13χρονο παιδί πραγματοποιήθηκε η τελετή ρίψης του σταυρού στον Θερμαϊκό για τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη.

Thestival.gr Ρίψη Τίμιου Σταυρού


Τον σταυρό έπιασε ο 39χρονος τεχνικός υπολογιστών Μιχάλης Αποστολίδης από τη Νεάπολη, ο οποίος όπως δήλωσε το έχει ξανακάνει άλλες 17 φορές (18 με τη σημερινή).

Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος που έπιασε τον σταυρό για 18η αποκαλύπτοντας ότι βουτάει συνεχώς από το 1996 με εξαίρεση τα δύο χρόνια του κορωνοϊού.

Ειδικά στον Θερμαϊκό ο κ. Αποστολίδης έχει πιάσει τον σταυρό τέσσερις φορές με τον ίδιο να προσθέτε ότι κάθε φορά που τα καταφέρνει η χρονιά πάει καλά.

Thestival.gr Μιχάλης Αποστολίδης


Οι 28 συμμετέχοντες στον «αγώνα» για τον σταυρό έπεσαν στον Θερμαϊκό από πλεούμενο σκάφος στο ύψος της Μητρόπολης, στη Λεωφόρο Νίκης.

Προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια, δίπλα ακριβώς έπλεαν καράβια του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής καθώς και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Στο κλείσιμο της τελετής, δε, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ευχήθηκε «χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή για την πατρίδα».

Άνοιξαν τεράστια ελληνική σημαία και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο στην Πάτρα

Με αρκετό κόσμο και ήλιο έγινε η τελετή των υδάτων για τα Θεοφάνια, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Kολυμβητές όλων των ηλικιών έπεσαν στα νερά του μώλου της Αγίου Νικολάου, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας για να πιάσουν τον σταυρό, σύμφωνα με το dete.gr. Η τελετή έγινε με την παρουσία εκπροσώπων των φορέων της περιοχής.



Θεοφάνεια στην Πάτρα, στο παλαιό λιμάνι (2)


Θεοφάνεια στην Πάτρα, στο παλαιό λιμάνι (3)

Θεοφάνεια στην Πάτρα, στο παλαιό λιμάνι (4)


Μάλιστα οι κολυμβητές όταν βγήκαν από το νερό άνοιξαν μια τεράστια ελληνική σημαία και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο. Τον σταυρό έπιασε ο 15χρονος Χρήστος Βουκελάτος.

patr
patraa
patra-simea
patra-simeaa
patra-simeaa-
patra-stauros
Σε απόκοσμο τοπίο η ρίψη του σταυρού στα Ιωάννινα - Τον έπιασε 21χρονος

Σε ομιχλώδες σκηνικό τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την τελετή των Θεοφανίων παρά τον κακό καιρό.

Στα νερά της λίμνης βούτηξαν συνολικά 17 τολμηροί κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, με τον σταυρό να πιάνει ο 21χρονος Χρήστος Γκούντας ο οποίος βούτηξε για πρώτη φορά φέτος στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ LIVE

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ LIVE

Posted by Epirus Tv News on Thursday, January 5, 2023


Τόσο ο 21χρονος Χρήστος όσο και οι υπόλοιποι που βούτηξαν δέχθηκαν τις ευχές του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά και ευλογημένη με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να δώσει ο Θεός υγεία και ειρήνη στον τόπο μας ,το έθνος μας και σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο καθένας μας από τη θέση ευθύνης του εκεί που ζει και δημιουργεί να κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να έχουμε αγάπη, ομόνοια και ευημερία».

321796285_691477802692827_8824014013962124347_n
322393231_491742496418211_987548818224719920_n
322395889_475263368105647_8226633462551053974_n
322738459_461242886027243_8597857345429712003_n
323430858_843373720775046_4725904323193440549_n

Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας

Παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 2015 η τελετή των Θεοφανίων στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζούμερκα μετά την μεγάλη καταστροφή που είχε υποστεί από την κακοκαιρία την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και την αναστήλωσή του μετά από πέντε χρόνια εργασιών.

Στις 11 ώρα ο παπα-Γιώργος Ζαγκελίδης ανέβηκε μαζί με πιστούς στο καλντερίμι της καμάρας του γεφυριού, για την τελετή του Αγιασμού. Κάποιοι τολμηροί πήραν θέση στην όχθη του ποταμού και βουτήξαν στα παγωμένα νερά του Αράχθου να πιάσουν τον σταυρό.

tzoymerka-4
tzoymerka-3
tzoymerka-1
tzoymerka-2
agiasmos-plaka1
agiasmos-plaka2
8χρονος βούτηξε για τον σταυρό στα Χανιά με τον μπαμπά του

Ένας από τους μικρότερους σε ηλικίας «βουτηχτές» για τον σταυρό στα φετινά Θεοφάνια ήταν ο 8χρονος Χρήστος Σεντούκας ο οποίος έπεσε στο κρύο νερό του λιμανιού της Σούδας στα Χανιά μαζί με τον πατέρα του.

Φορώντας ειδική στολή ο 8χρονος βούτηξε στο νερό στην πλάτη του πατέρα του για να τηρήσει το έθιμο.

Αγιασμός υδάτων στο λιμάνι της Σουδας


Μετά τη βουτιά, δε, ο μικρός ανέβηκε γρήγορα σε ένα από τα φουσκωτά που βρίσκονταν στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας και γρήγορα άλλαξε ρούχα και έβαλε το μπουφάν του.

xania-8xronos3
xania-8xronos2
xania-8xronos1


Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο μικρός Χρήστος βούτηξε για τον σταυρό και όπως φάνηκε δεν είχε κανένα πρόβλημα με το κρύο νερό αφού «η πλάτη του μπαμπά ήταν ζεστή». Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα το επαναλάβει και του χρόνου.

Ο μικρός Χρήστος Σεντουκας και ο μπαμπάς του που βούτηξαν να πιάσουν τον σταυρό στο λιμάνι Σουδας


Αν και ο πατέρας του 8χρονου είχε βουτήξει στο παρελθόν για τον σταυρό στα Θεοφάνια, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το έκανε με τον γιο του στην πλάτη του.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Ξεκληρίστηκε η οικογένεια του Νικολόπουλου από το πενταπλό φονικό

Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά - Δωρίζουν τα όργανά του

Τζιανλούκα Βιάλι: Πέθανε στα 58 του χρόνια ο Ιταλός θρύλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης