Απολογία συνταγματάρχη: «Λήστευα για να ξεχρεώσω», αλλά ξέχασε τον... τζόγο

Απολογία συνταγματάρχη: «Λήστευα για να ξεχρεώσω», αλλά ξέχασε τον... τζόγο

Ο 53χρονος συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού προσπάθησε μάταια να δικαιολογήσει τη μετάλλαξή του στον «ληστή τραπεζών με τη χειροβομβίδα» - Ξέχασε όμως να πει ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από τον εθισμό του στον τζόγο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
syntagmatarxis_arthro
«Ο,τι έκανα το έκανα για να στηρίξω την οικογένειά μου και επειδή ήμουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Με έπνιγαν τα χρέη. Εκανα τις ληστείες για να ξεχρεώνω αυτά που χρωστούσα. Ζήτησα μέχρι και δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου, για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν». Με αυτά τα λόγια ο εν ενεργεία συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Να εξηγήσει γιατί τον τελευταίο μήνα από υψηλόβαθμος αξιωματικός μεταλλάχθηκε στον «ληστή με τη χειροβομβίδα», υποχρέωσε την Ασφάλεια να στήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό του και τελικά να συλληφθεί στη Δάφνη την ώρα που έβγαινε από το κουρείο με τα κλεμμένα ευρώ στην τσέπη του.

Στα 53 του χρόνια, ο συνταγματάρχης με τα πολλά πειθαρχικά παραπτώματα θα ήταν ήδη πολίτης αν δεν καθυστερούσε δραματικά να δημοσιευτεί η αποστρατεία του. Εγινε ληστής τραπεζών και την ημέρα της κηδείας της ηλικιωμένης μητέρας του κατέληξε με χειροπέδες στα χέρια αντιμετωπίζοντας κακουργήματα. Ο Σ.Λ. δεν θέλει να παραδεχθεί ότι κατέληξε ληστής πνιγμένος στα χρέη που του δημιούργησε το πάθος του για τον τζόγο. Δεν το ανέφερε καν στην ανακρίτρια, ενώ όλοι όσοι τον ήξεραν γνώριζαν την καταστροφική αυτή έξη που τον οδήγησε στους τοκογλύφους και τελικά στη φυλακή. Ο μοναχικός «ληστής με τη χειροβομβίδα», μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει η σύζυγός του, η οποία αδυνατεί να εργαστεί για να συντηρήσει το ανήλικο τέκνο τους.

Δείτε το βίντεο:
Αργυρούπολη: Εν ενεργεία συνταγματάρχης ο ληστής με τη χειροβομβίδα | 5/12/2022 | ΕΡΤ

«Ζήτησα δανεικά από γνωστούς και συγγενείς, μέχρι και την υπηρεσία μου, αλλά δεν προσφέρθηκε κανείς να με βοηθήσει. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου, αλλά μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει. Για τον λόγο αυτό πήγα στην τράπεζα και τη λήστεψα. Αφησα το αυτοκίνητο σε έναν μονόδρομο κάθετο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και πήγα να κουρευτώ. Επιστρέφοντας να το πάρω με πιάσατε», είπε στην απολογία του με σπασμένη φωνή.

Ποιος είναι

Κλείσιμο
Ξεκινώντας την απολογία του στην ανακρίτρια ο αξιωματικός-ληστής κάνει μια αναφορά στη ζωή του. Πώς από αξιωματικός με περγαμηνές και μέλλον κατέληξε ληστής τραπεζών: «Είμαι 53 ετών και έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Υπηρετώ στον Ελληνικό Στρατό από το 1992 και συγκεκριμένα φέρω τον βαθμό του συνταγματάρχη, ενώ έχω τελειώσει τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Είμαι παντρεμένος και έχω ένα παιδί 17 ετών. Η γυναίκα μου αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα κατάθλιψη. Την παρακολουθεί γιατρός και παίρνει συγκεκριμένη αγωγή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, περίπου έναν μήνα, διαμένω προσωρινά με την οικογένειά μου σε ξενοδοχείο στην παραλιακή, ενώ πριν διέμενα σε διάφορα ξενοδοχεία. Από τον Μάρτιο του 2022 με έδιωξαν από το διαμέρισμα όπου έμενα στο Παλαιό Φάληρο διότι δυσκολεύομαι να πληρώσω τα ενοίκια και μέχρι σήμερα δεν είχα καταφέρει να βρω σπίτι. Από το 2016 μέχρι το 2021 εμένα σε στρατιωτικές οικίες αξιωματικών στην περιοχή του Ταύρου, αλλά έφυγα από εκεί γιατί δεν δικαιολογούνταν να μείνω άλλο», είπε παρουσιάζοντας μια κατάσταση που σε γενικές γραμμές είναι πραγματική.

Οικονομικά προβλήματα

Στη συνέχεια ο συνταγματάρχης μπήκε στο ψητό και άρχισε να μιλάει για τα χρέη. Για το πώς βρέθηκε να μην έχει ούτε σπίτι να μείνει. Δεν είπε, όμως, το παραμικρό για τον εθισμό του στον τζόγο. Για το πώς έχασε τα πάντα από αυτόν, πώς έμπλεξε με τους τοκογλύφους. «Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζω μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά λόγω του γεγονότος ότι έμεινα στις οικίες του Στρατού με πολύ μικρό ενοίκιο, καθώς και λόγω του ότι οι φίλοι και γνωστοί μού δάνειζαν χρήματα, στο τέλος κάθε μήνα ξεπλήρωνα τους περισσότερους και μπορούσα έως έναν βαθμό να ανταπεξέλθω. Από τότε όμως που νοίκιασα σπίτι, σε συνδυασμό με το ότι η γυναίκα μου δεν μπορεί να εργαστεί λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει, τα οικονομικά μου προβλήματα γινόταν ολοένα περισσότερα», υποστήριξε και μετά έκανε focus στις τελευταίες εκατό ημέρες. Τότε που του μπήκε η ιδέα να γίνει ληστής.

Τα χτυπήματα

Στη συνέχεια περιγράφει με λεπτομέρειες τις επιθέσεις που έκανε σε τραπεζικά υποκαταστήματα των νοτίων προαστίων με «όπλο» μια χειροβομβίδα που έφτιαξε με μονωτική ταινία και μπουκαλάκια σαμπουάν από το ξενοδοχείο. «Αρχές Οκτωβρίου, όταν πλέον τα χρέη στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενα με την οικογένειά μου είχαν φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισα να κάνω ληστεία σε μια τράπεζα στη Νέα Σμύρνη επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πριν από τη ληστεία το σκεφτόμουν πολλή ώρα αν θα μπω μέσα στην τράπεζα και καθόμουν κάπου εκεί κοντά χωρίς να μπορώ να αποφασίσω. Είχα πάρει από το ξενοδοχείο κάποια μικρά μπουκαλάκια σαμπουάν και τα είχα ενώσει με κολλητική ταινία τα οποία σκέφτηκα να παρουσιάσω σαν χειροβομβίδα. Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν, το μόνο που χρειαζόμουν ήταν τα χρήματα. Στην πρώτη ληστεία στη νέα Σμύρνη αν θυμάμαι καλά πήρα περίπου 5.000 ευρώ».
Οπως είπε, όμως, αυτά τα παράνομα χρήματα δεν του έλυσαν το πρόβλημα. «Συνέχιζα να αντιμετωπίζω οικονομικές δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα αρχές του μήνα Νοεμβρίου να κάνω δεύτερη ληστεία. Πήγα πάλι σε τράπεζα, αυτή τη φορά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στη λεωφόρο Αγίας Βαρβάρας. Είχα πάρει μαζί μου το ίδιο αντικείμενο που παρουσίασα σαν χειροβομβίδα. Από τη ληστεία αυτή πήρα περίπου 2.000 ευρώ. Μετά έφυγα τρέχοντας».

Η τελευταία ληστεία

«Στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε η μητέρα μου. Τις τελευταίες 10 ημέρες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και την Παρασκευή πρωί στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε στο νοσοκομείο “Αγία Ολγα”. Ζήτησα δανεικά μέχρι και για την κηδεία της μάνας μου για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν. Ζήτησα πάλι δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μέχρι και από την Υπηρεσία μου, αλλά δεν προσφέρθηκε κανένας να με βοηθήσει. Για τον λόγο αυτό στις 5 Δεκεμβρίου ξεκίνησα από το ξενοδοχείο μαζί με τον γιο μου και τον πήγα στο σχολείο του. Στη συνέχεια κατευθύνθηκα κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος με κατεύθυνση προς Πειραιά και στη συνέχεια στη λεωφόρο Αλίμου, όπου βρήκα μια τράπεζα που βρισκόταν κοντά στη Βουλιαγμένης. Στην ίδια τράπεζα είχα ξαναπάει προς τα τέλη Νοεμβρίου και σκεφτόμουνα αν θα μπω να κάνω ληστεία, αλλά το είχα μετανιώσει κι έφυγα. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου, αλλά μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει. Για τον λόγο αυτό επέστρεψα στην τράπεζα, μπήκα μέσα, περίμενα περίπου μισή ώρα μέχρι να κάνω τη ληστεία. Πλησίασα μια μελαχρινή γυναίκα και αφού αρχικά αρνήθηκε να μου παραδώσει το ποσό, μπήκα μόνος μου στον χώρο των ταμείων, άνοιξα το συρτάρι και πήρα από κει περίπου δύο χιλιάρικα, μπορεί και λίγο παραπάνω, και δεν πρόλαβα να τα μετρήσω», υποστήριξε στην απολογία του ο συνταγματάρχης και συνέχισε: «Εφυγα από την έξοδο κινδύνου, επέστρεψα τρέχοντας στο αυτοκίνητο, κατευθύνθηκα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς τον Αγιο Δημήτριο. Εκεί, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, άφησα το αυτοκίνητο σε έναν μονόδρομο της Βουλιαγμένης και πήγα να κουρευτώ. Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο με σταμάτησαν και με συνέλαβαν».

theodoropoylos
Ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος


Η νομική άποψη

Ο γνωστός ποινικολόγος Ανδρέας Θοδωρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον συνταγματάρχη-ληστή επισημαίνει πως «οι συνθήκες και οι λόγοι που οδήγησαν τον εντολέα μας στην πράξη απελπισίας, η οποία ήταν απροκάλυπτη, μη οργανωμένη, καθώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και του σωματότυπού του ήταν εμφανή, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαγγελματίας αλλά ούτε και ερασιτέχνης ληστής παρά μόνο ένας απεγνωσμένος άνθρωπος ο οποίος χρησιμοποίησε ως μέσον για την πράξη του ψεύτικη χειροβομβίδα, δείγμα ότι δεν ήταν επικίνδυνος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης