Καιρός - Κακοκαιρία «Gaia»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Χαλάζι και καταιγίδες μέχρι το αργά το βράδυ

Καιρός - Κακοκαιρία «Gaia»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Χαλάζι και καταιγίδες μέχρι το αργά το βράδυ

Ήπειρος, Ιόνιο και  δυτική Στερεά  θα δεχθούν σημαντικά ύψη βροχής τις επόμενες ώρες - Κίνδυνος επικίνδυνων φαινομένων

kataigida-attiki
Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το πρωί της Κυριακής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Η κακοκαιρία «Gaia» προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και τη νύχτα της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούν
την Κυριακή (11-12-2022):

α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας

β. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά

Κλείσιμο
γ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

δ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη

ε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Κυριακής 11/12, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Αιγαίο και τις παράκτιες περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά στα δυτικά και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη και στα Ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Το επίπεδο επικινδυνότητας του επεισοδίου βροχόπτωσης για την Κυριακή 11/12 παραμένει ίσο με 4, σε συμφωνία με την αρχική εκτίμηση.

Σε ότι αφορά τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα: Στην Αττική οι βροχές που ήδη εκδηλώνονται αναμένεται να συνεχιστούν έως τις απογευματινές ώρες. Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Στον Χάρτη 1 απεικονίζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Κυριακή 11/12 και σημειώνονται οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων κατά το υπόλοιπο της ημέρας.
kakokairiagaia



Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και κατά τόπους τα 8 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι νοτιοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς έως ίδιας έντασης. Στον χάρτη 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος την Κυριακή 11/12 αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή τους.

gaia



83 κλήσεις σε όλη τη χώρα στην Πυροσβεστική - Βροχές το πρωί και στην Αττική

Από νωρίς το πρωί έβρεχε έντονα σε αρκετές περιοχές της Αττικής και προβλέπεται ο καιρός να παραμείνει ασταθής καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.  Η Πυροσβεστική δέχτηκε δύο κλήσεις για κοπές δέντρων.



Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα. Μήνυμα από το 112 έλαβαν χθες βράδυ κάτοικοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία, που τους προειδοποιεί για έντονες καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους ως σήμερα το μεσημέρι.


Νωρίτερα μήνυμα από το 112 είχαν λάβει και οι κάτοικοι σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ήπειρο, Αμφιλοχία και Αιτωλοακαρνανία.

Μια γυναίκα από τους Παξούς κατέληξε μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς η κακοκαιρία δημιούργησε καθυστέρηση στη διακομιδή της σε νοσοκομείο.

Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων, δημιουργούν προβλήματα μετακίνησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει το νότιο τμήμα της Κέρκυρας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά σε όλη τη χώρα από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ήδη από χθες  προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα Ιωάννινα

Λόγω εκδήλωσης ισχυρών ανέμων συνοδεία βροχοπτώσεων, από εχθές Σάββατο 10-12-2022 έως και σήμερα Κυριακή 11-12-2022 και Ω/06:30, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 83 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων, στις κάτωθι περιοχές της χώρας:

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 για κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 28 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 11 για κοπές δέντρων και 1 για άντληση
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 9 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5 για κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 1 για κοπή δέντρου
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "GAIA" προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι και σήμερα Κυριακή (11-12-2022) τη νύχτα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Κυριακή 11-12-2022, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες.

β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα.

γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.

δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή (09-12-2022), ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέχει από νωρίς το πρωί στην Αττική - 83 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για προβλήματα σε όλη τη χώρα

Μουντιάλ 2022: Η Γαλλία για το repeat, η αγγλική αυτοκτονία, η πορτογαλική γκρίνια και ένα Μαρόκο για ψηλά

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ακροπόλεως – Ζημιές σε τρία περιπολικά – Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης