Σε έξαρση οι εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού - Με βραδύ ρυθμό ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Σε έξαρση οι εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού - Με βραδύ ρυθμό ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ανάρπαστα στα φαρμακεία αντιπυρετικά, σιρόπια, καραμέλες και βιταμίνες - Με βραδύ ρυθμό ο αντιγριπικός εμβολιασμός

farmakopoios_arthro
Αυξημένη ζήτηση έχουν τα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα για την καταστολή των συμπτωμάτων των εποχικών ιώσεων στα φαρμακεία. Τόσο στα φαρμακεία της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα, καραμέλες για τον πονόλαιμο και διάφορες βιταμίνες. Στο αντίποδα, περιορισμένη είναι η ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια.

«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, ο οποίος συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».

Αυξημένη ζήτηση των προαναφερόμενων σκευασμάτων καταγράφεται και στα φαρμακεία της Αττικής. «Κάθε τέτοια εποχή, που ιώσεις του αναπνευστικού είναι σε έξαρση, παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης αντιβηχικών, αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών και άλλων τέτοιων σκευασμάτων. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε σκεύασμα πρέπει να χορηγείται σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο. Ας μην γινόμαστε λοιπόν γιατροί του εαυτού μας αγοράζοντας από το διαδίκτυο φάρμακα, κι ας συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν λεπτομερώς κάθε σκεύασμα και πως πρέπει να ληφθεί προκειμένου να κατασταλεί το οποιοδήποτε σύμπτωμα», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές συμπληρώνει αναφορικά με την έξαρση των εποχικών ιώσεων ότι «σαφώς η εποχή, με τις απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, ευνοεί την εμφάνιση των ιώσεων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα οποία-κυρίως η χρήση μάσκας-μας προστάτευαν όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και την γρίπη».

Αυξημένα, όμως, είναι και τα κρούσματα COVID-19 που επιβεβαιώνονται με τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, «πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό».

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασια από τις ιώσεις

Με αφορμή την έξαρση των εποχικών ιώσεων οι ειδικοί υπενθυμίζουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να τις αποφύγουμε, που είναι οι εξής:
Κλείσιμο
-Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

Με αργό βηματισμό ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή, με δειλά βήματα προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κωνσταντίνο Λουράντο να σημειώνει ότι «τα φαρμακεία πανελλαδικά έχουν προμηθευτεί επαρκή αριθμό αντιγριπικών εμβολίων. Όμως, οι πολίτες λόγω και του καλού καιρού αναβάλουν για αργότερα τον εμβολιασμό τους έναντι της γρίπης».

Όμως όπως εξηγεί ο κ. Λουράντος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να γίνει την τρέχουσα περίοδο ώστε να έχει χρόνο ο οργανισμός να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα και να είναι θωρακισμένος έναντι του ιού, όταν αυτός κάνει εντονότερη την παρουσία του τέλη του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα. «Το νέο τετραδύναμο εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης είναι αποτελεσματικό και προσφέρει επαρκή προστασία για όλη την περίοδο της κυκλοφορίας του ιού. Μην περιμένετε λοιπόν να χειμωνιάσει για να κάνετε το εμβόλιο. Κάντε το τώρα», συμβουλεύει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

Ενώ με τη σειρά του και ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης συμπληρώνει ότι «το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, και οι πολίτες δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους ο οποίος τους θωρακίζει έναντι του ιού της γρίπης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ακάρ ζήτησε διάλογο, επανέλαβε απειλές και προσκάλεσε Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία

Οι φρικιαστικές στιγμές της 12χρονης για 120 ημέρες στα χέρια του Ηλία Μίχου - Οι δύο καταθέσεις της


Ο Γεράσιμος Γεννατάς αποκάλυψε τον λόγο που δεν θέλει να μιλάει για τον γιο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης