Εύα Καϊλή: Η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη

Εύα Καϊλή: Η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Δημήτρη Δανίκα: «Οι συνεργασίες γίνονται μετά τις εκλογές βάσει προγράμματος, βάσει ποσοστού των κομμάτων, αλλά και αξιοπιστίας του καθενός»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kaili_danikas_thema_xr
Η Εύα Καϊλή, από θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο και με ειδίκευση στα θέματα τεχνολογίας που αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες, δηλώνει ότι η χώρα «δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη». Τονίζει δε ότι οι συνεργασίες γίνονται μετά τις εκλογές «βάσει του προγράμματος, βάσει των ποσοστών των κομμάτων και βάσει της αξιοπιστίας του καθενός», ενώ σημειώνει ότι η πόλωση που καλλιεργείται από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε «πιο δυνατό» και διεκδικεί πλέον ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.
DSC_4096

Το όνομά της βρέθηκε στον αφρό της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, όταν το κόμμα της εξέφρασε -μέσω ανώνυμων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη- δυσαρέσκεια για τη στάση της σε μία ψηφοφορία μεταξύ των αντιπροέδρων για μία θέση γραμματέα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια εξηγεί ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τα κομματικά όργανα για τη στάση της, που δεν ήταν προσωπική, αφού την ακολούθησε και η Ιταλίδα αντιπρόεδρος, που ανήκει επίσης στη σοσιαλιστική ομάδα. Ξεκαθαρίζει δε ότι οι φήμες και οι διαρροές για τη στάση της είναι μία απόπειρα διχασμού του ΠΑΣΟΚ που θα αποτύχει και δηλώνει ότι εργάζεται ακατάπαυστα για να στηριχθεί ο νέος πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η αρχή της συνέντευξης αφορούσε τα προσωπικά της δεδομένα, όταν μου μίλησε, περιχαρής, για την «μπουμπού».
kaili_thema_in__2_

«Η μπουμπού, η Αριάδνη, τώρα 19 μηνών, το πρώτο μου παιδί»

-Αριάδνη;
«Θέλαμε ένα όνομα να έχει μια ωραία ιστορία. Εγώ ήθελα αρχαιοελληνικό. Ο Φραντσέσκο, ο σύντροφός μου, ήθελε ένα όνομα που να μην ακούγεται δύσκολα στην Ιταλία. Ετσι καταλήξαμε στο Αριάδνη. Το οποίο στα ιταλικά μεταφράζεται ως Αριάννα».

-Πρέπει να κολυμπάς σε πελάγη ευτυχίας.
«Κάθε μέρα, όλη μέρα».

-Είσαι ερωτευμένη;
«Ναι, πολύ - και με την κόρη μου και με τον μπαμπά της».

-Με αυτή τη σειρά;
«Ναι, τώρα με αυτή τη σειρά. Κάθε μέρα που περνάει, αλλάζει και η οπτική μου στα πράγματα. Οταν μου έλεγαν οι γονείς μου πόσο αλλάζουν όλα με τα παιδιά, η ερμηνεία που εγώ έδινα ήταν περισσότερο στον τρόπο ζωής. Αυτό όμως άλλαξε. Και αλλάζει όταν ξαφνικά συναντάς γονείς παιδιών, τότε καταλαβαίνεις τις αγωνίες τους, τη χαρά τους, την περηφάνια τους».

-Δεύτερο παιδάκι;
«Θα ήθελα».

-Αγοράκι;
«Ναι, αν θα μπορούσα να επιλέξω. Ομως τα κοριτσάκια έχουν μια γλύκα διαφορετική».
DSC_4092

Γιατί υπέρ κεντροδεξιού στο Ευρωκοινοβούλιο
-Να σου πω κάτι; Πάντα πίστευα και είμαι υπέρ συνεργασιών, συναινετικών προσπαθειών, πάντα οπαδός της κοινής λογικής. Υπάρχουν πράγματα σοβαρά που η λύση τους δεν έχει σχέση με το χρώμα της κομματικής τους παράταξης. Οπως, ας πούμε, το ψηφιακό κράτος που κάνει τη ζωή του απλού πολίτη πιο εύκολη. Υπέρ συνεργασιών λοιπόν.
«Εχει γίνει στην Ελλάδα, στα πολύ δύσκολα. Είναι ανάλογα τη χώρα και τη χρονική στιγμή. Δεν είναι απαραίτητο ότι μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας σού δίνει σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, αλλά όταν χρειάστηκε να κυβερνηθεί, έγινε».

-Θα επανέλθω αργότερα σε αυτό. Το τελευταίο που λαμβάνω από φήμες και διαρροές έχει να κάνει με τη δική σου ψήφο σχετικά με την εκλογή γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου. Γιατί δεν ακολούθησες την γραμμή της Ευρωομάδας σας;
«Στην πραγματικότητα δεν ήμουν μόνη. Το ίδιο έκανε και η Ιταλίδα αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. H απόφασή μου ήταν πολιτική. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι μικροπολιτική και ρηχή. Τέσσερα σημαντικά σημεία αξίζει να αναφερθούν».

-Ποια;
«Το πρώτο ότι η Σοσιαλδημοκρατική ομάδα πρότεινε αρχικά έναν Γερμανό για τη θέση που είχε επί 13 χρόνια επίσης ένας Γερμανός. Το δεύτερο ότι η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών δεν κατέβασε υποψήφιο γι’ αυτή τη θέση. Και αποφάσισε αποχή για να κερδίσει χρόνο. Το τρίτο, ότι αυτή η απόφαση για αποχή θα οδηγούσε σε πλήρη απομόνωση την πολιτική μας ομάδα. Και τέλος, ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους, όλοι από την Κεντροδεξιά, ο Ιταλός, κατά την εκτίμησή μου, ήταν ο πιο ικανός γι’ αυτή την ισχυρή θέση».

-Αναγκαστικά κατέληξες σε αυτή την επιλογή;
«Μπροστά μας είχαμε δύο επιλογές, είτε να ακολουθήσουμε τη λογική ενός αδιεξόδου και επομένως την απώλεια επιρροής της πολιτικής μας ομάδας στις εξελίξεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Είτε να ψηφίσουμε έναν εκ των τεσσάρων δίνοντας μια διέξοδο στην ομάδα μας. Γιατί αν είχαμε ακολουθήσει τον δρόμο του αδιεξόδου, θα είχαμε χάσει κάθε ίχνος επιρροής εντός του Ευρωκοινοβουλίου στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει».

-Μπας και το κόμμα σου έχει δυσαρεστηθεί απ’ αυτές τις επιλογές σου; Μπας και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται μ’ αυτές τις επιλογές για να τις αξιοποιήσει και να διχάσει;
«Ακούω και διαβάζω γι’ αυτές τις δήθεν διαρροές και φήμες. Η απόπειρα να διχαστεί και να χειραγωγηθεί το ΠΑΣΟΚ θα τους βόλευε. Αλλά και πάλι θα αποτύχουν. Εργάζομαι ακατάπαυστα για να ισχυροποιηθεί το κόμμα και να στηριχθεί ο νέος πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης».
Κλείσιμο
kaili_thema_in__1_

-Ξέρεις τι πιστεύω; Συνήθως ο εχθρός και ο αντίπαλος βρίσκονται εντός των κομματικών τειχών.
«Μπορεί, αλλά εν προκειμένω εχθρός όλων είναι η πολιτική αστάθεια και εκείνοι που επιδιώκουν τη μη κανονικότητα. Οσοι, για παράδειγμα, δεν βρήκαν κάτι να πουν για τα ψέματα του Ερντογάν. Ο αντίπαλος δεν είναι εντός ΠΑΣΟΚ, αν εννοείς κάτι τέτοιο. Αυτό που νοιάζει τον κόσμο είναι η ακρίβεια, το να μπορούν να παρέχουν τα βασικά οι γονείς στα παιδιά τους. Και η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη. Ούτε η λύση θα έρθει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει σοβαρά μέτρα για την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ακόμη δεν αποφάσισε ποιο είναι το παραγωγικό μας μοντέλο. Ελπίζει πάντα στα ωραία καλοκαίρια και τον τουρισμό, έχοντας παραμελήσει την προετοιμασία για τους δύσκολους χειμώνες. Η συσσώρευση χρέους και ο εκ νέου δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν επιτρέπονται, δεν πρέπει να επιστρέψουν ούτε σαν εφιάλτης. Και θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποκλειστική ευθύνη για τις σημερινές επιλογές».

-Για μια στιγμή, όλα αυτά ακούγονται σαν κομματική ρητορική. Τι ακριβώς εννοείς με τη φράση «δύσκολοι χειμώνες»;
«Εννοώ ότι πρέπει να επιταχύνουμε όλα τα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ξανά κόμβο ενεργειακό με τεράστια επιρροή ως ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό θα μας καταστήσει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και εθνικά ασφαλείς. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας μάς αφορά όλους και οι συνέπειές του είναι αναπόφευκτες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες μόνοι μας, αλλά και παράλληλα μαζί με τους συμμάχους μας».
DSC_4157

-Πιο συγκεκριμένα, σε ποιες πρωτοβουλίες αναφέρεσαι;
«Επρεπε να έχουμε αποφασίσει τα κονδύλια που δίνονται από το ταμείο ανθεκτικότητας της Ευρώπης να κατευθυνθούν προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Με μεγάλα έργα υποδομών για τους δύσκολους χειμώνες. Δηλαδή η Ελλάδα, παρά τα βήματα που γίνονται, για παράδειγμα στα ψηφιακά, έπρεπε ήδη να είχε αποκτήσει υποδομές στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αν και η Ευρώπη έρχεται και επενδύει με μεγάλες καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έπρεπε γενναία να στηρίξει εγκαίρως έργα υποδομών, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν χώρο άκρως προνομιακό για την πατρίδα μας».

-Ολοι στον χώρο λαμβάνουν και διακινούν «μηνύματα» και πληροφορίες περί των «δεξιών» προτιμήσεων της Εύας Καϊλή, δηλαδή υπέρ συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία...
«Αστειότητες και δεν σχολιάζω όλες αυτές τις δήθεν διαρροές. Το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα. Εκεί, θεσμικά, θα συζητήσουμε. Κάθε φορά ενημερώνω την παράταξή μου στα κρίσιμα ζητήματα. Και το ίδιο έκανα και την ημέρα της ψηφοφορίας, σε περίπτωση που αμφιβάλλει κανείς. Τι δουλειά έχω εγώ στη Ν.Δ. και για ποιο λόγο;
Από τα δεκαπέντε μου στα μαθητικά κινήματα, στο πανεπιστήμιο μέχρι και σήμερα, οι αρχές μου πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου. Για ένα Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ».
DSC_4155

-Ολα αλλάζουν, οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές...
«Πάντα όμως ο διάλογος και η αμφισβήτηση είναι απαραίτητα “όπλα” για την παραγωγή μιας σύγχρονης πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Και για τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ενισχύοντας διαρκώς το κοινωνικό μας κράτος. Ακόμη και για τις υποκλοπές και τα λογισμικά παρακολούθησης, υπενθυμίζω ότι η υπηρεσία ελέγχου των συσκευών για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε με δική μου πρωτοβουλία. Οταν μάλιστα ρωτήθηκα αν οφείλει η επιτροπή να συζητήσει την ελληνική υπόθεση, είπα ότι είναι αποφασισμένο αυτό και ότι είμαστε σε συνεννόηση να γίνει, αν όχι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι λίγες μέρες ονομάστηκαν “σαμποτάζ”. Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έχω αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η υπηρεσία μας να γίνει διαθέσιμη και σε συνεργάτες πολιτικών, αλλά και σε δημοσιογράφους που έχουν λόγο να πιστεύουν ότι έχει παραβιαστεί το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών τους. Αυτά είναι δικαιώματα αναφαίρετα στη Δημοκρατία μας και παρά τις εξελιγμένες τεχνικές η μάχη μας για κάθε πολίτη είναι διαρκής».

-Η τεχνολογία των παρακολουθήσεων είναι ένα βήμα μπροστά από την άμυνα σε αυτές...
«Μπορεί η τεχνολογία να σου επιτρέπει να κάνεις τέτοιες παρακολουθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των πολιτών στο απόρρητο. Επομένως, η υπόθεση Ανδρουλάκη πρέπει να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή μέχρι τέλους».
kaili_thema_in__3_

Τα διλήμματα των συνεργασιών

-Συνεργασία με Νέα Δημοκρατία ή με ΣΥΡΙΖΑ, ιδού το δίλημμα. Οπως και με τον Αμλετ, «to be or not to be»...
«Δεσμευτήκαμε για αυτόνομη πορεία. Οι συζητήσεις συνεργασιών γίνονται μετά τις εκλογές, βάσει προγράμματος. Χωρίς να είναι αυτοσκοπός. Καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη. Ωστόσο, βλέπουμε πολλές κυβερνήσεις συνεργασίας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η διαρκής προσπάθεια πόλωσης μέσω τεχνητών διλημμάτων δείχνει πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει πιο δυνατό. Και τους ανησυχεί αυτό. Αλλά και ο λαϊκισμός. Από όπου και αν προέρχεται. Ομως η σύγκρουση με την πραγματικότητα φέρνει και πάλι τις δυνάμεις ευθύνης ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου».

-Η απάντηση είναι γενική, ξεγλιστράς με τη γνωστή κομματική ρητορική...
«Τι να σου πω; Εξαρτάται. Πρέπει ο κόσμος στις επόμενες εκλογές να στείλει τα μηνύματά του. Εξαρτάται από τα ποσοστά που κάθε κόμμα θα έχει πάρει».

-Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων είναι συγκεκριμένα. Ο Κυριάκος πάνω-κάτω 34%, εσείς με 12%. Και κάτι ακόμα. Οι συνεργασίες σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι γεγονός. Να μην αναφέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τις ξέρεις. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία η κυβέρνηση αποτελείται από πέντε κόμματα.
«Κι εμείς είχαμε στο παρελθόν συνεργαστεί. Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες μνημονιακές συνθήκες. Αν στο μέλλον δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης, τότε πρέπει να συζητήσουμε βάσει προγράμματος. Από τη μια πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την εθνική ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Και από την άλλη, την αξιοπιστία κάθε κόμματος. Εννοώ την αξιοπιστία του κάθε στελέχους. Εννοώ συζητήσεις βάσει του προγράμματος. Εννοώ, και το τονίζω αυτό, χωρίς να παραμελούμε τα στελέχη της παράταξης τα οποία έμειναν σταθερά στο κόμμα στα πιο δύσκολα και πέτρινα χρόνια. Και με αυτά τα στελέχη πρέπει να συναποφασίσουμε».
DSC_4136

-Δεν είναι τραβηγμένο το τρίτο κόμμα να θέτει ως όρο συνεργασίας το όνομα του μέλλοντος πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Και δεν είναι λογικό και αυτονόητο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό, να λαμβάνει το χρίσμα;
«Αλλάζουν τόσο γρήγορα τα δεδομένα που κάθε πρόβλεψη είναι λάθος. Τα ποσοστά μας θα αυξηθούν. Ισως το ΠΑΣΟΚ να είναι ο ρυθμιστής».

-Δεν απάντησες. Μα επειδή μπορεί να είναι ο ρυθμιστής, ένας λόγος να σεβαστεί την κοινή λογική. Ο πρώτος, αυτός και πρωθυπουργός. Ελεος...
«Αν το τρίτο κόμμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας πρέπει να ζυγιστούν το αποτέλεσμα, τα πρόσωπα, η αξιοπιστία τους και τα στελέχη. Θα φανεί εκείνη τη στιγμή. Εχει συμβεί κι αυτό».

-Επιμένω πως ένας τέτοιος όρος είναι τραβηγμένος.
«Δεν χρησιμοποιώ αυτό τον χαρακτηρισμό. Θεωρώ πως είναι μια ενδεχόμενη στρατηγική. Αυτό το καθορίζει ο πρόεδρος με τα στελέχη του. Εχουμε διαδικασίες. Πάντως, και για να κλείνω, αυτή την ερώτηση και την απάντηση την αφήνω για μια επόμενη συνέντευξή μας».

Ειδήσεις σήμερα

Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τελειώνουν τα «θαύματα» του παπα-Δημήτρη;

Ρωσία: 25χρονος πυροβόλησε εξ επαφής στρατολόγο - «Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο» - Δείτε βίντεο

Γιώργος Λιάγκας: Αποχαιρέτησε τη Δούκισσα Νομικού από το «Πρωινό» σε… 54 δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης