F16 Viper: Αυτά είναι τα συστήματα που τοποθετήθηκαν στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας

F16 Viper: Αυτά είναι τα συστήματα που τοποθετήθηκαν στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι παραδόσεις μαχητικών στην ΕΑΒ συνεχίζονται - Και οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της Τανάγρας είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη που αναβαθμίζονται - Το 2027 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

viper-air-arthro
Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 αναβαθμισμένα στην εκδοχή Viper.

Τα αεροσκάφη επανεντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία με αναβαθμισμένες δυνατότητες και είναι όντως από τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν σήμερα από κοινού στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως».

Συγκεκριμένα, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ραντάρ AESA APG-83

- Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

- Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

- Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

- Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

- Δυνατότητα Link-16

Οι αναβαθμίσεις των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin.
f16-paralavi__5_
f16-paralavi__4_
f16-paralavi__2_

Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων, ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων.

Οι αναβαθμίσεις των F-16 σε Viper, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχουν φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, τα προγράμματα της Lockheed Martin οδήγησαν σε περισσότερες από 350 νέες προσλήψεις στην ΕΑΒ από το 2021, περισσότερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια ολόκληρη δεκαετία.

Το ιστορικό

Κλείσιμο
Tο πρώτο προς αναβάθμιση F-16 εντάχθηκε στην ΕΑΒ τον Φεβρουάριο του 2020. Το αεροσκάφος ήταν έτοιμο για δοκιμαστικές πτήσεις στις αρχές του 2021. Ακολούθως, πέταξε με προορισμό τις ΗΠΑ για περισσότερες πτητικές και επί εδάφους δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2021.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 εντάχθηκαν και άλλα αεροσκάφη, τα οποία ολοκλήρωσαν τις πτητικές δοκιμές φέτος το καλοκαίρι.

Οι παραδόσεις στην ΕΑΒ συνεχίζονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της Τανάγρας είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη και εργασίες αναβάθμισης.

Η αναβάθμιση και των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.
Παναγιωτόπουλος: Σε νέα εποχή οι Ένοπλες Δυνάμεις


Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά την παραλαβή των δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F16 Viper από την Πολεμική Αεροπορία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία πολύ σημαντική μέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, καθώς εδώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης (που συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ, συνεργαζόμενοι βέβαια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) κι επίσης παρουσία σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, έγινε η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 εκδοχής “Viper”, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους F-16 αυτή τη στιγμή στον κόσμο, από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία.



Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να επαυξήσει αυτό το έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά αεροσκάφη εκδοχής “Viper” που τελικά θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα την καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρή.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του μέσα και θα επαυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνολική ισχύ της.
f16-paralavi__7_
f16-paralavi__6_
f16-paralavi__5_

Άρα η σημερινή μέρα είναι άλλο ένα ορόσημο στην συνολική προσπάθεια που κάνουμε συστηματικά και μεθοδικά εδώ και κάποια χρόνια να αναβαθμίσουμε συνολικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Να επαυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ τους με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και την επαύξηση του ρόλου τους ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου, παρόχου σταθερότητας και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο πρόγραμμα αυτό. Ασφαλώς και στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις είχαμε τη χαρά να συγχαρούμε τους δύο πρώτους πιλότους των δύο πρώτων “Viper”. Κι ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην “Lockheed Martin”, η οποία διά εκπροσώπων της βοήθησε στην εξέλιξη και τη διεκπεραίωση αυτού του προγράμματος.

Τώρα πλέον θα έχουμε σταθερή ροή αεροσκαφών που θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι να φτάσουμε το συνολικό αριθμό των ογδόντα τριών. Τη στρατηγική αυτή η σχέση της “Lockheed Martin” με την ΕΑΒ που αντανακλά τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επιβεβαίωσε εδώ και με την παρουσία του σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κοντά μας σε αυτή την τελετή.

Πάμε λοιπόν σε ακόμα περισσότερα, ακόμα καλύτερα, για την συνολική αναβάθμιση, την νέα εποχή στην ουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας»



Δείτε βίντεο: Στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας τα πρώτα F-16 Viper 
Στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας τα πρώτα F-16 Viper




Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην τελετή παραδόσεως δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.


viper0001
viper0002
viper0003
viper0004
viper0005
viper0006
viper0007
viper0008
viper0009
viper00010
viper00011
viper00012



Ειδήσεις σήμερα:

O Τσαβούσογλου απειλεί: Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες

Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: Έβαλε με σύριγγα την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα από τη γαστροστομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης