Κορωνοϊός: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία - Ατομική ευθύνη για τη μάσκα, πιθανό να μην είναι υποχρεωτικό το self test

Κορωνοϊός: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία - Ατομική ευθύνη για τη μάσκα, πιθανό να μην είναι υποχρεωτικό το self test

H καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστίνα Ψαλτοπούλου, εξήγησε τα νέα πρωτόκολλα που αναμένεται να εφαρμοστούν

sxoleio-mak3
Καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας για να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, ήδη έχει ξεκινήσει η κουβέντα αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρα Ψαλτοπούλου εκτίμησε ότι «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες».

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5-3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα, προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ακόμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να μην υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test. «Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ  «τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

Κλείσιμο

«Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές, έτσι ώστε και το εμβόλιο να γίνεται μια φορά άπαξ, προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε αρκετά θωρακισμένοι εφόσον έχουμε κάνει την 3η δόση (του εμβολίου) και τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας αν έχουν κάνει την 4η δόση. Αν δεν έχουν κάνει την 4η δόση, καλό είναι να την κάνουν. Τώρα περιμένουμε βέβαια προς τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο να κυκλοφορήσει, εφόσον εγκριθεί και στη χώρα μας, ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο».

«Δεν πρέπει να αμελήσουμε όμως αν είμαστε σε αυτές τις ηλικίες και έχουμε προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούμε τώρα, εφόσον αυτό που διαθέτουμε είναι αποτελεσματικό ως προς τη βαριά νόσηση» συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε «ένα άτομο 3ης και 4ης ηλικίας μπορεί να έχει και προβλήματα υγείας οπότε είναι αρκετά εύθραυστο, ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλους ιούς. Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς έχουμε φτάσει στην ατομική ευθύνη αλλά ακόμα περισσότερο αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν».

«Μπορεί να υπάρχουν τα πανηγύρια, οι διακοπές, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτά είναι τα πιο ευάλωτα άτομα για σοβαρή νόσηση. Η μάσκα είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή που έχουν να προστατευτούνε όπως και γρήγορο τέστινγκ αν δούνε ότι κάποιος γύρω τους νόσησε ή έχει συμπτώματα. Πλέον υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που μπορούν να βοηθούν σε αρχικό στάδιο έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση», υπογράμμισε.

«Το πρόβλημα το κορωνοϊού είναι ότι μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προ συμπτωματικό στάδιο ή και κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει», σημείωσε ακόμη ενώ αναφερόμενη στα παιδιά και τους εφήβους είπε ότι «το περνάνε με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, δυστυχώς όμως και στη χώρα μας και διεθνώς δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις παιδιών τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση».



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Μεγάλος υδροστρόβιλος στην Χαλκιδική

Πάνω από 1.000 τουρίστες είδαν την αλλαγή της προεδρικής φρουράς - Βίντεο και φωτογραφίες

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Πώς θα κάνουμε 15αύγουστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης