Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το βραβείο Nelson Mandela 2020 του ΟΗΕ

Η τελετή απονομής έγινε σε πανηγυρική συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη – Το βραβείο δίδεται κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας με αναγνωρισμένη προσφορά στην ανθρωπότητα

nelson-mandela34
Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Nelson Mandela 2020 του ΟΗΕ στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη , τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.

Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί την ύψιστη αναγνώριση για την ανθρωπιστική προσφορά παγκοσμίως και δίδεται κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας με αναγνωρισμένη προσφορά στην ανθρωπότητα. Η τελετή απονομής, που είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε φέτος με κάθε επισημότητα στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

«Αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου»

Η κυρία Βαρδινογιάννη παρέλαβε το σπουδαίο αυτό Βραβείο με μεγάλη συγκίνηση, αλλά και ταπεινότητα σημειώνοντας πως ανήκει στα χιλιάδες παιδιά με καρκίνο που έχουν κερδίσει τον αγώνα για ζωή:

«Αυτή η εξαιρετικά σημαντική διάκριση αποτελεί αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου και του έργου του Ιδρύματός μου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Πραγματική τιμή για μένα, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και τον ελληνικό λαό, που στήριξαν το έργο και τις ανθρωπιστικές μου προσπάθειες. Αυτό το βραβείο ανήκει στα χιλιάδες παιδιά που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια. Παιδιά από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Αφρική και όχι μόνο, είναι οι καθημερινοί μας ήρωες».

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη σημείωσε πως η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί για την ίδια και μια μεγάλη δέσμευση να συνεχίσει να προσφέρει ακολουθώντας τα βήματα του σπουδαίου Nelson Mandela: «Στα 35 χρόνια δράσης μου προσπάθησα πάντα να προσφέρω υπηρεσία στην ανθρωπότητα, να «κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων», όπως είπε ο Mandela στα σοφά του λόγια. Ο Nelson Mandela άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, άλλαξε την ανθρώπινη νοοτροπία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δύναμη της ψυχής του, τα οράματά του και οι αξίες του ας καθοδηγήσουν τα βήματά μας. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτού του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε όμως και στα παιδιά μας, στον πολιτισμό μας, στους συνανθρώπους μας και στην ίδια τη ζωή».

vardinogianni_un
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
vardinogianni_un5





Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν

Μαζί με την κυρία Βαρδινογιάννη βραβεύτηκε και ο Dr Morissanda Kouyate, Υπουργός Εξωτερικών της Γουινέας ο οποίος έχει αγωνιστεί για την προστασία των γυναικών από τη βία στην Αφρική.

Τα Βραβεία παρέδωσαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κύριος Abdulla Shadid και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού κυρία Amina Mohammed, οι οποίοι συνεχάρησαν την κυρία Βαρδινογιάννη με θερμά λόγια για το ανθρωπιστικό της έργο και τον αγώνα της ενάντια στον παιδικό καρκίνο.

vardinogianni_un3
Ο Πρίγκιπας Χάρυ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ



Κεντρικός ομιλητής ο πρίγκιπας Χάρι

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής για τη Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela ήταν Πρίγκιπας Χάρυ, Δούκας του Σάσσεξ, ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή: «Μπορούμε να παραδοθούμε στην απάθεια και την απόγνωση ή να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Mandela. Μπορούμε να βρούμε νόημα και σκοπό στον αγώνα. Μπορούμε να φορέσουμε τις αρχές μας ως πανοπλία. Ακούστε τη συμβουλή που έδωσε κάποτε ο Μαντέλα στον γιο του, "να μην εγκαταλείψει ποτέ τη μάχη ακόμη και την πιο σκοτεινή ώρα". Και να βρούμε ελπίδα εκεί που έχουμε το θάρρος να την αναζητήσουμε. Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela, καθώς μια νέα γενιά ενηλικιώνεται, μια γενιά που δεν γνώρισε την ηγεσία του Mandela, ας δεσμευτούμε να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε τη ζωή και την κληρονομιά του κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά το χρόνο. Επειδή αν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το δικό μας κουράγιο, όπως ακριβώς έκανε εκείνος, αν μπορούμε να δούμε ο ένας την ανθρωπιά του άλλου, όπως ακριβώς έκανε, μια καλύτερη μέρα θα είναι πραγματικά στον ορίζοντα».

Παράλληλα, για το έργο και την παρακαταθήκη του Nelson Mandela μίλησαν ο Υπουργός της Κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής κύριος Mondli Gungubele, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κύριος Eric Adams καθώς και εκπρόσωποι των αφρικανικών κρατών, των κρατών Ασίας-Ειρηνικού, των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και των Δυτικών Χωρών.

Την λαμπρή τελετή παρακολούθησαν στην κατάμεστη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης εκπρόσωποι των 193 Κρατών-Μελών του Οργανισμού, οι οποίοι τίμησαν τη μνήμη του Nelson Mandela, ενώ την χώρα μας εκπροσώπησε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.


vardinogianni_un1
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της στην Αίθουσα Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
vardinogianni_un2
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Abdulla Shadid
vardinogianni_un4
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Amina Mohammed


Ειδήσεις σήμερα:

Έρολ Μάσκ: Κάντε με δωρητή σπέρματος να γίνει η «νέα γενιά Έλον»


Αφέθηκε ελεύθερος ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος που είχε συλληφθεί στο Κονγκό


Εμβολιασμoύς και μάσκες τώρα ζητά ο ΠΟΥ για να αποφύγουμε τα χειρότερα το φθινόπωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης