Στα χέρια της ΕΛΑΣ η «μαφία του λουκουμά»: Xτυπούσαν αλλοδαπούς για να πουλάνε τα γλυκά σε παραλίες της Χαλκιδικής

Στα χέρια της ΕΛΑΣ η «μαφία του λουκουμά»: Xτυπούσαν αλλοδαπούς για να πουλάνε τα γλυκά σε παραλίες της Χαλκιδικής

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών σε 19 παραλίες - Το δίκτυο είναι τόσο ευρύ που η Αστυνομία περιμένει νέο «κύμα» αλλοδαπών που θα δράσουν για λογαριασμό μεγαλύτερων «κεφαλών»

loukoumades-paralia3
Στα «χέρια» της Αστυνομίας βρίσκεται κύκλωμα εκβιαστών (εγκληματική οργάνωση) που εξανάγκαζε αλλοδαπούς να πουλάνε λουκουμάδες σε παραλίες της Χαλκιδικής. Προφυλακιστέος ο 39χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, επισταμένη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της ίδιας Διεύθυνσης και του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, οδήγησε στην ταυτοποίηση των στοιχείων ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δώδεκα (12) συνολικά ημεδαπών ηλικίας 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης Νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων. Πρόκειται για 39χρονο ημεδαπό – διευθύνοντα εγκληματικής ομάδας και τέσσερα (4) μέλη της ομάδας, καθώς και επτά (7) ακόμα, κατά περίπτωση, συνεργούς του 39χρονου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 39χρονος είχε συγκροτήσει και διεύθυνε εγκληματική ομάδα, μέλη της οποίας αποτελούσαν τέσσερις (4) εκ των παραπάνω. Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της ομάδας, εξανάγκαζε αλλοδαπούς να εργάζονται για λογαριασμό του ως πωλητές πρόχειρων γευμάτων (λουκουμάδων), άνευ άδειας αρμόδιας αρχής, σε δεκαεννέα (19) παραλίες της Χαλκιδικής.

Προκειμένου να κατέχει και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα επικερδέστερα σημεία πολυπληθών παραλιών, μεταχειρίζονταν εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε επτά (7) τουλάχιστον περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας μεταχειρίστηκαν απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, προκάλεσαν σωματικές βλάβες και χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα σε βάρος έτερων πωλητών πρόχειρων γευμάτων, ιδιοκτητών παράκτιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας (security).

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, ο 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα με τη συνδρομή συνεργών του, σε περιοχή της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2021 (σχετ. το από 28-07-2021 Δ.Τ.). Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) εκ των συνεργών στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Κλείσιμο
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος με τη συνδρομή δύο συνεργών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, λόγω προσωπικών διαφορών, μεταχειρίστηκε απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ιδιοκτητών και υπαλλήλων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας του, απαιτώντας να παρέχει ο ίδιος «προστασία» ή την παύση της λειτουργίας του.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης, ότι ο 39χρονος σε μία περίπτωση ανέλαβε την εκβιαστική διατήρηση παράνομα εισπραχθέντων ποσών από δύο (2) ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι τελευταίοι να διατηρήσουν στην κατοχή τους χρηματικό ποσό που απέσπασαν από πελάτισσα με πρόβλημα υγείας, ενώ με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους ανωτέρω ιδιοκτήτες της επιχείρησης δύο (2) ακίνητα της ίδιας πελάτισσας. Επίσης, σε δύο (2) ακόμη περιπτώσεις ανέλαβε την εκβιαστική είσπραξη ποσών για λογαριασμό έτερων ατόμων.

Τέλος, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ένας συνεργός του τον προμήθευσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο και φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ενώ έτερος συνεργός, απέκρυψε για λογαριασμό του ένα πιστόλι.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και αποφασίσθηκε η προφυλάκιση του 39χρονου και η επιβολή περιοριστικών όρων καταβολής χρηματικής εγγύησης, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφανίσεως στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους, σε βάρος των λοιπών κατηγορουμένων, κατά περίπτωση.


Πώς δρούσε η «μαφία του λουκουμά» στη Χαλκιδική 


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας πως σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 12 ημεδαπών ηλικίας 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης Νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων, έφερε ένα «κύμα» αισιοδοξίας στη ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τυχόν νέα περιστατικά.

Να τονιστεί, πως από την «Μαφία του Λουκουμά» συνελήφθησαν ένας 39χρονος ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, 4 μέλη της ομάδας και 7 συνεργοί του 39χρονου, οι οποίοι εξανάγκαζαν αλλοδαπούς να πωλούν λουκουμάδες σε παραλίες της Χαλκιδικής, να παρέχουν προστασία σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο…

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του GRTimes.gr τα προβλήματα με την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ήταν πολλαπλά και διαχρονικά, διότι δρούσαν σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και ιδίως στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας.

Επιπλέον, μετά την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται πως η εγκληματικότητα από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έχει μειωθεί… τουλάχιστον για την ώρα.

«Πιστεύουμε πως θα τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις νέα μέλη, διότι δεν θεωρούμε πως θα σταματήσει τελείως η συγκεκριμένη σπείρα τη δράση της. Το φαινόμενο θα εμφανιστεί ξανά και ουσιαστικά τις κινήσεις θα τις κάνουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τις κλοπές σε αυτοκίνητα, χρυσαφικά και διαρρήξεις σπιτιών. Ουσιαστικά παίρνουν την λεία και την εξαργυρώνουν σε τηλέφωνα και χρυσό και έπειτα φεύγουν για άλλα μέρη» τονίζουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές στο GRTimes.gr.

Συν τοι άλλοις, οι δράστες δεν παραμένουν ποτέ στο μέρος που πραγματοποιούν τις κλοπές και δραστηριοποιούνται σε όλες τις ακτές της Χαλκιδικής.

Συνήθως, το κυριότερο πρόβλημα εμφανίζεται σε παραλίες, όπου οι λουόμενοι δεν έχουν οπτική επαφή με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα οι δράστες να κλέβουν τα πράγματα που υπάρχουν μέσα στα ΙΧ τους πολύ πιο εύκολα και χωρίς αδιάκριτα «μάτια». Επίσης, διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό, που ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές τους, «διαβάζοντας» τον κωδικό ή χρησιμοποιούν αντικλείδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η ίδια σπείρα συμμετείχε και σε κλοπές στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά έχουν σημειωθεί περισσότερες από 20 στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής από την «Μαφία του Λουκούμα», με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας και στη Σιθωνία.

Τέλος, πριν της εξάρθρωση της παραπάνω σπείρας, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς δρούσαν Ρομά, με την Αστυνομία να τους «πιάνει» στα πράσα την ημέρα που «χτυπούσαν» ανυποψίαστους τουρίστες.

«Κάθε χρόνο υπήρχε το ίδιο πρόβλημα, ωστόσο τα εργαλεία (αντικλεπτικά, ηλεκτρονικά) που χρησιμοποιούν μας βοηθούν περισσότερο, ώστε να τους εντοπίζουμε πιο εύκολα» σημειώνει αστυνομική πηγή στο GRTimes.gr.



Ειδήσεις σήμερα:

Εφημέρευαν πάνω από 70 γιατροί στο «Άγιος Ανδρέας», δεν κάλεσαν κανέναν να δει τον 49χρονο - ΕΔΕ διέταξε ο Πλεύρης

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη ληστεία σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη - Μπούκαραν με μαχαίρι και άρπαξαν 500 ευρώ

«Μετά τον “BoJo” και τον Ντράγκι ποιος;»: Ο Μεντβέντεφ χλευάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης