Κληρονομιά Τράγκα: Eρευνες για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή

Κληρονομιά Τράγκα: Eρευνες για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή

Αγώνας δρόμου από τον οικονομικό εισαγγελέα σε Αθήνα, Μονακό, Παρίσι, Σεν Τροπέ, Ουάσινγκτον, Μανχάταν και Μαϊάμι για να διερευνήσει τις κατηγορίες - Μετά τη δέσμευση της περιουσίας της Μαρίας Καρρά δεσμεύτηκαν κι εκείνες του στενού συνεργάτη του, εκδότη Παντελή Ζήλου, και μιας ακόμη συνεργάτιδός του

TRAGAS_2
Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου συγκέντρωσης και σύγκρισης στοιχείων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για τον τρόπο απόκτησης της αμύθητης περιουσίας που άφησε ο Γιώργος Τράγκας, ενώ η χήρα Μαρία Καρρά-Τράγκα, που είναι συνιδιοκτήτρια στο μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων του εκδότη, δεν έχει ακόμα υποβάλει προσφυγή κατά της δήμευσης της περιουσίας του. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι μεταξύ των δύο στενών συνεργατών του Γιώργου Τράγκα που δεσμεύτηκε η περιουσία τους είναι και ο Παντελής Ζήλος, δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κινήματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι» που είχε ιδρύσει ο εκλιπών εκδότης.
f3_5559620
O επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Η ακίνητη και κινητή περιουσία του Γιώργου Τράγκα που δεσμεύτηκε από τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, αφού μόνο η αξία των ράβδων χρυσού που βρέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Μετά το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών-καταθέσεων του εκλιπόντος, της Μαρίας Καρρά και δύο στενών συνεργατών του δημοσιογράφων (μιας γυναίκας και ενός άνδρα). Ο ένας εκ των συνεργατών του Γιώργου Τράγκα είναι ο Παντελής Ζήλος. Ο εν λόγω δημοσιογράφος ήταν κοντά στον Γιώργο Τράγκα από τα πρώτα του εκδοτικά βήματα και στη συνέχεια έγινε ένας εκ των μυστικοσυμβούλων του.

Κατοικίες και διαμερίσματα

Οι μέχρι τώρα εισαγγελικές έρευνες -αλλά και βάσει της διαθήκης του αποβιώσαντος- αποκαλύπτουν ότι στο όνομα του είναι γραμμένςς 17 πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα, όπως και τραπεζικές καταθέσεις σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και τραπεζικές θυρίδες. Μερικά από τα ακίνητα αυτά είναι 100% στο όνομα του Γιώργου Τράγκα, άλλα είναι κατά 50% στο όνομά του και κατά 50% στο όνομα της Μαρίας Καρρά και δύο είναι αποκλειστικά (100%) στο όνομα της τελευταίας (το ένα στην Αράχωβα και το άλλο στις ΗΠΑ).
tragkas_ginaika_art
Κλείσιμο

Τα ακίνητα του εκδότη αλλά και της συζύγου του είναι τέσσερα στο Μονακό, δύο στην Πολιτεία, από ένα στο Παρίσι, στο Σεν Τροπέ, στη Μύκονο και την Αράχωβα. Επίσης, υπάρχουν διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και στο «Olympic Tower» της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του, ο αποβιώσας εμφανίζεται ως Ελληνας δημοσιογράφος με μόνιμη κατοικία το Μονακό. Ωστόσο, είχε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του κυρία Καρρά υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»).

Στη Μαρία Καρρά ή στον δικηγόρο της Θεόδωρο Μαντά, όπως και στα δύο παιδιά του, Γιάννη Τράγκα και Ευθύμιο-Φρειδερίκο (Φρέντυ) Τράγκα, δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διάταξη δήμευσης της περιουσίας του αποβιώσαντος, όπως και το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη. Αντιθέτως, δεν δεσμεύτηκε η περιουσία των δύο παιδιών του εκλιπόντος, δηλαδή του Γιάννη και του Φρέντυ Τράγκα. Μάλιστα, ο δευτερότοκος γιος του αποβιώσαντος, Φρέντυ Τράγκας, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Θέμης Σοφός, υπέβαλε δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς του πατέρα του. Πάντως, η πλευρά της Μαρίας Καρρά προτίθεται να καταθέσει άμεσα προσφυγή κατά της μη κοινοποίησης της δέσμευσης της περιουσίας Τράγκα και του πορίσματος του κ. Βουρλιώτη.

Ο κ. Μπαρδάκης καθημερινά διαβιβάζει έγγραφα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των χωρών στις οποίες ο Γιώργος Τράγκας είχε οικονομική δραστηριότητα, στις διοικήσεις των αλλοδαπών τραπεζών στις οποίες διατηρούσε λογαριασμούς και τραπεζικές θυρίδες είτε ατομικά είτε από κοινού με τη σύζυγό του. Επίσης, συγκεντρώνει στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να δεθούν οι κατηγορίες οι οποίες θα αποδοθούν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα πράγματα, οι κατηγορίες οι οποίες πιθανόν αναμένεται να αποδοθούν είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, ενώ δεν αποκλείεται (είναι αρκετά δύσκολο), αν προκύψουν στοιχεία, να αποδοθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
tragkas

Αναφορικά με δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχε λάβει ο εκδότης το 2008 από ελληνική τράπεζα (έχει ήδη απορροφηθεί από άλλη) και στη συνέχεια μετά από αναθεωρήσεις της δανειακής σύμβασης θεωρήθηκε ως αποπληρωθέν μόνο με την καταβολή του ενός τρίτου του αρχικού ποσού, ερευνάται κατά πόσο έχει διαπραχθεί από διευθυντικά τραπεζικά στελέχη το αδίκημα της απιστίας κατά τραπεζών. Ετσι, στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν μπει διευθυντικά στελέχη και όχι μόνο της τότε λειτουργούσας τράπεζας, προκειμένου να αναζητηθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά κολάσιμα αδικήματα (απιστία τραπεζικών στελεχών), σε τι βαθμό αν κι εφόσον έχουν διαπραχθεί (κακουργήματα ή πλημμελήματα) και αν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Υπενθυμίζεται ότι τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά την παρέλευση 5 χρόνων και τα κακουργήματα μετά την παρέλευση 20ετίας.

Μία ακόμη ενέργεια του κ. Βουρλιώτη που προηγήθηκε της σύνταξης του επίμαχου πορίσματος ήταν να ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες», παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων χρόνων. Ο Γιώργος Τράγκας και η Μαρία Καρρά λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητάς τους είχαν την υποχρέωση να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» κάθε χρόνο και να περιλαμβάνουν σε αυτές όλες τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, τις καταθέσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάθε άλλου είδους περιουσιακό στοιχείο.

Με αφορμή τα όσα ακούγονταν περί εκβιασμών από την πλευρά του Γιώργου Τράγκα, μιας ανώνυμης επιστολής που είχε αποσταλεί και καταγγελίες του παρελθόντος που υπήρχαν στις φορολογικές αρχές, ο κ. Βουρλιώτης πριν από τη σύνταξη του πορίσματός του είχε καλέσει επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών και τραπεζίτες προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα του τρόπου με τον οποίο εκινείτο ο αποβιώσας. Κατά τις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκε, χωρίς να έχει εξακριβωθεί, ότι υπήρχαν «ειδοποιήσεις» προς επιχειρηματίες προκειμένου να μη δημοσιευτούν αρνητικά στοιχεία για τις εταιρείες ή τις επιχειρήσεις τους, έναντι κάποιου οικονομικού ανταλλάγματος ή αναγκαστικής διαφήμισης στα έντυπα του αποβιώσαντος.

Από όλα αυτά τα πρόσωπα που κάλεσε ο επικεφαλής της Αρχής δεν έλαβε καμία προανακριτική κατάθεση, καθώς αφενός δεν μπορεί να αποδοθεί το αδίκημα της εκβίασης σε αποβιώσαντα και αφετέρου ήθελε να ακούσει και να εκτιμήσει κατά πόσο έχουν βάση τα όσα λέγονται. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στους εμπλεκομένους στην υπόθεση της μυθώδους περιουσίας του Γιώργου Τράγκα μπορεί να αποδοθούν -εφόσον αποδειχθούν- κατά περίπτωση τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής, της απιστίας, του αδικαιολόγητου πλουτισμού (τα οποία επιφέρουν ποινές πάνω από τουλάχιστον 10 χρόνια). Επίσης, τα αδικήματα της μη υποβολής «πόθεν έσχες» ή της υποβολής ελλιπών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (προβλέπονται παράλληλα και χρηματικές ποινές).


Δείτε ορισμένα από τα ακίνητα της «κληρονομιάς Τράγκα»


ΝΙΚΑΙΑ: Η αστραφτερή βίλα στην Côte d’Azur

TRAGAS_COTE_D_AZUR1
TRAGAS_COTE_D_AZUR2
TRAGAS_COTE_D_AZUR3
TRAGAS_COTE_D_AZUR4
TRAGAS_COTE_D_AZUR5
Ο έρωτας του Γιώργου Τράγκα με την Κυανή Ακτή στεγάστηκε στην πανέμορφη βίλα με την αστραφτερή πισίνα και την πανοραμική θέα στη Νίκαια. Εκεί όπου η λαχτάρα για ηρεμία συναντούσε τη μαγεία του γαλλικού Νότου και του επέτρεπε να είναι κοντά στην επιχειρηματική βάση που διατηρούσε στο διπλανό Μονακό.

ΗΠΑ: To «American dream» σε τρία ακίνητα
TRAGAS_USA
Το αμερικάνικο όνειρο σε τρία ακίνητα, που φέρεται να είχε ο Γιώργος Τράγκας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρόκειται για διαμερίσματα σε συγκροτήματα κατοικιών. Το ένα στην οδό N Bayshore Dr στο Μαϊάμι, πάνω στον Biscayne Bay, ακριβώς απέναντι από το περίφημο Miami Beach και δίπλα στο Margaret Pace Park με το πάρκο σκύλων και το τένις κλαμπ. Ολος ο παράδεισος σε μια γωνιά, έστω και με υγρασία. Το δεύτερο στην 5η Λεωφόρο στο Midtown της Νέας Υόρκης, ένας από τους πιο ακριβούς και ίσως ο πιο φημισμένος δρόμος του κόσμου. Και το τρίτο στο Veer Towers, τους δίδυμους πύργους που στολίζουν τη Las Vegas Boulevard South, στο πιο πολυτελές σημείο της πόλης και στέκουν ακομπλεξάριστα ανάμεσα στο «Bellagio Hotel» και το «MGM Grand» - οι κοινοί θνητοί τα θυμούνται μόνο από την ταινία «Ocean’s Eleven».

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ακίνητο-κόσμημα με θέα στον Ιερό Βράχο
TRAGAS_ACROPOLIS_1
TRAGAS_ACROPOLIS_2
TRAGAS_ACROPOLIS_3
TRAGAS_ACROPOLIS_4
Και μόνο η θέα της Ακρόπολης από το μπαλκόνι του σπιτιού που είχε ο Γιώργος Τράγκας στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, προκαλεί δέος. Ακίνητο-κόσμημα στη συλλογή του εκδότη, προσθέτει κύρος και προσφέρει στον ενδιαφερόμενο -καθώς το ακίνητο δινόταν και για βραχυχρόνια ενοικίαση- τη μοναδική εμπειρία να θαυμάζει τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα με την άνεση που προσφέρει η σπιτική θαλπωρή.ΠΑΡΙΣΙ: Σπίτι-έργο τέχνης κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου
TRAGAS_PARIS_1
TRAGAS_PARIS_2
TRAGAS_PARIS_3
TRAGAS_PARIS_4
TRAGAS_PARIS_5
Κομψοί πολυέλαιοι, ξύλινοι τοίχοι που κρύβουν μυστικά αιώνων, ζεστά χαλιά, επιβλητικοί καναπέδες που σε καλούν σαν σειρήνες κοντά τους, πίνακες για εκλεπτυσμένους θαυμαστές της υψηλής τέχνης και αρχοντικά μάρμαρα συνθέτουν το σκηνικό στη βίλα επί της οδού Βικτόρ Ουγκό, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης