Καιρός: Έρχεται νέα «ψυχρή λίμνη» από τα Βαλκάνια, πότε και πού θα «χτυπήσει»

Καιρός: Έρχεται νέα «ψυχρή λίμνη» από τα Βαλκάνια, πότε και πού θα «χτυπήσει»

Τοπικές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται ξανά αύριο κυρίως μετά το μεσημέρι

vroxi-athina34
Με την αστάθεια να συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της χώρας μας, θα κυλήσουν και οι τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας με το Σάββατο και την Κυριακή  η κακοκαιρία να επιμένει. 

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι μια νέα διαταραχή  από τα βόρεια Βαλκάνια και η οποία θα αποκοπεί από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία προκαλώντας το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Το Καλοκαίρι της "ψυχρής λίμνης" λοιπόν (τουλάχιστον μέχρι και τώρα) μπορεί να μας προστατεύει από τους καύσωνες, δημιουργεί όμως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.



Μια ακραία καταιγίδα έπληξε χτες την πόλη της Θεσσαλονίκης  και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή όπου σε λίγη ώρα πέσανε πολλοί τόνοι νερού προκαλώντας πολλά προβλήματα. Και δυστυχώς ίσως έχουμε επανάληψη τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με πιο επικίνδυνη ημέρα προγνωστικά τουλάχιστον, το Σάββατο.

Κλείσιμο
Στο χάρτη  αποτυπώνονται τα ύψη βροχής που προβλέπονται για το ερχόμενο Σάββατο με τις συστάσεις για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίζουν ότι όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.

Μπορεί οι ψυχρές λίμνες να κάνουν πιο υγρή και πιο δροσερή την ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά καθώς αυτές απομακρύνονται νοτιοανατολικότερα ενισχύουν επικίνδυνα τους βόριάδες μέσα στο Αιγαίο (τρίτος χάρτης), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ "ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ" Με την αστάθεια να συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της χώρας μας, θα κυλήσουν...

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, June 15, 2022

Την Πέμπτη αρχικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Από τις μεσημεριανές ώρες, βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και ενδεχομένως στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα. Σημαντικότερα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.



Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 31, στην Ήπειρο από 15 έως 33 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 31 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν, με μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς.


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών νωρίς το πρωί, ενώ μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς.


Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Ανάλογα φαινόμενα, τοπικού όμως χαρακτήρα, περιμένουμε και σε περιοχές της βόρειας χώρας. Το αναμενόμενο επεισόδιο είναι Κατηγορίας 1 όσον αφορά στον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Επισημαίνεται ότι, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο οι καταιγίδες θα είναι τοπικά έντονες και θα συνοδευτούν από παροδικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης κατά της διάρκεια της Τετάρτης 15/06.

kakokairiasimera-kairos-


Ο καιρός με μια ματιά

-Διατηρείται η αστάθεια στα ηπειρωτικά

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την εποχή

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ και από την Παρασκευή τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ

Σήμερα Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν το πρωί στα ανατολικά ενώ τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 με 4 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 28 με 31 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 και στο Ιόνιο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Η ημέρα ξεκινά με τοπικές συννεφιές προς το βορειοδυτικό Αιγαίο, προς την περιοχή της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα οι συννεφιές θα αυξηθούν και θα έχουμε και πάλι μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Καθώς θα πηγαίνουμε προς τις απογευματινές ώρες θα δούμε τα φαινόμενα να εξαπλώνονται για άλλη μία ημέρα στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού. Σήμερα φαίνεται ότι θα έχουμε τις περισσότερες βροχές από το ύψος της Θεσσαλίας ή και της Λαμίας και πιο κάτω.

Στην Αθήνα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 28 και 30 βαθμών Κελσίου.



Ο καιρός σήμερα 

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τοπικές βροχές το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία.

Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 με 4 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία  δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 28 με 31 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 και στο Ιόνιο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι-απόγευμα τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

kairostetarti-kairos


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα . Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου..

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αιθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Ο καιρός την Πέμπτη 

Στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Το μεσημέρι-απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 28 με 30 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 και στο Ιόνιο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.  


Ειδήσεις σήμερα:

Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής και στην Ελλάδα - Με ροκ και... κλαρίνο οι γιατροί μειώνουν το άγχος

ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

Red Bull Art of Motion: Οι καλύτεροι παρκουρίστες του κόσμου διαγωνίστηκαν στην Αστυπάλαια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης