Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής και στην Ελλάδα - Με ροκ και... κλαρίνο οι γιατροί μειώνουν το άγχος

Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής και στην Ελλάδα - Με ροκ και... κλαρίνο οι γιατροί μειώνουν το άγχος

Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούνε τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης

thromvoi
Η μουσική «συντροφεύει» πλέον γιατρούς και ασθενείς στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα. Κλασική μουσική, ροκ ακόμη και ελληνικά λαϊκά συντροφεύουν το 90% των γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, συμβάλλοντας στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της απόδοσής τους. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι εξίσου διαδεδομένη και στους ασθενείς, οι οποίοι, όταν έχουν την ευκαιρία, επιλέγουν να ακούσουν ακόμη και κλαρίνο.

«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούνε τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είτε μέσω CD player, είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», επισημαίνει, με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), η αναισθησιολόγος, εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Ελένη Μόκα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Σύμφωνα με την κ. Μόκα, ευεργετικά είναι τα οφέλη της μουσικής και για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούνε τη μουσική της επιλογής τους, φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.

«Η μουσική συνιστάται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμη πιο εμφανής κυρίως σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, όπου ο ασθενής, έχοντας υποβληθεί σε περιοχική αναισθησία, μπορεί να ακούει θορύβους του χειρουργείου, κάτι που ενδεχομένως τού προκαλεί άγχος», επισημαίνει η κ. Μόκα και εξηγεί: «φορώντας ακουστικά και ακούγοντας τη μουσική που τού αρέσει, αισθάνεται λιγότερο άγχος, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μετά το χειρουργείο μειώνεται ο πόνος, χρειάζονται λιγότερα κατασταλτικά φάρμακα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση και υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης του ασθενούς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μουσική συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου ο ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία».

Σύμφωνα με την κ. Μόκα, για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να επεκταθεί η ακρόαση μουσικής και από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

«Θα στηρίζω όσα είπα μέχρι να πεθάνω», λέει η Άμπερ Χερντ - Η αναφορά στους αρχαίους Έλληνες και το «καρφί» στη Βάσκεζ

«Έκτρωμα να ανήκει το Καστελόριζο στην Ελλάδα», λέει ο διευθυντής της Hurriyet

Φωτιά στο hot spot του Ελαιώνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης