Χρυσή Αυγή: Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση

Χρυσή Αυγή: Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση

Σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, 20 μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έκρινε ομόφωνα πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση - Στο εδώλιο ξανά  Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Ρουπακιάς - Στο ακροατήριο το παρών αναμένεται να δώσουν σήμερα τα μέλη της οικογένειας του Παύλου Φύσσα

diki_xa_mixaloliakos_edwlio
Σηκώνεται σήμερα η αυλαία στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, Νίκος Μιχαλολιάκος, τα μέλη της διευθυντικής ομάδας της, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο, αυτή τη φορά για να δικαστούν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο την κ. Σοφία Πανουτσακοπούλου. Ήδη, εν όψει της έναρξης της δευτεροβάθμιας δίκης σήμερα έξω από το Εφετείο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αρχίζει, περίπου 20 μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου 2020, οπότε και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων), υπό τη πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη, είχε εκδώσει, έπειτα από πολυετή ακροαματική διαδικασία, την τελική ετυμηγορία του.

Με την απόφαση αυτή που απαριθμεί περί τις 12 χιλιάδες σελίδες, εκτός από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καταδικάστηκαν άλλοι 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα και απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ). Ακόμη, με την ίδια απόφαση δεκάδες άλλα εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κ.ά εγκλήματα, κρίθηκε ότι τελέστηκαν στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και εντολής της ηγεσίας της.

Σήμερα, βάση της απόφασης αυτής επτά καταδικασθέντες πρώην βουλευτές του κόμματος (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) που ανήκουν στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές, από όπου θα μεταχθούν ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Συνολικά με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στη φυλακή είχαν οδηγηθεί 39, από τους συνολικά 52 καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τέσσερις καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρεις καταδικασθέντες για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και δέκα καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Στο ακροατήριο του Εφετείου το παρών αναμένεται να δώσουν σήμερα τα μέλη της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Ο 34χρονος μουσικός δολοφονήθηκε από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γεώργιου Ρουπακιά, ο οποίος, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι να «τρέξουν» την ακροαματική διαδικασία ώστε να μην υπάρξουν άλλες παραγραφές αδικημάτων. Και αυτό καθώς ήδη τα πλημμελήματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί , κατά περίπτωση, ορισμένοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έχουν ήδη παραγραφεί.

Εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής «εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος και δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψή του». Η οργάνωση είχε «ιεραρχική δομή, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νικόλαο Μιχαλολιάκο», ο οποίος και είχε την «αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η απόφαση, σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η «δια της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και δια του τρόπου αυτού η επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών». Η εγκληματική δε αυτή δράση «εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της».

Κατά την απόφαση, «η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ’ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου που φτάνει ως την κεντρική διοίκηση».

Σε ό,τι αφορά στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκο, η απόφαση αναφέρει: «Η αρχή του αρχηγού αποδεικνύεται ότι διαπερνά την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης από την αρχή της ίδρυσης της. Ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Η πίστη στον αρχηγό ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικής, εκδηλώνεται δε πανηγυρικά και με τη διαδικασία του όρκου (…) Η κεντρική διοίκηση ήξερε και τους επικεφαλής και τα μέλη και τους υποστηρικτές των τοπικών, έστελνε οδηγίες και λάμβανε γνώση για οποιαδήποτε πράξη των τοπικών και καμιά τοπική δεν άνοιγε καν αν δεν είχε την έγκριση του αρχηγού προσωπικά και του πολιτικού συμβουλίου».

Στην Χρυσή Αυγή – σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων - «τα θύματα της επιλέγοντο ανάμεσα σε κατηγορίες ανθρώπων που είχαν χαρακτηριστεί ως «εχθροί» (πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικοί αντίπαλοι κ.ά)» ενώ «η στοχοποίηση εκφράζεται μέσω της ρητορικής μίσους και της διαδικασίας «απανθρωποποίησής» των εχθρών, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου», τα οποία «υλοποιούσαν την πολιτική της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό δεν αποδοκιμάζοντο αλλά επιβραβεύοντο και η δράση τους επικροτείτο».

«Οργανωμένη η δολοφονία Φύσσα»

Στις χιλιάδες σελίδες της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης γίνεται εκτενής αναφορά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία αναφέρεται πως «ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της ασφάλειας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, το δε κίνητρο ήταν πολιτικό ιδεολογικό». Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε πως «αβίαστα συνάγεται ότι το σχέδιο επίθεσης» σε βάρος του νεαρού μουσικού ήταν «στοχευμένο και οργανωμένο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση, ο 34χρονος μουσικός «δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε πράγματι κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε».

Η απόφαση αναφέρει πως ο Γ. Ρουπακιάς «δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής». Και αυτό καθώς «από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Ακόμη, κατά τους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Γ. Ρουπακιάς «δεν ήταν ένας απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής ούτε ένας τυχαίος περαστικός από τα γραφεία, όπως ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Μιχαλολιάκος». Αντίθετα, «ήταν μέλος της τοπικής Νίκαιας ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και μάλιστα μέλος του πενταμελούς της τοπικής Νικίας της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα ήταν ταμίας».

Μάλιστα, για τους υπόλοιπους 15 συγκατηγορούμενους του Γ. Ρουπακιά που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία του μουσικού ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι «δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος και συγκεκριμένα κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του ευρισκομένου το σημεία αυτού Παύλο Φύσσα καθώς και της ολιγομελούς παρέας του, στην οποία συμμετείχαν και δύο νεαρές γυναίκες, με τον προπηλακισμό τούτων με ιαχές και ύβρεις καθώς και με τον ξυλοδαρμό τους εκ’ μέρους κάποιων από το τάγμα εφόδου».

Ειδήσεις σήμερα:

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές... αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης

«Θερμό επεισόδιο» Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών στη σκιά του ΝΑΤΟ - Οι απαντήσεις στις τουρκικές διεκδικήσεις

Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης