Λοβέρδος για το επεισόδιο με τον Ακάρ στο ΝΑΤΟ: Με απρέπεια σταμάτησε τη συζήτηση που άνοιξε, επίτηδες το έκανε

Λοβέρδος για το επεισόδιο με τον Ακάρ στο ΝΑΤΟ: Με απρέπεια σταμάτησε τη συζήτηση που άνοιξε, επίτηδες το έκανε

«Όταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο, κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει » - «Φυσικά πήρε τις απαντήσεις που του αρμόζουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τον Τούρκο υπουργό Άμυνας 

unnamed
Το «σόου» προκλητικότητας από τον Τούρκο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περιέγραψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη από τη ΝΔ και την Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στο επεισόδιο, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τόνισε ο κ.Λοβέρδος μιλώντας στο Mega, o Τούρκος υπουργός Άμυνας μέτετρεψε τη συζήτηση σε ελληνοτουρκικό ζήτημα, κάτι που δεν είθισται, υπογράμμισε, από την πολυετή του εμπειρία σε αυτού του είδους τις συνελεύσεις.«Ήταν μία απρεπής προβοκατόρικη συμπεριφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Ο κύριος Χουλουσί Ακάρ μετέτρεψε, ως μη όφειλε, μία πολυμερή συνάντηση ΝΑΤΟϊκών επιτροπών σε ελληνοτουρκική συζήτηση. Αυτό δεν γίνεται. Είμαι πολλά χρόνια μέλος αυτής της συνέλευσης, έχω ακούσει πάρα πολλούς υπουργούς Άμυνας», δήλωσε ο κ.Λοβέρδος.

Όπως τόνισε, ακόμη,  ο βουλευτής, η αρχική τοποθέτηση του Χουλουσί Ακάρ ήταν στα αγγλικά και έπειτα συνέχισε στα τουρκικά.

Ο κ.Λοβέρδος έκανε λόγο και για απρέπεια από πλευράς Ακάρ.

«Όταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο, σταμάτησε τη συζήτηση, σηκώθηκε όρθιος, κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει και πως θα πρέπει να φύγει για τις Βρυξέλλες. Παρότι έπρεπε να φύγει για Βρυξέλλες, έμεινε στο χώρο του ξενοδοχείου που γινόταν η συνάντηση επί 1,5 ώρα. Σταμάτησε με βίαιο τρόπο τη συζήτηση που άνοιξε αυτός. Ο Ακάρ το έκανε επίτηδες, το έκανε με απρέπεια. Φυσικά πήρε τις απαντήσεις που του αρμόζουν», δήλωσε.

Δείτε βίντεο από το επεισόδιο με Ακάρ στο ΝΑΤΟ: «Αρκετούς Έλληνες άκουσα» - Τι λένε Λιβανός, Βολουδάκης, Τζάκρη στο protothema.gr

Με την φράση «αρκετούς Έλληνες άκουσα» αποχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ,που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από το πρωτοφανές επεισόδιο που προκάλεσε θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγορώντας την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να μετατρέψει την συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ σε βήμα προβολής των παράλογων τουρκικών αιτιάσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο κ. Ακάρ ανέπτυξε όλη την τουρκική ατζέντα κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση όλων των συνθηκών, απαιτώντας και πάλι την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ενώ επανέφερε τον παλιό τουρκικό ισχυρισμό πως στο Λαύριο υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης (Κούρδων) τρομοκρατών.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπήρξε άμεση και ενιαία. Αρχικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανος απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών που μετείχαν στην συνεδρίαση για το σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, τις υπερπτήσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Μανούσου Βολουδάκη.

Ωστόσο όταν το λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο κ. Ακάρ διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά «αρκετούς Έλληνες άκουσα» και επικαλούμενος φόρτο εργασίας αποχώρησε. Σύμφωνα ωστόσο με αυτόπτες μάρτυρες, ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας μετέβη για καφέ στο μπαρ του συνεδριακού χώρου!

Έλληνες από Κωνσταντινούπολη 2


Έλληνες από Κωνσταντινούπολη


Έλληνες από Κωνσταντινούπολη 1


Τι λέει ο Μανούσος Βολουδάκης στο protothema.gr

Για το φραστικό επεισόδιο Ακάρ στη κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ μίλησε στο protothema.gr o βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε».

Ο Μανούσος Βολουδάκης εξήγησε: «Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν πάντα να δείχνουν ένα θεσμικό και πολιτισμένο πρόσωπο, χωρίς τριβές. Μάλιστα άφηναν εμάς να ανοίγουμε τις συζητήσεις και να φαίνεται πως προκαλούμε».

Και πρόσθεσε για τη σημερινή ένταση που κράτησε πάνω από δέκα λεπτά με τον Ακάρ να αποχωρεί εκνευρισμένος από την αίθουσα: «Σήμερα έγινε κάτι τελείως διαφορετικό καθώς ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε την ατζέντα μιλώντας για διάφορα απαράδεχτα θέματα με τελευταίο την απαίτηση της αποστρατικοποίησης των νησιών. Η αντιπροσωπία μας αντέδρασε φυσικά όταν πήρε τον λόγο. Μάλιστα εκείνος δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε. Από τους τέσσερις άκουσε μόνο τον Σπήλιο Λιβανό κι εμένα με την δικαιολογία πως έπρεπε να φύγει γιατί πετούσε και δεν είχε χρόνο. Απαράδεκτο αυτό που έκανε γιατί στα πηγαδάκια έκατσε περισσότερη ώρα».

Ο Μανούσος Βολουδάκης είπε ακόμη: «Φυσικά στο τέλος της κουβέντας του μας είπε τα πολιτικός ορθά πως πρέπει να συνυπάρξουμε. Γι' αυτό και του είπα πως από την μια μας λέτε αυτά και από την άλλη δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε και μια απειλή πολέμου. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και με διαρκείς παραβιάσεις της κυριαρχίας μας που έχουν φτάσει στο σημείο να είναι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά. Του είπα ακόμα πως έχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά με αποτέλεσμα να οδηγήστε σε λογικά παράδοξα διότι από την μια διεκδικείτε το δικαίωμα να κάνετε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη για την ασφάλεια σας και την ίδια στιγμή που έχετε στρατό εκεί μας λέτε να μην έχουμε εμείς στρατό σε δικά μας εδάφη. Αυτό είναι παράλογο. Στο τέλος του είπα πως με την ρητορική των τελευταίων εβδομάδων που ακολουθεί η Τουρκία, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να ενισχύσουν την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων και τον διαβεβαίωσα πως δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ».

Τι λέει ο Σπήλιος Λιβανός στο protothema.gr

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, είπε: «Ήρθε ο Ακάρ το πρωί και έκανε μια επίθεση προς τους πολιτικούς της Ελλάδας που διακόπτουν τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών, όπως είπε, στην προκλητική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και στα διάφορα θέματα που τελευταία υποστηρίζουν. Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ του απάντησα, λέγοντάς του πως είναι σαν να πατάνε σε δυο βάρκες και πως είναι το λιγότερο περίεργο να μιλάνε για διεθνές δίκαιο και καλές γειτονικές σχέσεις, όταν η Τουρκία εδώ και δεκαετίες μας έχει την απειλή του casus belli, παρά το γεγονός ότι είμαστε φίλες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ. Όταν εισέβαλε και κατακρατεί παράνομα το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, όταν κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο μας, αλλά και πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Και συνέχισε: «Εκείνος εκεί εκνευρίστηκε και γύρισε από τα αγγλικά να μιλά στα τουρκικά. Κοκκίνισε, νευρίασε με το θέμα της Κύπρου και κάποια στιγμή φορτίστηκε κι άλλο η ατμόσφαιρα. Εγώ έθεσα όλες τις ελληνικές θέσεις. Πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο. Είπαμε πολλά, στη συνέχεια μίλησε ο Βολουδάκης και μετά έφυγε. Τον πιάσαμε στον διάδρομο και μπροστά στις κάμερες συνέχισε να μιλά στα τουρκικά έντονα και εγώ στα αγγλικά. Ήταν προκλητικός, έλεγε τα δικά του».

«Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν έντονο, αν και στην αρχή δεν φαινόταν. Το γύρισε ο ίδιος με αυτά που είπε. Δεν ξέρω, ίσως περίμενε πως θα φοβόμασταν και δεν θα απαντούσαμε. Εμείς απαντήσαμε κι εκεί νευρίασε. Πριν ενάμιση μήνα στην επιτροπή των επικεφαλής που έγινε στην Αθήνα εμείς δεν αναφερθήκαμε καθόλου στους Τούρκους, τους σεβαστήκαμε. Αυτοί τώρα με τη συμπεριφορά τους ήταν λες και ήθελαν να μας κάνουν bullying και τσαμπουκά μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δείχνει πως είναι σε βρασμό» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Τι λέει ο Θεοδώρος Τζάκρη στο protothema.gr

Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σχετικά: «Κατά τη συζήτηση του θέματος προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ έθεσε ευθέως ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε χρόνιο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρόσθεσε ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση. Επίσης, τόνισε πως κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποθάλπουν την τρομοκρατία και πως παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας».

«Ζητήσαμε να πάρουμε τον λόγο όλη η ελληνική αντιπροσωπεία. Άκουσε Λιβανό και Βολουδάκη και όταν ήρθε η σειρά η δική μου και του Λοβέρδου έφυγε, λέγοντας πως δεν γίνεται να μιλούν συνέχεια βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, τερματίζοντας και τη συνεδρίαση. Αντέδρασα και του είπα πως οφείλει να ακούει όλους τους βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή  και ότι, εκτός από εθνική αντιπροσωπεία, είμαστε και εκπρόσωποι κομμάτων και πρέπει ν' ακουστούμε. Εκείνος όμως έφυγε και ήρθε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, που συνέχισε στον ίδιο τόνο τις προκλήσεις» κατέληξε η κυρία Τζάκρη. 


Ειδήσεις σήμερα:

Ξέφυγε ο Ερντογάν, κόκκινος συναγερμός διαρκείας στο Αιγαίο

O Πούτιν «παλεύει να κρατηθεί όρθιoς» κατά τη διάρκεια ομιλίας και τα πόδια του λυγίζουν - Δείτε βίντεο

Τραγωδία στο Παγκράτι: Πήγε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι, έπεσε και σκοτώθηκε
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης