Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Σε ισχύ νέο έκτακτο δελτίο καιρού, έρχεται η κακοκαιρία  «GENESIS» - Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες

kairos-ektaktodeltiokarou
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με Α.Α 12/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο
Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια
νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία  με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από
σήμερα Πέμπτη (09-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Σήμερα Πέμπτη (09-06-2022)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10-06-2022)

Κλείσιμο
α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και
η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11-06-2022)
α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και
βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.





Ιδιαίτερα ασταθής θα είναι από σήμερα, Πέμπτη ο καιρός μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κυλήσουν με κακοκαιρία, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα καιρικά φαινόμενα να είναι πολύ έντονα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται επικίνδυνος καιρός για όλο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Μετά το μεσημέρι της Πέμπτης θα εκδηλώνονται οι καταιγίδες από τις οποίες θα πέφτει πολύ νερό μέσα σε λίγες ώρες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι οι πολλές βροχές, οι έντονες καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις  και οι κεραυνοί  με  πιο επικίνδυνο διάστημα από αύριο Παρασκευή μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Το «κύμα» κακοκαιρίας που μετατοπίζεται στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης και θα επηρεάσει τη χώρα μας συνοδεύεται από μεγάλο όγκο νερού.

Για σήμερα, Πέμπτη (9/6), «ο καιρός ξεκινάει ήπιος με ηλιοφάνεια αλλά από το μεσημέρι και μετά θα σχηματιστούν φαινόμενα αστάθειας κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Το Ιόνιο θα έχει ηλιοφάνεια αλλά από τη νύχτα και μετά τα φαινόμενα θα φτάσουν και το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μικρή πτώση.

Ο καιρός στην Αττική

Άστατος αναμένεται ο καιρός στην Αθήνα

Στην Αττική η μέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια αλλά από το βράδυ οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και ενδέχεται να συνοδευτούν από βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια του νομού.

Η θερμοκρασία έως τους 29 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, οι καταιγίδες θα πάρουν τη σκυτάλη από την ηλιοφάνεια με ιδιαίτερη έμφαση στη Χαλκιδική, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο υδράργυρος έως και τους 27 βαθμούς Κελσίου».

«Από σήμερα το βράδυ, όμως, αρχίζει νέα κακοκαιρία. Αύριο, Παρασκευή θα είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ημέρα και έτσι θα πάμε μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος» είπε ο Κλεάρχος Μαρουσάκης διευκρινίζοντας ότι κατά κανόνα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τον ηπειρωτικό κορμό ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Όσο για το πότε θα βελτιωθεί ο καιρός, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτίμησε ότι «η αστάθεια θα αρχίσει να εκτονώνεται προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας». Με έναν ιδιαίτερα άστατο καιρό θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα στη χώρα μας. 

Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο.

Ο καιρός με μια ματιά

-Έντονη αστάθεια με τοπικά μπουρίνια κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από το Σάββατο το απόγευμα και μετά ύφεση φαινομένων
-Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Από Δευτέρα μικρή άνοδος
-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ

H αστάθεια θα επικρατήσει μέχρι και  το απόγευμα του Σαββάτου, με πολύ ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά με ανέμους έως 6 μποφόρ και θερμοκρασίες περί τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Πέμπτη αρχικά στη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα.

Στην Αθήνα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μπόρες Παρασκευή και Σάββατο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 30 βαθμών Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αστάθεια τοπικά έντονη. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 24 με 28 βαθμούς Κελσίου.


Με τον ιδιαίτερα άστατο καιρό να επιμένει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας θα οδηγηθούμε τουλάχιστον μέχρι και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος επηρεάζοντας αρκετά τις δραστηριότητες - αποδράσεις του τριημέρου.

Είναι σημαντικό όμως να σταθούμε στη νέα υποτροπή που θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Πέμπτη από το απόγευμα και στη συνέχεια και μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου.

Πρόκειται για ένα νέο «κύμα» καλά οργανωμένης κακοκαιρίας που θα μας έρθει από τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης προκαλώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... Με τον ιδιαίτερα άστατο καιρό να επιμένει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, June 7, 2022
Ο καιρός σήμερα 

Αρχικά στη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 30 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και το βόρειο Ιόνιο. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

kairossimera-pemptiemi


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στη Θεσσαλία.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες και το βράδυ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ που από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

kairosparaskeui-emi


Ο καιρός το Σάββατο 

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

kairossavvato-kairosagioupneumatos


Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά ενώ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Κακοκαιρία "GENESIS" με ακραία φαινόμενα: Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Α.Α 12/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (09-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί! Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.
!Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες!

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Την Πέμπτη (09-06-2022)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στα σκαριά» και ο Μητσοτάκης σε περιοδείες με εκλογικό χρώμα

Τζένιφερ Λόπεζ: Δείχνει όλες τις καμπύλες της μέσα από ένα φόρεμα με διαφάνειες

Δράμα: Η κοινή εμφάνιση του ζευγαριού λίγες ημέρες πριν το φονικό - Η ζήλεια του 64χρονου προκάλεσε τον χωρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης