Ρήτρα αναπροσαρμογής: Επανασύνδεση ρεύματος χωρίς να πληρωθεί

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Επανασύνδεση ρεύματος χωρίς να πληρωθεί

Δικαστήριο αποφάσισε την άμεση επανασύνδεση ρεύματος σε παροχή αγροτικού ακινήτου και βάζει μπλόκο σε νέα διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής της «ρήτρας αναπροσαρμογής» σε μελλοντικούς λογαριασμούς ρεύματος

manolada2
Στο Δικαστήριο προσέφυγε αγρότισσα στη Δυτική Μακεδονία που δεν κατέβαλε το υπέρογκο ποσό της «ρήτρας αναπροσαρμογής» που συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς του ρεύματος, προκειμένου να επανασυνδεθεί η ηλεκτροδότηση γεννήτριας που εξυπηρετούσε την υδροδότηση των καλλιεργειών της και να εμποδιστεί η εκ νέου διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο αγροτικό ακίνητο της με τον όρο να καταβάλει τις χρεώσεις των μελλοντικών λογαριασμών, εκτός αυτές που αφορούν την «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας είχε συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 για αγροτική χρήση και ειδικότερα για την ηλεκτροδότηση γεώτρησης.
Στη σύμβαση δεν περιλαμβανόταν όρος που να προβλέπει ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε όρος που έδινε τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης. Παρόλο αυτά, στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδόθηκε την 29-12-2021 χρεώθηκε χρηματικό ποσό 7.118,73€ με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής», ενώ ο συνολικός λογαριασμός ανερχόταν σε 13.955€. Στη συνέχεια, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης επιδότησης των αγροτικών τιμολογίων, το χρηματικό ποσό των 13.955€ απομειώθηκε σε 10.026€.
Κατόπιν τούτου, η καταναλώτρια κατέβαλε ποσό 6.836,27€, αποπληρώνοντας όλο το χρηματικό ποσό των χρεώσεων του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός το ποσό που αφορούσε το εναπομείναν υπόλοιπο της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Παρά τις αντιδράσεις της αγρότισσας και τα αιτήματα της για αποχρέωση του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής, στον λογαριασμό που ακολούθησε, ο πάροχος εφάρμοσε πάλι «ρήτρα αναπροσαρμογής», με αποτέλεσμα να υπολογίσει και να χρεώσει χρηματικό ποσό 605,92€, με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μόλις 181,79€, με καταληκτική προθεσμία εξόφλησης στις 24 Μαΐου.
Στις 12 Μαΐου αιφνιδίως ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψε το ρεύμα της γεώτρησης, επιφέροντας κίνδυνο καταστροφής των καλλιεργειών. Η αγρότισσα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε αφενός ο πάροχος να επανασυνδέσει το ρεύμα στη γεώτρηση και αφετέρου ν’ απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια διακοπής ρεύματος στο μέλλον με την αποπληρωμή όλων των χρεώσεων εκτός της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με προσωρινή διαταγή η Ειρηνοδίκης Αθηνών διέταξε τον πάροχο
α. να προβεί σε κάθε ενέργεια για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης της γεώτρησης
β. να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής ηλεκτροδότησης της γεώτρησης, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης καταβολής όλων των χρεώσεων εκάστου μελλοντικού λογαριασμού κατανάλωσης, πλην των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής,
Η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση κα Αριάδνη Νούκα δήλωσε ότι «Η Δικαιοσύνη επιδεικνύει εξαιρετικά αντανακλαστικά σ΄ αυτήν τηδύσκολη συγκυρία. Βάζει φρένο σε πρακτικές αμφισβητούμενης νομιμότητας, προσφέροντας ουσιαστική χείρα
βοηθείας στους πολίτες».

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Το σχέδιο… εξόντωσης του Τάκη Καραγκούνια έφερε στον τάκο τον Σπύρο Μαρτίκα – Δείτε βίντεο


Παλλήνη: Λεωφορείο ξέφυγε της πορείας του και καρφώθηκε σε μαγαζί - Δείτε βίντεο

Οι πανηγυρισμοί των φίλων της Νότιγχαμ και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης με την Ελληνική σημαία - Δείτε βίντεο
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης