Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Αναγκαία η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο και ο έλεγχος της συνταγογράφησης

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Αναγκαία η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο και ο έλεγχος της συνταγογράφησης

Η ΠΕΦ κάνει λόγο για σημαντική υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης – Ζητά τερματισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης κάποιων ακριβών νέων φαρμάκων 

farmakioviomixanoi
Η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του φαρμακευτικού κλάδου, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με την ευκαιρία των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Νόμο «Γιατρός για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες Διατάξεις».

«Εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουμε τη σημαντική υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που ψηφίστηκαν η ΠΕΦ εκτιμά πως «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και στις νέες θεραπείες. Παράλληλα οδηγούν στον εξορθολογισμό της δαπάνης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών φαρμάκων, ειδικά στα νοσοκομεία».

Για το clawback

Για το μείζον φορολογικό ζήτημα του υπέρογκου clawback (της υποχρεωτικής επιστροφής από τις εταιρίες του ποσού υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) που ανέρχεται για το 2021 στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ η ΠΕΦ υπογραμμίζει πως «η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα. Ειδικά κατά την τελευταία πενταετία, έγιναν σημαντικές μειώσεις τιμών που εστίασαν μονομερώς στα παλαιά φάρμακα. Δυστυχώς όμως, η υποκατάσταση εξανέμισε 600 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεων λόγω των μειώσεων τιμών και το clawback αυξήθηκε».

Η ΠΕΦ ζητεί κατηγορηματικά «να τερματιστεί η προστασία της ανεξέλεγκτης χρήσης κάποιων ακριβών νέων φαρμάκων. Όποιοι λοιπόν προτείνουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή των μειώσεων τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα ως δήθεν λύση για τον περιορισμό του clawback, στην πράξη επιθυμούν τη διατήρηση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που οδήγησαν το clawback σε αυτά τα ύψη. Όσοι αναφέρονται στη δήθεν προστασία των παλαιών φαρμάκων των 5-7 ευρώ επιθυμούν την παράταση της προνομιακής μεταχείρισης σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων» καταλήγει απορρίπτοντας αιτιάσεις για τη συμμετοχή των γενόσημων φαρμάκων στη φαρμακευτική δαπάνη και στο clawback.

Βάρος για τις φαρμακευτικές η πολύ υψηλή άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση

Επισημαίνει ότι «η πολύ υψηλή άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση αποτελεί βάρος για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, και θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους. Ειδικά για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα το βάρος αυτό είναι δυσβάστακτο».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει το -πάγιο- αίτημά της για επαρκή χρηματοδότηση της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης και για έλεγχο της συνταγογράφησης και αποζημίωσης μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας. «Αυτά σε συνδυασμό με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων όπου είναι διαθέσιμες, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος, και παράλληλα να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία» αναφέρει η ΠΕΦ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης