Πρόκληση από Σκόπια: Δήμος καθιερώνει ως σημαία του τον Ήλιο της Βεργίνας

Πρόκληση από Σκόπια: Δήμος καθιερώνει ως σημαία του τον Ήλιο της Βεργίνας

Δημοτικοί σύμβουλοι του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPNE και του κυβερνώντος Σοσδιαλδημοκρατικού Κόμματος αποδέχτηκαν την πρόταση συμβούλου του εθνικιστικού κόμματος TMPO - Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών

bergina
Παραβλέποντας τα όσα ρητώς αναφέρονται στη «Συνθήκη των Πρεσπών», ο δήμος Λόζοβο - στο κεντρικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας - καθιέρωσε για επίσημο έμβλημα και σημαία του, τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πρόταση υποβλήθηκε από Δημοτικό Σύμβουλο, που πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα TMPO (Μόνιμη «Μακεδονική» Ριζοσπαστική Ενοποίηση) και υπερψηφίστηκε τόσο από τους τρεις συμβούλους του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPNE αλλά και από τους τρεις του κυβερνώντος Σοσδιαλδημοκρατικού Κόμματος Δύο σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της πρότασης.

skopia_ilios


Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του TMPO Βάντσο Σιεντάνσκι, έκανε λόγο για: «δώρο του Πάσχα στους απανταχού ‘‘Μακεδόνες’’» σχολιάζοντας «Θέλω να σας ενημερώσω πως σήμερα καταφέραμε και είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύμβολο της «Μακεδονίας» να είναι επίσημο έμβλημα σε έναν δήμο. Ελπίζω πως η πρόταση μας θα γίνει αποδεκτή και σε άλλους δήμους».

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη το 2018 και τέθηκε σε ισχύ στις το 2019, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αφαιρέσει τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και τις αλυτρωτικές αναφορές από μνημεία, βιβλία, ιδρύματα και δημόσιους χώρους. Στη Συμφωνία τονίζεται ότι ο Ήλιος της Βεργίνας είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τζόνι Ντεπ περιγράφει πώς ταράχτηκε η Άμπερ Χερντ όταν... δεν την περίμενε να του βγάλει τις μπότες!

Λέων: Στη Μαλένα δεν διαπιστώνεται ίκτερος που είναι βασικό εύρημα της ηπατικής ανεπάρκειας

Βανδαλισμοί, σκουπίδια και σκόνη στην Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης