Science Agora: Πέντε επιστημονικά ιδρύματα συνεργάζονται για τη δημιουργία Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

Science Agora: Πέντε επιστημονικά ιδρύματα συνεργάζονται για τη δημιουργία Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ και ΕΠΙΣΕΥ δημιουργούν τον νέο πυρήνα επιστημονικής έρευνας – Πάνω από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη σύμπραξη

metafora_texnologias
Μία πρωτοποριακή σύμπραξη πέντε Επιστημονικών Ιδρυμάτων παρουσιάστηκε σήμερα για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας. 

Συγκεκριμένα, δύο κορυφαία Πανεπιστήμια το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τρία κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) συμπράττουν για την ίδρυση του Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society, δηλαδή δικτυώνονται και δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη.

Μέσω του Κεντρικού Κόμβου “SCIENCE AGORA” θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Περισσότεροι από 10.000 ταλαντούχοι επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή σύμπραξη, πρωτοποριακή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Η δυναμική είναι εξαιρετικά μεγάλη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων αυτών συμμετέχουν την τελευταία πενταετία σε εκατοντάδες διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα Κέντρα Επιχειρηματικότητας διασυνδέονται δυναμικά για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η σύμπραξη των πέντε ιδρυμάτων με τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και διασφαλίζει μεταξύ άλλων:

  • την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση.
  • την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες
  • την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept)
  • την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.


Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, οι Πρόεδροι και Πρυτάνεις των πέντε ιδρυμάτων και οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας παρουσίασαν το σκεπτικό πίσω από την ίδρυση και τον ρόλο που προσδοκά να διαδραματίσει το Science Agora.

Ο Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, δήλωσε χαρακτηριστικά «Ως Ιδρύματα έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση κατά τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της Μεταφοράς Τεχνολογίας. Η ίδρυση του Science Agora, μέσω των συνεργιών που δημιουργούνται, αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο και το αποτέλεσμα που περιμένουμε, τόσο εσωτερικά σε κάθε ίδρυμα αλλά και κατ’ επέκταση στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο.»

Κλείσιμο
Ο Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε «Η ίδρυση του Science Agora αποτελεί για μας ορόσημο που μας οδηγεί σε μία νέα εποχή. Μια εποχή όπου η στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας γίνεται στοχευμένα για να συμβάλει στην επιχειρηματική αξιοποίηση του πλούτου της έρευνας που παράγεται στα ιδρύματά μας, με σύστημα και μέθοδο.»

Ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε: «Τα πέντε ιδρύματα αντιπροσωπεύουν έναν πολύ ισχυρό πυρήνα έρευνας που διεξάγεται στη χώρα. Μέσα από τη σύμπραξή τους δημιουργούνται νέες ευκαιρίες ανάδειξης της ερευνητικής τους δραστηριότητας προς την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης νέων τεχνοβλαστών και επιχειρηματικών ομάδων με συμπληρωματικές γνώσεις».

Ο Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», επεσήμανε: «Ευελπιστούμε να στηρίξουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιστημονικών ομάδων από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν σύγχρονες τεχνολογίες για προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνία και τον πολίτη». Να σημειωθεί ότι το
Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» εκτός από την Αθήνα, διατηρεί παραρτήματα σε Πάτρα και Ξάνθη.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), τόνισε τη σημαντική στήριξη που μπορεί να δώσει το Science Agora στην ερευνητική κοινότητα του ΕΠΙΣΕΥ, αξιοποιώντας τη γνώση που έχει ήδη αναπτυχθεί στα υπόλοιπα ιδρύματα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει και άλλους φορείς που μπορεί μελλοντικά να ενταχθούν στον κόμβο.



Ειδήσεις σήμερα:

Προβλήματα στα ΕΛΤΑ με τα δέματα και καθυστερήσεις στις συντάξεις - Τι καταγγέλλουν οι πολίτες στο Twitter


Αυτό είναι το ρωσικό σούπερ γιοτ που κατάσχεσε η Βρετανία - «Σκόπιμα καλά κρυμμένη» η ταυτότητα του ιδιοκτήτη


Οι τοξικολογικές της Τζωρτζίνας θα μας ανοίξουν τον δρόμο για κάτι πολύ σημαντικό, λέει ο Λέων στο protothema

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης