ΣτΕ: Να ενταχθεί στην αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων η Δικαιοσύνη

ΣτΕ: Να ενταχθεί στην αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων η Δικαιοσύνη

Κατατέθηκε στο ΣτΕ σχέδιο με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αρμοδιότητες της διεύθυνσης Κυβερνοχώρου

ste111
Τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους έμειναν εκτός της «ασπίδας» προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις, επισημάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον οργανισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, αφορούν τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του «Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» και της διεύθυνσης Κυβερνοχώρου.

Η διεύθυνση Κυβερνοχώρου είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων (εθνικό CERT) εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφαλείας για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσιών φορέων, όπως είναι η Προεδρία της Κυβέρνησης, τα υπουργεία (εκτός της Εθνικής Άμυνας), οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων, κ.λπ. Ακόμη, είναι αρμόδια για την πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον Δημοσίων υπηρεσιών, κ.λπ.

Το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 27/2022 γνωμοδότησή του, έκρινε κατ΄ αρχάς, νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Όμως, επισημάνει το ΣτΕ, ότι στους φορείς οι οποίοι υποστηρίζονται από την διεύθυνση κυβερνοχώρου της Ε.Υ.Π., δεν περιλαμβάνονται τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους.

Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας πρέπει να ενταχθεί στην αντιμέτωπη ηλεκτρονικών επιθέσεων η «Δικαιοσύνη» και γενικά η «δικαστική λειτουργία», καθώς αποτελούν «κρίσιμο τομέα κυβερνοασφάλειας».

Ειδήσεις σήμερα:

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων

Συναγερμός από διαρροή αερίου στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου

Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης