Πόλεμος στην Ουκρανία: Ταξίδεψε με τα παιδιά της από τη Μαριούπολη στη Θεσσαλονίκη - «Ο άντρας μου δεν ξέρει ότι φτάσαμε»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ταξίδεψε με τα παιδιά της από τη Μαριούπολη στη Θεσσαλονίκη - «Ο άντρας μου δεν ξέρει ότι φτάσαμε»

Η συγκλονιστική μαρτυρία της 37χρονης Ζωής στο protothema.gr – Μόλις άκουσε τους πρώτους βομβαρδισμούς πήρε τα παιδιά της και έφυγε με μερικές φωτογραφίες και μία τσάντα με ρούχα 

thes_oukrania
Έφυγε από το σπίτι της, στην Μαριούπολη της Ουκρανίας και χρειάστηκε να οδηγήσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τα δύο της παιδιά στο αυτοκίνητο, προκειμένου να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πολέμου.

Αυτή είναι η ιστορία της 37χρονης Ζωής, που όπως λέει στο protothema.gr, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί περισσότερο από μισή ώρα, από τη στιγμή που άκουσε τους πρώτους βομβαρδισμούς και έμαθε ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακρυά τους. «Πήρα τα παιδιά, τα έβαλα στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα να οδηγώ για τα σύνορα. Χρειάστηκε να ψάξω αρκετά για να μπορέσω να βάλω βενζίνη, όμως τα κατάφερα. Ποτέ μου δεν είχα οδηγήσει τόσα χιλιόμετρα, ούτε καν έξω από την πόλη μου δεν είχα βγει», αναφέρει. Μαζί της δεν πρόλαβε να πάρει σχεδόν τίποτα, το μόνο που άρπαξε φεύγοντας είναι μερικές φωτογραφίες με την οικογένειά της και μια τσάντα με λίγα ρούχα.

Μαζί με τα παιδιά της, τον 7χρονο Τιμούρ και την 11χρονη Ρασλάβα, χρειάστηκε να διανύσουν με το αυτοκίνητο απόσταση 2.000 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, μετά από τέσσερις ημέρες ταξιδιού, αρκετές στάσεις και ταλαιπωρία.

Οι στρατιώτες που συνάντησε στον δρόμο, της έλεγαν να οδηγεί μόνο ευθεία καθώς στις γωνίες είχε νάρκες, λέει, περιγράφοντας μια συγκλονιστική διαδρομή.

«Ο άντρας μου δεν ξέρει αν έχουμε φτάσει»

Κλείσιμο
Αυτό που την πληγώνει, όπως αναφέρει η Ζωή, είναι ότι ο άντρας της δεν γνωρίζει πως έχουν φτάσει στην χώρα μας και είναι καλά, καθώς δεν υπάρχει σήμα και τρόπος να επικοινωνήσουν.

«Είναι γιατρός στο επάγγελμα και έμεινε στη Μαριούπολη για να πολεμήσει. Ξέρω ότι ανησυχεί για εμάς, όπως και εμείς για εκείνον. Προσπαθούμε να μάθουμε αν είναι καλά και να του πούμε ότι πλέον είμαστε ασφαλείς, αλλά είναι αδύνατον να μιλήσουμε μαζί του», αναφέρει με δάκρυα στα μάτια.

thes_oukrania2


Πριν ξεκινήσουν για το μακρύ τους ταξίδι, πέρασαν τρεις ημέρες μέσα σε καταφύγιο, ακούγοντας τους βομβαρδισμούς. «Τα παιδιά και εγώ φοβόμασταν, ήταν πολύ τρομακτικά. Στις 27 Φεβρουαρίου, έβαλα τα παιδιά στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Ο άνδρας μου δεν ξέρει ότι εμείς ήρθαμε εδώ, γιατί δεν έχει σήμα, ρεύμα και δεν μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο. Ήξερε ότι θα ερχόμασταν στην Ελλάδα, όμως δεν ξέρει αν έχουμε φτάσει», λέει η Ζωή, δείχνοντας στην κάμερα εικόνες από την Μαριούπολη.

Πίσω στην Ουκρανία έχει μείνει και η υπόλοιπη οικογένειά της, με τους οποίους, επίσης, δεν μπορεί να επικοινωνήσει. «Ο άνδρας μου είναι γιατρός, είχαμε διαμέρισμα και ήμασταν πολύ καλά. Τώρα βλέπουμε τα πλάνα στην τηλεόραση από τον πόλεμο και πονάμε πολύ», αναφέρει.

thes_oukrania1


Γνώριζε την Ελλάδα από διακοπές

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, αφού στην χώρα μας περνούσαν συχνά τις διακοπές τους. Μάλιστα, μιλάει λίγα ελληνικά, αφού και στην Μαριούπολη είχε παρέες με Έλληνες και έβγαινε σε ελληνικά μαγαζιά. Σήμερα, την φιλοξενούν μαζί με τα παιδιά της, φίλοι της που δεν δίστασαν ούτε λεπτό να ανοίξουν το σπίτι τους για εκείνους.

Η ίδια ελπίζει πως σύντομα θα σταματήσει ο πόλεμος και θα μπορέσει να γυρίσει πίσω με τα παιδιά της.

Στο μεταξύ, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, για ακόμη μια ημέρα συγκεντρώθηκαν άνθρωποι από την Ουκρανία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους.

thes_oukrania3




Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, δεν αποκλείουν να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα


Έρχεται χιονοθύελλα από το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιεί ο Στυλιανίδης, χιόνια και αύριο στην Αττική


Η μάχη των Βερσαλλιών: Η Ε.Ε. αποφασίζει για το κόστος της κρίσης - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Το στοίχημα Μακρόν για ευρωομόλογο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης