Μπακαρί Χέντερσον: Η δολοφονία που συγκλόνισε - Πώς η αργοπορία της ελληνικής Δικαιοσύνης έφτασε στον Λευκό Οίκο

Μπακαρί Χέντερσον: Η δολοφονία που συγκλόνισε - Πώς η αργοπορία της ελληνικής Δικαιοσύνης έφτασε στον Λευκό Οίκο

Σε απόγνωση η οικογένεια για τις καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη - Το θέμα έθιξε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στον πρωθυπουργό στη συνάντησή τους - Δείτε το βίντεο με τα 15 λεπτά της φρίκης και τα δολοφονικά χτυπήματα που είχε αποκαλύψει το protothema.gr

bakari-henderson33
«4,5 χρόνια αργότερα και ακόμη αναζητούμε δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Πείτε το όνομά του Μπακαρί Χέντερσον. Δικαιοσύνη για τον Μπακαρί» ανέφερε το μήνυμα με το χάσταγκ #BakariHenderson και #justice4bakari που δημιουργήθηκε στα social media τις προηγούμενες ημέρες εν όψει της σημερινής δίκης στην Πάτρα η οποία όμως διακόπηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Τόσο οι γονείς του νεαρού από το Τέξας όσο και η κοινή γνώμη της Αμερικής δεν μπορούν να κατανοήσουν πως τα άτομα τα οποία χτύπησαν ανελέητα μέχρι θανάτου τον Μπακαρί, τον Ιούλιο του 2017 στο Λαγανά στη Ζάκυνθο είναι ελεύθεροι -εκτός από τον πρώτο κατηγορύμενο- και πως η ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε πρωτόδικα με τρόπο τέτοιο επιβάλλοντας ποινές «χάδι» στα άτομα αυτά.

Η απορία εκφράστηκε χθες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την αντιπρόεδρο των ΗΠA KαμάλαΧάρις στο Μόναχο, η οποία έθεσε θέμα για την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα ως προς τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της που διαδραματίζονται στα Ελληνικά δικαστήρια, και ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εξέλιξη της δίκης για την δολοφονία του Αμερικανού νεαρού Μπακαρί Χέντερσον από το Όστιν του Τέξας, και γιατί δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του, δεν είχε λόγια να απαντήσει και δεσμεύθηκε στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει στενά την πορεία της υπόθεσης και να την ενημερώσει σχετικά.

kamala_harris_mitsotakis_art_2
Κλείσιμο


Οι γονείς του άτυχου νεαρού έφθασαν χθες στην Ελλάδα μαζί με τον Τζόναθαν Άμπαντι, δικηγόρος της οικογένειας από την Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος μιλώντας στο pelop.gr ανέφερε: «Η άποψη της οικογένειας και της κοινής γνώμης των ΗΠΑ που παρακολουθούν την υπόθεση, είναι πως αυτή ήταν μια βάναυση και άγρια δολοφονία εκ προθέσεως. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε ένα πολιτισμένο κράτος, κάποιος μπορεί να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα, χωρίς καταδίκη ισοβίων ή να έχει ασυλία. Αυτό (το έγκλημα) αξίζει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα». Στην ερώτηση αν αυτή η υπόθεση εκθέτει την Ελλάδα στα μάτια του κόσμου, ο κ. Άμπαντι πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα γιατί είναι το λίκνο του πολιτισμού, γιατί θέλει να ζήσει την ομορφιά των ανθρώπων και του τοπίου και όχι για να βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον, να εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων που την επισκέπτονται. Και όταν υπάρχει μια τραγωδία αυτής της φύσης και αυτού του μεγέθους, οι άνθρωποι που ευθύνονται πρέπει να έχουν τις πλήρεις επιπτώσεις του νόμου».

Οι δηλώσεις των γονέων:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ci1so5ls6scx)

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2017 ο Μπακαρί μαζί με φίλους του διασκέδαζαν σε μπαρ στο Λαγανά Ζακύνθου όταν για μια φωτογραφία selfie με μια σερβιτόρα ξέσπασε άγριος καυγάς με Σέρβους θαμώνες να επιτίθονται λεκτικά αρχικά στην παρέα του Μπακαρί.

Η αψιμαχία που ξεκίνησε μέσα στο μαγαζί χωρίς να είναι υπαίτιος ο Μπακαρί οδήγησε σε κυνηγητό του νεαρού από το Τέξας και στον άγριο ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου από τουλάχιστον 9 άτομα. Το βίντεο με τα δολοφονικά χτυπήματα στο σώμα και το κεφάλι του Μπακαρί σε κεντρικό δρόμο του Λαγανά που είχε αποκαλύψει το protothema.gr έκανε το γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας συγγενείς και φίλους του άτυχου νέου. Ο άτυχος Μπακαρί έτρεχε για να ξεφύγει από τους διώκτες του αλλά μια δυνατή κλωτσιά στα πλευρά τον έριξε στο πίσω μέρος σταθμευμένου αυτοκινήτου και εκείνος αμέσως σωριάστηκε στο έδαφος.

Δείτε βίντεο: Φρίκη: Το 15λεπτο βίντεο της δολοφονίας του Αμερικανού στη Ζάκυνθο



Σε κλάσματα δευτερολέπτων, εκείνοι που τον κυνηγούν, τον χτυπούν με κλωτσιές στο πρόσωπο και στο σώμα χωρίς έλεος. Τα χτυπήματα είναι δολοφονικά αφού ο άτυχος Αμερικανός δεν φαίνεται ούτε μια στιγμή να έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί από τον δρόμο. Όταν οι θύτες καταλαβαίνουν πώς ο 22χρονος δεν έχει τις αισθήσεις του ενώ αίματα τρέχουν από το πρόσωπό το, σταματούν τα χτυπήματα. Κοπέλες που βρίσκονται στο σημείο και βλέπουν τουλάχιστον δέκα άτομα να χτυπούν βίαια έναν ανήμπορο να προστατευτεί άνθρωπο, προσπαθούν να τους σταματήσουν. Κάποιες άλλες πιάνουν το κεφάλι τους μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν αυτό που βλέπουν. Οι σκηνές του ξυλοδαρμού είναι άγριες και κάποια κορίτσια βάζουν τα κλάματα.

Ο Μπακαρί, πεσμένος στο δρόμο, δεν κινείται... Κάποιος προσπαθεί να του κάνει μαλάξεις για να τον συνεφέρει αλλά είναι μάταιο. Μέσα σε πέντε λεπτά έρχεται ασθενοφόρο και παραλαμβάνει τον 22χρονο που πλέον δε ζει.

Πρωτόδικα το δικαστήριο ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση και μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη για τους έξι από τους εννέα κατηγορούμενους. Για τον Έλληνα μπάρμαν και δυο Σέρβους έκρινε ότι τέλεσαν απλή σωματική βλάβη, αδίκημα για το οποίο θα έπρεπε να υποβληθεί μήνυση από την οικογένεια, καθώς δεν είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο πράγμα που δεν έγινε και είχε ως αποτέλεσμα να παύσει η δίωξη εναντίον τους. Έτσι, αρχικά ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινή 15 έτη κάθειρξης και είναι στη φυλακή, ενώ ένας κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη με ποινή 5 ετών και οι υπόλοιποι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινές 9 και 10 έτη.

Όταν βγήκε η απόφαση το 2018 οι γονείς του άτυχου Μπακαρί δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση και είχαν δηλώσει: «Σοκαριστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που ακούγαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μετέτρεψαν προς το ελαφρύτερο τις κατηγορίες, αφού όλα ήταν καταγεγραμμένα σε βίντεο. Ελπίζουμε όλοι οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία και να μπουν φυλακή. Ήταν τόσο βίαιο έγκλημα, που δεν μπορείς να το φανταστείς για κανέναν άνθρωπο, όχι μόνο για τον Μπακαρί. Κανένας δεν αξίζει να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο”, είπε μεταξύ άλλων η μητέρα του. Το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Μπακάρι Χέντερσον είχε γίνει πρώτο θέμα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης είχαν και πάλι ασχοληθεί, επικρίνοντας την Ελληνική Δικαιοσύνη για «ακατανόητη επιείκεια απέναντι στους δράστες».

bakari-henterson-12_2


Η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μετά την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών θεωρώντας ότι οι 9 αρχικά κατηγορούμενοι έπεσαν στα μαλακά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 ετών με αποτέλεσμα σήμερα μόνο ένας από τους να παραμένει στη φυλακή.

Η άποψη της πλευράς της οικογένειας Χέντερσον είναι πως ο Μπακαρί έπεσε θύμα περιστατικού βίας το οποίο έχει χαρακτηριστικά χουλιγκανισμού και λιντσαρίσματος. Πρόκειται για μια ομαδική επίθεση όπου πάνω από δέκα άτομα έπεσαν πάνω σε έναν. Στο δικαστήριο θα φανεί πως ξεκίνησαν όλα από έναν καυγά τον οποίο δεν άρχισε ο άτυχος Μπακαρί, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε κυνηγητό και χτυπήματα από τους κατηγορούμενους οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Αυτά φαίνονται και στο βίντεο που είχε δείξει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το protothema.gr και πάνω στο οποίο στηρίζεται και η πλευρά της οικογένειας Χέντερσον.

laganas-654


«Οι γονείς είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι της εργατικής τάξης που έχουν βρει παρηγοριά στη βαθιά πίστη και μιλάνε συνέχεια για το Θεό. Δεν μπορούν να αντιληφθούν το δικό μας δικαστικό σύστημα και δεν κατανοούν πως μπορεί κάποιος να σκοτώσει κάποιον και σε δυο χρόνια ή τρια να είναι έξω. Προσπαθώ να τους το εξηγήσω. Αυτό που προσδοκούν είναι σε δεύτερο βαθμό να διορθωθεί το σφάλμα που έγινε πρωτόδικα και προσδοκούν η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη στη μνήμη του υιου τους. Άλλωστε, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εντός της ίδιας ημέρας που εκδόθηκε η απόφαση ετοίμασε μια πολυσέλιδη, σχεδόν 15 σελίδες αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών όπου του τονίζει με πλήρη αιτιολογία για πιο λόγο σφάλει αυτή η απόφαση. Ο εισαγγελέας εφετών Πάτρας την επόμενη εργάσιμή άσκησε την έφεση. Είναι σαφές ότι η Εισαγγελική αρχή είδε το σφάλμα και προσπαθεί να το διορθώσει», θα εξηγήσει στο protothema.gr o δικηγόρος της οικογένειας Χέντερσον Χρήστος Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με την έφεση της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον 23χρονο τουρίστα γι’ αυτό ζητείται να δικαστούν ξανά για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση 6 Σέρβοι κατηγορούμενοι και για απλή συνέργεια ο Έλληνας μπάρμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση. «Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα» επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του είχε προδιαγραφεί. Στο τέλος αυτής (σ.σ. της καταδίωξης) αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει ( πράγμα σχεδόν αδύνατο) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Τραυματισμένο λυκάκι βρήκε καταφύγιο σε βιβλιοπωλείο - Δείτε φωτογραφίες

Κομπίνα στον ΟΑΕΔ: Ανεργοι... βορείων προαστίων με εισόδημα €300.000

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την πτώση παραθύρου εν ώρα μαθήματος σε δημοτικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης