Δύο κληρικοί του Πατριαρχείου της Μόσχας κλήθηκαν στο Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Δύο κληρικοί του Πατριαρχείου της Μόσχας κλήθηκαν στο Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Οι κληρικοί θα δικαστούν για τέλεση Θείας Λειτουργίας και άλλων ιεροπραξιών χωρίς άδεια – Σύνοδο των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων συγκαλεί το Φανάρι για τη δημιουργία Εξαρχίας της ρωσικής εκκλησίας στην Αφρική

patriarxeio_alexandreias
Στην αντεπίθεση περνά το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας ύστερα από τη δημιουργία Εξαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καλεί δύο κληρικούς του Πατριαρχείου Μόσχας σε Συνοδικό Δικαστήριο στις 24 Φεβρουαρίου. Η κλήση είναι για το Συνοδικό Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καλεί τους δύο κληρικούς να εμφανιστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου για να δικασθούν, ενώ τους δηλώνει ότι πως σε περίπτωση απειθείας και μη εμφάνισης τους στο δικαστήριο, θα δικασθούν ερήμην.

Στα κανονικά παραπτώματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η τέλεση Θείας Λειτουργίας και άλλων ιεροπραξιών στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χωρίς την άδεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και η συλλειτουργία με καθηρημένους κληρικούς.

Δόθηκαν οι προσκλήσεις για τη Σύνοδο στο Φανάρι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά το σάλο που προκάλεσε η δημιουργία Εξαρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική ως «απάντηση» στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, ενώ φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά «σάρκα και οστά» το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου για την επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας σε μέρη τα οποία ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία άλλων Πατριαρχείων, και μάλιστα των πρεσβυγενών, με απώτερο στόχο να υλοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης.

Για το λόγο αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκαλεί Σύνοδο των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικά μετά την ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

Ήδη, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, στον οποίο έδωσε πρόσκληση συμμετοχής στην Σύνοδο. Ο Γέρων Χαλκηδόνος, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετέφερε την πρόσκληση στον κ. Ιωάννη στην πατριαρχική κατοικία του στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

Επίσης συνάντηση είχε ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην πατριαρχική κατοικία στο Μπάλαμαντ με τους Ιεράρχες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Μητροπολίτες Καμερούν Γρηγόριο και Ζάμπιας Ιωάννη από τους οποίους ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας και συζητήθηκε η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Σύναξη Προκαθημένων των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Ο κ. Ιωάννης δεν απάντησε άμεσα εάν θα παραβρεθεί, καθώς πρώτα πρέπει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα αποδεχτεί τελικά την πρόσκληση. Πρόσκληση έχει φθάσει και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που μαζί με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποτελούν τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναμένεται να κληθεί στην Σύνοδο. Στην Σύνοδο αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία τα εξής ζητήματα: Πρώτον, εάν είναι αντικανονική η εισπήδηση της Εκκλησίας τη Ρωσίας στην Αφρική και δεύτερον αν αποφασιστεί ότι είναι, αν θα επιβληθούν ποινές και ποιες θα είναι αυτές και σε ποιόν.

Η εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική από εκκλησιαστικούς παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα το επόμενο διάστημα, οδηγώντας ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Κλήση Ανδρέι Νοβικόβ

Κλήση Τζωρτ Μάξιμοβ

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερίκ Ζεμούρ περνά στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δείχνει δημοσκόπηση


Το καλοκαίρι πετάμε τις μάσκες και βάζουμε μάσκες… θαλάσσης, λέει ο Εξαδάκτυλος


Δύο νεκροί από την καταιγίδα «Γιούνις» στη Βρετανία - Σχολεία κλειστά, τρένα, αεροπλάνα καθηλωμένα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης