Ο αθέατος «πόλεμος» της Ρωσικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο - Έκτακτη Σύνοδο συγκαλεί ο Βαρθολομαίος

Ο αθέατος «πόλεμος» της Ρωσικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο - Έκτακτη Σύνοδο συγκαλεί ο Βαρθολομαίος

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική - Δόθηκε ήδη η πρώτη πρόσκληση στο Πατριαρχείο Αντιοχείας

4907813
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά το σάλο που προκάλεσε η δημιουργία Εξαρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική ως «απάντηση» στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, ενώ φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά «σάρκα και οστά» το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου για την επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας σε μέρη τα οποία ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία άλλων Πατριαρχείων, και μάλιστα των πρεσβυγενών, με απώτερο στόχο να υλοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης.

Για το λόγο αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκαλεί Σύνοδο των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικά μετά την ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

Ο Μητροπολίτης Χαλκδηδόνος Εμμανουήλ επισκέφθηκε χθες, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, στον οποίο έδωσε πρόσκληση συμμετοχής στην Σύνοδο. Ο Γέρων Χαλκηδόνος, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετέφερε την πρόσκληση στον κ. Ιωάννη στην πατριαρχική κατοικία του στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

Ο κ. Ιωάννης δεν απάντησε άμεσα εάν θα παραβρεθεί, καθώς πρώτα πρέπει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα αποδεχτεί τελικά την πρόσκληση. Πρόσκληση θα φθάσει και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που μαζί με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποτελούν τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναμένεται να κληθεί στην Σύνοδο. Στην Σύνοδο αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία τα εξής ζητήματα: Πρώτον, εάν είναι αντικανονική η εισπήδηση της Εκκλησίας τη Ρωσίας στην Αφρική και δεύτερον αν αποφασιστεί ότι είναι, αν θα επιβληθούν ποινές και ποιες θα είναι αυτές και σε ποιoν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου»Το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε, εκ προσώπου της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στον Πατριαρχικό Οίκο του Μπαλαμάντ Λιβάνου. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και οι διορθόδοξες σχέσεις γενικότερα.

Τα δύο παλαίφατα Πατριαρχεία, τα οποία διατηρούν από αιώνων αδελφικές σχέσεις, εξέφρασαν εκ νέου τη βούλησή τους να συμβάλουν από κοινού στην εδραίωση της Πανορθοδόξου ενότητος και μέσω μιας ακόμη Συνάξεως των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στο προσεχές μέλλον».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μετέφερε στον Πατριάρχη κ. Ιωάννη την πρόσκληση συμμετοχής στη Σύνοδο των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων που προτείνεται να πραγματοποιηθεί πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για να συζητηθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

Η εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική από εκκλησιαστικούς παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα το επόμενο διάστημα, οδηγώντας ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το θέμα έχει διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, καθώς άπτεται των κινήσεων της Ρωσίας που εκδηλώνονται ως απάντηση στις δυτικές πρωτοβουλίες στο θέμα της Ουκρανίας, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, με Προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Για το ζήτημα συγκάλεσε Σύνοδο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Στην Σύνοδο των παρεπιδημούντων αρχιερέων του Θρόνου που συγκλήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως ο Πατριάρχης ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον μητροπολίτη Καμερούν, ως προς τις ενέργειές του για την ενημέρωση των Παλαιφάτων και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική κατ’ εντολή της Α.Θ.Μ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης